8 λάθη που κάνεις με το smartphone σου


Όλοι μας έχουμε smartphone, σωστά; Σωστά, θα πούμε, οι μη-έχοντες είναι πλέον μειοψηφία (ή ο παππούς σου). Το θέμα είναι ότι τα smartphones γίνονται ολοένα και πιο smart, ολοένα και πιο γρήγορα, και μερικές φορές δεν είναι τόσο εύκολο να μην μένουμε πίσω. Αλήθεια, εσύ γνωρίζεις όλες τις δυνατότητες που έχει το κινητό σου; Ξέρεις ποιες εφαρμογές, ακόμα και του συστήματος, είναι παντελώς άχρηστες; Ξέρεις, από την άλλη μεριά, ποιες εφαρμογές έπρεπε να κατεβάσεις με το που αγοράσεις την συσκευή;

Μην ανησυχείς αν δεν ξέρεις. Κανένας μας δεν γίνεται να ξέρει. Και γι’ αυτό εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνεις κι εσύ με το smartphone σου. Ώρα να τα σταματήσεις…

Δεν έχεις βάλει κωδικό
Αν το κινητό σου μπορεί να το ξεκλειδώσει ο καθένας, επειδή δεν έχεις καταβάλλει ούτε την ελάχιστη προσπάθεια (να βάλεις για κωδικό 1111), τότε απλά δεν ζεις στο σήμερα. Προσοχή: Ο κωδικός θεωρείται πιο ασφαλής από το μοτίβο ξεκλειδώματος, επειδή είναι πιο δύσκολο να “σπάσει”.

Συνδέεσαι σε δημόσια WiFi
Χμμμ ήταν όντως καλή ιδέα να συνδεθείς σε ένα δίκτυο που ήταν δημόσιο και δωρεάν; Επειδή μάλλον ήταν και απροστάτευτο, που σημαίνει ότι ένας (πιθανός) χάκερ θα μπορούσε εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση στην συσκευή και τα στοιχεία σου μέσω του δικτύου. Και, ναι, δεν είμαστε ακόμα σε επίπεδα δυστοπίας που αυτό είναι καθημερινή ανησυχία, αλλά φύλαγε τα ρούχα σου. Και προτίμησε τα δίκτυα ανθρώπων που εμπιστεύεσαι.

Έχεις Android και δεν βάζεις antivirus
Και κάπως έτσι η μαμά σου λογικά σε πήρε τηλέφωνο μια μέρα, επειδή το κινητό της σταμάτησε να λειτουργεί, και δεν έχεις ιδέα πού έκανε κλικ και τι της το προκάλεσε αυτό. Για να το πούμε απλά: οι Android συσκευές είναι αρκετά επιρρεπείς σε κακόβουλα προγράμματα (και ανθρώπους), και χρειάζονται antivirus.

Δεν έχεις εγκαταστήσει αντικλεπτική εφαρμογή
Εφαρμογές όπως το FindMyPhone και το Cerberus σου επιτρέπουν, ακόμα κι αν το κινητό σου κλάπηκε, να το εντοπίσεις, να διαγράψεις απομακρυσμένα τα δεδομένα σου και τα προσωπικά σου στοιχεία για να προστατευτείς, ακόμα και να το κάνεις να σημάνει ξαφνικό συναγερμό. Είναι εφαρμογές που χρειάζεται κάθε κινητό, με το που το αγοράζουμε. Το Cerberus, μάλιστα, “επιβιώνει” από την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων που κάνουν οι περισσότεροι κλέφτες, ώστε να μεταπωλήσουν την συσκευή.

Δεν κάνεις logout από σελίδες και εφαρμογές
Κάτι που σημαίνει ότι όλες οι προσωπικές σου πληροφορίες είναι διαθέσιμες με το πάτημα ενός κουμπιού. Γενικότερα, το να υποθέτουμε ότι δεν θα κινδυνεύσει ποτέ το κινητό μας είναι το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος.

Κατεβάζεις εφαρμογές χωρίς να τσεκάρεις τι είναι
…και ποιος τις έφτιαξε. Δες τι βαθμολογία έχουν, διάβασε κριτικές από κάτω. Μην ανησυχείς, οι κριτικές – και δη οι ελληνικές – τα λένε τσεκουράτα όταν κάτι δεν πάει καλά, και όταν η σούπερ εφαρμογή που είδες κάπου να διαφημίζεται και κλίκαρες για να την κατεβάσεις είναι απλά ο τρόπος κάποιου επιτήδειου να βγάζει λεφτά από διαφημίσεις, θα σε προστατεύσουν. Διάβαζε!

Δεν καθαρίζεις το κινητό σου
Και εσωτερικά, και εξωτερικά. Είναι καλό να κατεβάσεις μια εφαρμογή που θα κάνει… βαθύ καθαρισμό στα αρχεία σου, επειδή δεν έχεις ιδέα πόσο αποθηκευτικό χώρο σου πιάνουν τα σκουπίδια της συσκευής—και μάλιστα τα σκουπίδια που δεν μπορείς να δεις. Εξωτερικά, πάλι, σου θυμίζουμε ότι το κινητό είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα μέσα στο σπίτι σου. Πρόσεξέ το.

Το φορτίζεις με λάθος φορτιστή
Η χρήση μη επίσημων, φτηνών φορτιστών μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ζωή της μπαταρίας, όπως και υπερθέρμανση. Και επειδή καλό είναι να τα αποφεύγουμε αυτά, καλύτερα να φροντίζεις τον φορτιστή που ήρθε μαζί με το κινητό σου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ