Το δικαίωμα στο καθαρό ρούχο «δεν σηκώνει» διαχωρισμούς


Η πανδημία του νέου κορωνοϊού και οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε στη χώρα μας ανέδειξαν διάφορες πτυχές της ελληνικής κοινωνίας. Το γεγονός πως κάθε δραστηριότητα ουσιαστικά «μπήκε στον πάγο» για δύο μήνες σχεδόν, είχε διάφορες συνέπειες, οι οποίες μετρήθηκαν κυρίως σε κοινωνικούς και οικονομικούς όρους. Επισημάνθηκε όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη φροντίδας της προσωπικής υγιεινής του καθενός, αναδεικνύοντας το δικαίωμα στην καθαριότητα, το δικαίωμα στο καθαρό ρούχο, ως αξία για την υγεία και την ασφάλεια ολόκληρης της κοινωνίας. Το να διατηρούμε την καθαριότητά μας είναι πλέον ζήτημα δημόσιας ασφάλειας και είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να τη φροντίζουμε επιμελώς. Την ίδια ώρα, ευπαθείς ομάδες που έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη της κοινωνίας, τη βοήθεια από τους συνανθρώπους τους για να τα βγάλουν πέρα και πολλές φορές, κυριολεκτικά για να επιβιώσουν, βρέθηκαν σε δυσχερή θέση.

Οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών δεν είναι δυνατόν να μπουν σε κανέναν «πάγο», δεν μπορούν να σταματήσουν να υπάρχουν – όπως δεν γίνεται και να σταματήσουν να ικανοποιούνται. Δεν μπορούμε να τους διαχωρίζουμε σε ειδική κατηγορία, είναι η ώρα να ξεπεράσουμε όλους αυτούς τους διαχωρισμούς. Οι άστεγοι συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη μας για να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες της ζωής τους. Δομές όπως το Γηροκομείο Αθηνών έχουν ανάγκη τη στήριξή μας για να προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται εκεί. Είναι οι ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας, είναι οι άνθρωποι που μας χρειάζονται πάνω από όλα.

Την ώρα αυτή λοιπόν, που ολόκληρη η κοινωνία συστρατεύεται για να δώσει τη «μάχη» απέναντι στον κοινό εχθρό, δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε σε τέτοιους είδους διαχωρισμούς να διακινδυνεύουν όλο το εγχείρημα. Η υγεία όλων μας είναι το ίδιο πολύτιμη και το δικαίωμα όλων μας στην καθαριότητα είναι ιερό. Ο μεγάλος προβληματισμός σε αυτή την περίπτωση είναι «πώς να συνδράμει» ο καθένας από εμάς προς αυτόν τον σκοπό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να «μείνουμε σπίτι» και να «μείνουμε ασφαλείς» και με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε την αλληλεγγύη μας στους συνανθρώπους μας και ειδικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως οι άστεγοι ή οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.

#SkipTousDiaxorismous για τους αστέγους και το Γηροκομείο Αθηνών

Υπάρχουν όμως άνθρωποι και οργανισμοί που θεωρούν καθήκον τους να «μένουν» δίπλα στις ευπαθείς αυτές ομάδες. Ένας από αυτούς τους οργανισμούς είναι το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip, που εδώ και τέσσερα χρόνια στηρίζει όσους το χρειάζονται, παρέχοντάς τους πρόσβαση στο καθαρό ρούχο και κάνοντας πράξη το #SkipTousDiaxorismous. Δωρίζοντας στεγνωτήρια στον δήμο Αθηναίων, ώστε να εξοπλιστούν οι νέες δομές αστέγων που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να διευκολύνεται το γρήγορο πλύσιμο των ρούχων εκεί και μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικών στο Γηροκομείο Αθηνών, όπου κατοικούν ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip αποδεικνύει πως αυτή την κρίσιμη ώρα, δεν στέκεται μόνο εμπράκτως δίπλα στις ευπαθείς ομάδες, αλλά ουσιαστικά στέκεται δίπλα στην κοινωνία ολόκληρη.

Κοινωνικό πλυντήριο Skip από το 2016

Η σταθερή δομή «Κοινωνικό Πλυντήριο Skip» ιδρύθηκε το 2016 και έκτοτε προσφέρει τις υπηρεσίες της στον Κόμβο Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, με δωρεάν πλύσεις για τους συνανθρώπους μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμη και στη βασική φροντίδα της υγιεινής και καθαριότητας. Από το 2016 ως σήμερα έχει προσφέρει 187.500 πλύσεις αγάπης και έχει πλύνει περισσότερους από 1500 τόνους ρούχων συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη, έχοντας εξελιχθεί σε έναν σταθερό θεσμό αλληλεγγύης στην κοινωνία. Όλα αυτά τα χρόνια το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip οργάνωσε στοχευμένες δράσεις με:

-Πλύσεις αγάπης ειδικά για τα παιδιά: Από το 2017, μέσα από ενέργειες στα σημεία πώλησης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσέφερε για ένα χρόνο δωρεάν απορρυπαντικά στα «Παιδικά Χωριά SOS» σε όλη την Ελλάδα, στα σωματεία «Ένα παιδί – Ένας κόσμος» και «Οι Φίλιοι του Παιδιού», καθώς και στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας.

-Πλύσεις αγάπης παντού: Η κινητή μονάδα προσέφερε στήριξη στους κατοίκους της Μάνδρας Αττικής στις καταστροφικές πλημμύρες του 2017, πλένοντας και στεγνώνοντας τα ρούχα των πληγέντων. Επίσης, τον Ιούλιο του 2018, μετά από τη μεγάλη φωτιά στο Μάτι Αττικής, βρέθηκε στην περιοχή ώστε να παρέχει τη δυνατότητα σε όσους είχαν ανάγκη να παραλάβουν τα ρούχα τους καθαρά και στεγνά. Αντίστοιχες υπηρεσίες προσέφερε και στους κατοίκους της Κινέτας Αττικής, μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου 2019.

Το δικαίωμα στο καθαρό ρούχο, το δικαίωμα στην καθαριότητα, είναι το ίδιο για όλους. Είμαστε όλοι ίδιοι, κάνουμε «skip» τους διαχωρισμούς και με το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip μένουμε δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ