Κορονοϊός: Ο Τραμπ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να απαιτήσουν αποζημίωση από την Κίνα


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο στο ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να απαιτήσει από το Πεκίνο να καταβάλλει δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις για τη ζημία που προκαλεί στις ΗΠΑ η πανδημία του κορονοϊού, θυμίζοντας ότι ο SARS-CoV-2 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την Κίνα», επανέλαβε ο Ρεπουμπλικάνος, «η ασθένεια θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή της και να μην εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο».

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι» που η Κίνα μπορεί να «λογοδοτήσει, διεξάγουμε πολύ σοβαρή έρευνα» για το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Τραμπ.

Μια δημοσιογράφος απηύθυνε στον Αμερικανό πρόεδρο ερώτηση σχετικά με κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση το Πεκίνο να καταβάλλει στο Βερολίνο 165 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

«Μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα», απάντησε ο μεγιστάνας. «Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό», πρόσθεσε. «Δεν υπήρξαν ζημίες μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο», επέμεινε.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται σχεδόν ένα εκατομμύριο κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 56.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ενώ η οικονομία υφίσταται βαρύ πλήγμα εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν εξαιτίας μιας ανικανότητας, ή πιθανόν κάποιου άλλου πράγματος, ενώ προσπαθούσαν να προστατεύσουν τον κόσμο», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ κατηγορεί εδώ κι εβδομάδες την κυβέρνηση της Κίνας ότι καθυστέρησε να ειδοποιήσει τον κόσμο για το εύρος και τη σοβαρότητα της COVID-19 και ότι παρουσιάζει στοιχεία πολύ κατώτερα των πραγματικών για τον αριθμό των νεκρών στην επικράτειά της εξαιτίας της πανδημίας.

Η κυβέρνησή του εξάλλου έχει καταστήσει σαφές πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο νέος κορονοϊός να «ξέφυγε» από ατύχημα από εργαστήριο ιολογικής έρευνας στην Ουχάν.

Τη 18η Απριλίου ο Τραμπ είχε ήδη προειδοποιήσει την Κίνα ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει «συνέπειες» αν η Ουάσιγκτον συμπεράνει πως ήταν «εσκεμμένα υπεύθυνη» για την πανδημία του κορονοϊού.

Το ΥΠΕΞ της Κίνας απορρίπτει τις αμερικανικές κατηγορίες.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ