Απολύμανση σπιτιού: Έτσι θα μπορέσετε να σπάσετε την αλυσίδα μικροβίων


Τη σπουδαιότητα της απολύμανσης σε όλους τους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε ανέδειξε με τον πιο καταλυτικό τρόπο η περίοδος που διανύουμε.

Υπό την απειλή του νέου κορωνοϊού, έγινε σε όλους κατανοητό πως είναι πρωτεύουσας σημασίας το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, αλλά και η απολύμανση του σπιτιού μας και όλων των επιφανειών που αγγίζουμε, που τοποθετούμε το φαγητό μας, που εργαζόμαστε. Καθώς το τελευταίο διάστημα όλα αυτά, για τους περισσότερους, γίνονται μέσα στο σπίτι τους, ας δούμε αναλυτικά πώς γίνεται η σωστή απολύμανση του σπιτιού, γιατί διαφέρει από τον καθαρισμό ή την αποστείρωση και, σε τελική ανάλυση, ποιο θα πρέπει να είναι κάθε φορά το ζητούμενο.

Είναι πολύ βασικό να κατανοήσουμε εξαρχής πως με την απολύμανση επιτυγχάνεται η πλήρης εξολόθρευση μικροβίων, ιών και βακτηρίων, που μπορούν να επιβιώνουν στο περιβάλλον γενικά και ειδικά μέσα στο σπίτι μας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να επισημάνουμε πως τα περισσότερα αντιβακτηριδιακά προϊόντα που βρίσκουμε στο εμπόριο δεν καταφέρνουν να εξουδετερώσουν τα μικρόβια που προκαλούν τις πιο μεταδοτικές νόσους όπως είναι για παράδειγμα – και βάσει όσων γνωρίζουμε έως σήμερα – ο νοροϊός, ο εντεροϊός ή ο ρινοϊός.

Γιατί είναι σημαντική η απολύμανση

Είναι, ως εκ τούτου, αυτονόητο πως αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι η εξολόθρευση όλων των μικροοργανισμών, ή έστω της συντριπτικής τους πλειοψηφίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την απολύμανση, που διαφέρει από τον καθαρισμό αλλά και την αποστείρωση, ως προς τους εξής λόγους:

α. Καθαρισμός: Όταν «καθαρίζουμε το σπίτι», όπως συνηθίζουμε να λέμε στην καθημερινότητά μας, ουσιαστικά εννοούμε ότι απομακρύνουμε τη βρωμιά. Η βρωμιά αυτή μπορεί να είναι σκόνη, διάφορα σκουπιδάκια, υπολείμματα τροφών και λίπους από την κουζίνα μας, κλπ. Καθαρισμό του σπιτιού κάνουμε τακτικά και είναι το πρώτο βήμα της υγιεινής καθαριότητας, που πρέπει να διατηρούμε στον χώρο μας.

β. Απολύμανση: Το επόμενο βήμα για εις βάθος καθαριότητα, μετά τον γενικό καθαρισμό, είναι να προχωρήσουμε στην απολύμανση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών (δηλαδή των ζωντανών κυττάρων) που μπορούν να επιβιώνουν μέσα στο σπίτι μας και την εξολόθρευσή τους. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τη μετάδοση ασθενειών και έχουμε πετύχει μια ουσιαστική υγιεινή καθαριότητα στο σπίτι μας.

γ. Αποστείρωση: Τρίτο και τελευταίο βήμα ως προς τη θανάτωση όλων των μικροοργανισμών (ακόμα και των σπόρων) είναι η αποστείρωση. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία ή και τα ιατρεία και δεν θεωρείται πως είναι απαραίτητη σε ένα σπίτι, καθώς η καθαριότητα εκεί καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την απολύμανση.

Υποχλωριώδες νάτριο: Ο ισχυρός μας σύμμαχος για σωστή απολύμανση

Το ισχυρό μας όπλο στη μάχη της απολύμανσης του σπιτιού μας από μικροοργανισμούς, ιούς και βακτήρια είναι το υποχλωριώδες νάτριο. Πρόκειται για ένα άλας το οποίο οξειδώνει ταχύτατα μικροοργανισμούς, εξουδετερώνοντάς τους. Θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό καθώς δρα άμεσα – μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα – από την στιγμή που έρχεται σε επαφή με τη βρομιά και τα μικρόβια και τα εξολοθρεύει στο συντριπτικό τους ποσοστό. Περιέχει στο μόριό του ένα άτομο χλωρίου, το οποίο όταν διασπάται γίνεται κυρίως νερό και αλάτι – άρα είναι απολύτως ασφαλές για χρήση σε επιφάνειες όπως το σιφόνι του νεροχύτη, που χρησιμοποιούμε συχνά, ενώ δεν βλάπτει το περιβάλλον.

Η δράση του και η χρήση του είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, καθώς μεταξύ άλλων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά τη χρήση προϊόντων με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% υποχλωριώδους νατρίου για την απολύμανση των επιφανειών από ιούς. Η επιστήμη άλλωστε έχει επιβεβαιώσει ότι το ίδιο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα παράγει σε πολύ μικρές ποσότητες υποχλωριώδες νάτριο όταν θέλει να επεξεργαστεί μικρόβια που αναπτύσσονται μέσα στον οργανισμό. Επιπλέον, όσον αφορά το υποχλωριώδες νάτριο, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο οι παντός είδους μικροοργανισμοί να αποκτήσουν ανθεκτικότητα απέναντί του, οπότε η χρήση του αποτελεί εγγύηση και για το μέλλον.

Το υποχλωριώδες νάτριο είναι το βασικό συστατικό της Χλωρίνης® Klinex και η εξαιρετικά αποτελεσματική απολυμαντική δράση της οφείλεται σε αυτό. Η Χλωρίνη® Κlinex μάλιστα, όταν είναι αδιάλυτη, περιέχει ποσοστό 4,5% υποχλωριώδους νατρίου.

Πώς γίνεται η σωστή απολύμανση με Χλωρίνη® Κlinex

Είναι σαφές πως η σωστή απολύμανση επιτυγχάνεται με την Χλωρίνη® Κlinex, καθώς αυτή περιέχει το υποχλωριώδες νάτριο, που είναι το πιο δυνατό και αποτελεσματικό μας όπλο απέναντι στους ιούς και γενικά τους περισσότερους μικροοργανισμούς. Η συγκεκριμένη χλωρίνη και τα διάφορα προϊόντα της έχουν στοχευμένη δράση για κάθε μέρος του χρειάζεται απολύμανση: Το μπάνιο, την κουζίνα, το πάτωμα. Πώς μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε τη χλωρίνη όταν είναι αδιάλυτη; Μια τέτοια χρήση συνίσταται για την περιοχή κάτω το χείλος της λεκάνης της τουαλέτας, για τις αποχετεύσεις του μπάνιου και για τον νεροχύτη της κουζίνας μας. Από την άλλη, διαλύοντάς την με νερό, σε αναλογία 150ml χλωρίνης σε 5L νερό και πάντα μέσα σε ένα πλαστικό σκεύος, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και για επιφάνειες όπως είναι ο πάγκος της κουζίνας μας, όπου συχνά εναποθέτουμε τρόφιμα, ή ακόμα και στο πάτωμα που δέχεται σημαντική επιβάρυνση και χρειάζεται σωστή απολύμανση.

Όταν χρησιμοποιούμε χλωρίνη είναι καλό να φοράμε γάντια στα χέρια και να έχουμε διαθέσιμο ένα σφουγγάρι και ένα νωπό πανί. Βουτώντας το σφουγγάρι στο διάλυμα χλωρίνης, περνάμε με αυτό τις επιφάνειες που θέλουμε να απολυμάνουμε και μετά τις ξεβγάζουμε με το πανί. Με αυτό τον τρόπο καλό είναι να απολυμαίνουμε για παράδειγμα και τα πόμολα από τις πόρτες και ειδικά την εξώπορτα του σπιτιού μας, καθώς χρησιμοποιούνται συχνά και τις περισσότερες φορές χωρίς να έχει προηγηθεί πλύσιμο των χεριών.

Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη Χλωρίνη® Κlinex για την απολύμανση όλων των κύριων χώρων του σπιτιού, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην συσκευασία και χωρίς να την αναμειγνύουμε με άλλα καθαριστικά. Η απολύμανση του σπιτιού μας χρειάζεται μόνο τη Χλωρίνη® Κlinex, για να είμαστε βέβαιοι πως έχουμε πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα, πως είμαστε ασφαλείς εμείς και η οικογένειά μας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ