Κορονοϊός – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο διάγγελμα: Οι υφυπουργοί, οι ημερομηνίες και τα σχολεία


Κορονοϊος – Όλες οι Ειδήσεις: Η πιο κρίσιμη από όλες τις ημέρες της πανδημίας στην χώρα μας χαρακτηρίζεται η σημερινή καθώς το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θέτει την Ελλάδα σε μία νέα φάση η οποία όμως θέτει και τους επιστήμονες σε επιφυλακή για την επίδραση αυτών των αποφάσεων. – Το Newsbomb.gr μεταφέρει το ρεπορτάζ και αποκαλύπτει το παρασκήνιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και αρκετές ημέρες προσπαθούσε να κυκλώσει την ημερομηνία στο ημερολόγιό του η οποία και θα ήταν το ορόσημο της αρχής της επιστροφής στην κανονικότητα.

Όσο κι αν πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι πρόσταζαν ότι «το γοργόν και χάριν έχει», ο πρωθυπουργός για άλλη μία φορά εμπιστεύτηκε τους ειδικούς και αντί της 27ης Απριλίου, επέλεξε την 4η Μαΐου.

Άλλωστε και ο ίδιος ουκ ολίγες φορές το προηγούμενο διάστημα έχει μιλήσει για τον αναβαθμισμένο ρόλο των τεχνοκρατών, των επιστημόνων και των ειδικών των οποίων η γνώμη και γνώση είχε παραγκωνιστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Σήμερα λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τους Έλληνες πολίτες θα σκιαγραφήσει το πλάνο επιστροφής της καθημερινότητάς μας -όσο μπορεί να το πει κανείς- σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Θα μιλήσει για τα σχολεία, τις μετακινήσεις τόσο τις προσωπικές όσο και στα ΜΜΜ ενώ το ρεπορτάζ θέλει και τον πρωθυπουργό να κάνει ειδική αναφορά στις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τις εκκλησίες.

Η εξειδίκευση των μέτρων από τους υπουργούς

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι τονίζουν πως, χωρίς να θέλουν να μειώσουν την σημαντικότητα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού, πως τις πιο σημαντικές πληροφορίες θα τις ακούσουμε κατά την εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Άλλωστε, παρόμοιο ήταν και το μοντέλο ανακοίνωσης του lockdown, απλώς πλέον οι ανακοινώσεις έχουν μία πιο ελπιδοφόρα προοπτική. Το Newsbomb.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι θα ανακοινώσουν σήμερα μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα.

  • Άκης Σκέρτσος: Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου
  • Νίκος Χαρδαλιάς: Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων
  • Θεόδωρος Λιβάνιος: Υφυπουργός Εσωτερικών
  • Βασίλης Κοντοζαμάνης: Υφυπουργός Υγείας
  • Γιάννης Κεφαλογιάννης: Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
  • Νίκος Παπαθανάσης: Υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου και,
    ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας

Η εξειδίκευση της «νέας κανονικότητας» θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και από υπουργούς στα θέματα των αρμοδιοτήτων τους, όπως π.χ. με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Τα σχολεία, το μεγαλύτερο αγκάθι

Το Newsbomb.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως το μεγαλύτερο αγκάθι μέχρι στιγμής για την πολιτική ηγεσία ήταν τα σχολεία και το πώς, και κυρίως ποιοι, μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία. Όπως είναι ήδη γνωστό και επιβεβαιώνεται και από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στη πρώτη φάση δηλαδή στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία μόνο για την Γ΄Λυκείου.

Με δεδομένο τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ότι δηλαδή κάθε φάση άρσης των μέτρων θα απέχει τουλάχιστον μία εβδομάδα από την προηγούμενη, δεν περιμένουμε τους μικρότερους μαθητές να επιστρέψουν στις αίθουσές τους πριν από τις 18 Μαΐου.

Παράλληλα, όμως, πολλοί είναι οι επιστήμονες που επισημαίνουν πως τα σχολεία θα είναι οι μεγαλύτερες εστίες διάδοσης του ιού καθώς ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί από την χώρα και την ίδια ώρα παρά το γεγονός πως η καμπύλη μετάδοσης είναι επίπεδη, υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι είτε μπορεί να νοσούν, είτε είναι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου και κατά συνέπεια να την μεταδίδουν στα παιδιά τους, αυτά στους συμμαθητές τους και ούτω καθεξής.

Έτσι, κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν στο Newsbomb.gr πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος ακόμα και να τελειώσει πρόωρα το σχολικό έτος σε περίπτωση που διαφανεί στον ορίζοντα κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Μοναδική εξαίρεση η Γ’ Λυκείου καθώς οι Πανελλαδικές αποτελούν κομβικό σημείο της ζωής των εξεταζομένων και θα καθορίσουν την επόμενη φουρνιά πρωτοετών φοιτητών.

Οι εκκλησίες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα αποκάλυψε πως και οι εκκλησίες θα είναι στο πρώτο κύμα άρσης των μέτρων καθώς αναμένεται να ανοίξουν για ατομική λατρεία. Σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας, για τις λειτουργίες.

Παράλληλα, παρά τις όποιες φωνές τις τελευταίες ημέρες από τους κόλπους της Εκκλησίας οι οποίες «φώναζαν» να ανοίξουν οι ναοί μία ώρα αρχύτερα, κυβερνητικά στελέχη μέσω του Newsbomb.gr, μεταδίδουν ότι «η Εκκλησία μας όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξε υπεύθυνη στάση και ανέλαβε την ευθύνη για δύσκολες αποφάσεις».

Την ίδια ώρα τονίζουν πως η παρουσία πιστών στις λειτουργίες θα γίνει σε επόμενο στάδιο, και πως αυτό είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπιστεί σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί

Από εκεί και έπειτα υπάρχει ακόμη μία σειρά από δραστηριότητες που θα απελευθερωθούν.

Μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν έως τις 4 Μαΐου, το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις, διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού.

Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.

Εν συνεχεία, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά 12μηνης διάρκειας και – αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών – και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ