Κορονοϊός: Πώς θα γίνει η άρση των μέτρων – Οι 4 ημερομηνίες-«κλειδία» και το σχέδιο αποκλιμάκωσης


Κορονοϊός – Όλες οι Ειδήσεις: Στα τέλη Απριλίου θα γίνει η αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας, προκειμένου εάν όλα πάνε καλά να ξεκινήσει σταδιακά η άρση των περιορισμών, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. – Την ίδια ώρα, για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, μετά την κρίση του κορονοϊού, μίλησε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας στο «Βήμα της Κυριακής».

 

«Σε πλήρη κανονικότητα θα επιστρέψουν όλα τα κράτη ανάμεσά τους και η Ελλάδα μόνο όταν υπάρξει το εμβόλιο», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η εικόνα από την εφαρμογή των μέτρων «είναι πολύ καλή», ενώ κάλεσε τους «κάποιους λίγους» που θέλουν να παραβούν αυτές τις ημέρες τους κανόνες να το ξανασκεφτούν.

Στο Μέγαρο Μαξίµου διεµήνυαν όλο το προηγούµενο χρονικό διάστηµα πως το 24ωρο γύρω από το πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ήταν ο τελευταίος σοβαρός σκόπελος πριν από την τελική µορφοποίηση του λεγόµενου «recovery plan», του σχεδίου σταδιακής επαναφοράς τοµέων της κοινωνικής και οικονοµικής δραστηριότητας σε κανονικούς ρυθµούς, διαδικασία που, σύµφωνα µε τους ειδικούς, αναµένεται να διαρκέσει περί τους δύο µήνες.

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις της προηγούµενης εβδοµάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σαφείς εντολές στην άτυπη επιτροπή, που έχει συγκροτηθεί υπό τη Γενική Γραµµατεία Συντονισµού και µε τη συµµετοχή των ειδικών και εκπροσώπων των υπουργείων, όπως το Υγείας, το Οικονοµικών, το Ανάπτυξης και το Εργασίας, να δηµιουργήσουν ανά τοµέα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής που θα προσδιορίζουν επακριβώς τους όρους και τους κανόνες υπό τους οποίους θα επαναλειτουργούν συγκεκριµένοι τοµείς της οικονοµικής και της κοινωνικής δραστηριότητας.

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν αργεί, απλά χρειάζεται υπομονή!INTIME

«Οι Έλληνες λειτουργούν με ενότητα και αυτοπειθαρχία», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι υπάρχει συνείδηση ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει. Για φαινόμενα συναθροίσεων σε Εκκλησίες, ο υπουργός Εσωτερικών, σημείωσε ότι η Εκκλησία, έχει συμβάλει με ώριμες αποφάσεις και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Τρομακτικά επικίνδυνος – Δείτε στους πόσους βαθμούς αντέχει

Κορονοϊός: Νεκρός από κορονοϊό πασίγνωστος άνθρωπος του σινεμά (pics)

Κορονοϊός: Κίνδυνος από «θαυματουργό» φάρμακο για τον ιό – Περιέχει λευκαντικό

«Πιστεύω ότι όλοι θα κάνουν αυτό που πρέπει και απόψε το βράδυ στις 12, θα είναι η ώρα που θα δείξουμε την πίστη μας με έναν δικό μας εσωτερικό τρόπο καθένας», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα είμαστε γεροί για να γιορτάσουμε παραδοσιακά το Πάσχα του χρόνου.

Παράλληλα σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» η πρωινή σύσκεψη της ∆ευτέρας του Πάσχα αποκτά βαρύνουσα σηµασία, καθώς θα γίνει η αποτίµηση προκειµένου να αποκρυσταλλωθούν πλέον τα βήµατα αλλά και το χρονοδιάγραµµα του οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση.

Σε αυτήν, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα αποτυπώσουν τα υγειονοµικά δεδοµένα, προκειµένου να αποσαφηνιστεί κατά πόσον επιβεβαιώνεται η πτωτική πορεία της καµπύλης µετάδοσης του ιού που διαπιστώνεται τις τελευταίες δύο εβδοµάδες. Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναµένεται να εκθέσει τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις παραβάσεις των τελευταίων 24 ωρών.

Αναφορικά με πότε θα αρχίσει η σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την εξάπλωση του κορονοϊού, ο κ. Κικίλιας μιλώντας στο ΒΗΜΑ της Κυριακής επεσήμανε ότι οι σημαντικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τις 27 Απριλίου, τονίζοντας πάντα ότι θα γίνει με μεγάλη προσοχή!

Αναφέρθηκε και στα μαζικά test για τον κορονοϊό και πότε αυτά θα αρχίσουν στην Ελλάδα ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, το χειμώνα.

Τέλος ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ είπε πως στόχος του Υπουργείου είναι να φτάσει τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή να έχουμε και στη χώρα μας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες.

Οι 4 ημερομηνίες-κλειδιά

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, οι τέσσερις ημερομηνίες-κλειδιά για πιθανή άρση των μέτρων είναι:

4η Μαΐου: Επαναλειτουργία καταστημάτων και χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις

11η Μαΐου: Ανοίγει ο δρόμος για τη σταδιακή επιστορεφής τα σχολεία,. Με προτεριαότητα την Γ’ Λυκείου

Μέσα Μαΐου: Θα αρχίσουν να ανοίγουν οι πόρτες σε μπαρ και εστιατόρια

Αρχές Ιουνίου: Θα αρχίσουν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία και οι πτήσεις

Η καμπύλη θα «δείξει» την ημερομηνία

Υπό την προϋπόθεση ότι η επιδηµιολογική καµπύλη θα επιβεβαιώσει την πτωτική της πορεία και την ερχόµενη εβδοµάδα, των επίσηµων ανακοινώσεων για την ενεργοποίηση του σχεδίου µερικής άρσης των περιορισµών θα προηγηθεί, σύµφωνα µε πληροφορίες, νέο τηλεοπτικό µήνυµα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτό ο πρωθυπουργός αναµένεται να προδιαγράψει τις βασικές πτυχές του οδικού χάρτη επαναφοράς στην κανονικότητα αλλά και τους κρίσιµους χρονικούς του σταθµούς.

Πρόσωπα που συνδιαµορφώνουν το συγκεκριµένο σχέδιο αφήνουν να εννοηθεί πως εάν επαληθευθεί τις επόµενες µέρες η πτωτική πορεία κρουσµάτων και νοσηλευοµένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν αποκλείεται το αρχικώς προσδιορισθέν ορόσηµο της 11ης Μαΐου, ως ηµεροµηνία έναρξης της διαδικασίας άρσης των περιορισµών, να µετακινηθεί κατά µία εβδοµάδα πίσω, δηλαδή στις 4 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν πως η όλη διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί µε πολλή προσοχή και χωρίς περιττά ρίσκα, προκειµένου να αποφευχθεί πάση θυσία ενδεχόµενο πισωγύρισµα. Το τρίπτυχο που κατά πληροφορίες διέπει την ακολουθία άρσης των περιορισµών συνίσταται στο «λιγότερος συγχρωτισµός – λιγότερες ευπαθείς οµάδες – λιγότερο κόστος».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ