Πρώην πράκτορας της CIA: «Έτσι προσπάθησε να με δολοφονήσει η 17 Νοέμβρη»

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες από τη ζωή του – ανάμεσά τους και την απόπειρα δολοφονίας του από τη 17 Νοέμβρη – περιέγραψε ο Τζον Κυριάκου, πρώην πράκτορας της CIA, στον ηθοποιό Τζάρεντ Λέτο.

Ο Λέτο είχε γνωρίσει τον Κυριάκου όταν ήταν μαθητής του στο Γυμνάσιο, λίγο πριν ο τελευταίος αφήσει την έδρα του καθηγητή για να βυθιστεί στον θολό κόσμο της κατασκοπείας.

Ο Κυριάκου περιγράφει τη στρατολόγησή του από τη CIA και την ενασχόλησή του με τη Μέση Ανατολή.

Ο πρώην πράκτορας αναφέρθηκε και στην απόπειρα δολοφονίας του από την 17 Νοέμβρη το καλοκαίρι του 2000.

Ο Τζόν Κυριάκου δούλευε «επίσημα» ως γραμματέας στην αμερικανική πρεσβεία, στην πραγματικότητα όμως βρισκόταν στην Αθήνα επιφορτισμένος με το κυνήγι τρομοκρατών από τις Αραβικές χώρες που περνούσαν από την Αθήνα, τη στρατολόγηση πληροφοριοδοτών και την εξάρθρωση της 17Ν.

Ο ίδιος περιγράφει ότι η τρομοκρατική οργάνωση είχε προσπαθήσει να τον δολοφονήσει στον δρόμο του προς τη δουλειά. Ωστόσο, ο Κυριάκου κουβαλούσε πάντα μαζί του όπλο και οδηγούσε θωρακισμένο αμάξι.

Έτσι, τελικά στο στόχαστρο της 17Ν, βρέθηκε ο γείτονάς του Στίβεν Σόντερ, ο στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας.

Το γεγονός ότι οι τρομοκράτες γνώριζαν την ταυτότητά του προβληματίζει τόσο τον ίδιο όσο και τους ανωτέρους του. Έτσι, για λίγο καιρό μετά από αυτήν την απόπειρα δολοφονίας, ο Τζον Κυριάκου μπήκε στον «πάγο» καθώς θεωρείτο ότι είχε «καεί» ως μυστικός πράκτορας, δηλαδή η ταυτότητά του ήταν ευρέως διαδεδομένη.

Μερικά χρόνια αργότερα, βέβαια, ο Κυριάκου απεστάλη στο Ιράκ, όπου έπιασε το Νο3 της Αλ Καϊντα, Αμπού Ζουμπάιντα.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here