Η καθημερινότητα μιας γιατρού στην εποχή της πανδημίας: «Αυτό που με κρατά όρθια είναι το καθήκον»


Έχουν περάσει δύο περίπου μήνες από την ημέρα που η καθημερινότητά μας άλλαξε σε βαθμό που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε και όλοι κληθήκαμε να μείνουμε σπίτι για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και κάθε συνάνθρωπό μας.

Και το κάναμε. Μείναμε σπίτι, παραμείναμε ασφαλείς και λάβαμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, ώστε να βγούμε υγιείς από την κρίση που βιώσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε.

Την ώρα όμως που εμείς μέναμε σπίτι, κάποιοι συνάνθρωποί μας βρίσκονταν εκεί έξω και έδιναν τη δική τους μάχη για να είμαστε εμείς καλά. Ήταν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι νέοι ήρωες της εποχής μας, οι επαγγελματίες εκείνοι οι οποίοι βρέθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον covid-19.

Πώς ήταν και είναι όμως, η καθημερινότητα μιας γιατρού στην εποχή του κορονοϊού; Πώς ένας επαγγελματίας στον χώρο της υγείας αντλεί δύναμη και καταφέρνει να στέκεται όρθιος, δίπλα σε εκείνους οι οποίοι τον χρειάζονται, εν καιρώ πανδημίας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εξάπλωση του Covid-19 έφερε στην πρώτη γραμμή όλες τις υπηρεσίες υγείας, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως τα δεδομένα στη ζωή μας άλλαξαν το τελευταίο διάστημα, η κρίση που βιώσαμε -και η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη- μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε πως κάποιες αξίες παραμένουν σταθερές, ανεξαρτήτως συνθηκών.

«Όταν βγουν οι μάσκες, θέλω να φανερώσουν χαμόγελα»

Για τους γιατρούς μας, η κάθε ημέρα ήταν και συνεχίζει να είναι μια μάχη και ένα βίντεο από την καθημερινότητά μιας γιατρού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ήταν αρκετό για να πάρουμε μια μικρή, πρώτη «γεύση» από το τι σημαίνει η λέξη «ήρωας» στις μέρες μας.

Για την ίδια, το καθήκον είναι εκείνο που την κρατά όρθια και την ωθεί να προσφέρει κάθε ημέρα τον καλύτερό της εαυτό και τις υπηρεσίες της για το καλό των συνανθρώπων της.

«Αυτό που με κρατά όρθια είναι το καθήκον. Θέλω αυτοί οι άδειοι δρόμοι να γεμίσουν ξανά ζωή». Με αυτά τα λόγια περιγράφει το πώς βιώνει την κρίση της πανδημίας. Παρά τα όσα βλέπει και ζει όμως, δεν σταματά να ελπίζει. Και η μεγάλη της ελπίδα είναι «όταν βγουν οι μάσκες που όλοι φοράμε, να φανερώσουν χαμόγελα».

Γνωρίζει καλά, ωστόσο, ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι μόνη. Διότι από την πρώτη κιόλας στιγμή κάθε συνάδελφος και όλο το προσωπικό του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών βρίσκεται στο πόστο του, «όπου και όπως χρειάζεται», με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει τους πολλούς, δηλαδή τον καθένα από εμάς, απέναντι σε αυτή τη νέα απειλή. Και για να συμβεί αυτό, όλοι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να παραμένουν οι ίδιοι ασφαλείς και προστατευμένοι και να είναι καλά, ούτως ώστε να μπορούν να κάνουν κάθε ημέρα το καθήκον τους και να εξυπηρετούν κάθε μας ανάγκη, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα.

Όταν είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά, είσαι και στα δύσκολα

Για κάθε έναν από τους παραπάνω λόγους, οι γιατροί είναι οι ήρωες της δικής μας εποχής και όπως στην προ κορονοϊού εποχή, έτσι και τώρα, συνεχίζουμε να τους εμπιστευόμαστε.

Μια «ματιά» στην καθημερινότητα μιας γιατρού στην εποχή του Covid-19 και μια σύντομη διαδικτυακή περιήγηση στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τις ημέρες που πέρασαν, ήταν αρκετές για να αντιληφθούμε την προσφορά των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού απέναντι στην πανδημία -και όχι μόνο.

Διότι όταν είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά, είσαι και στα δύσκολα και οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, συνεχίζουν το έργο τους και κάνουν το καθήκον τους, όποιες και αν είναι οι συνθήκες που βιώνουμε και όσο και αν τα δεδομένα στη ζωή μας αλλάζουν. Για αυτό ακριβώς τους αποκαλούμε τους ήρωες του σήμερα και για αυτόν τον λόγο συνεχίζουμε να τους εμπιστευόμαστε. Γιατί όταν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες που λαμβάνουμε, μας παρέχονται με απόλυτη ασφάλεια και εξειδικευμένους ελέγχους, τότε δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε ασφαλείς ανά πάσα στιγμή και ανεξαρτήτως συνθηκών.

Σε ό,τι αφορά στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών συγκεκριμένα, άλλωστε, η ασφάλεια των ασθενών, των εργαζομένων, αλλά και των επισκεπτών αποτελεί πάντα προτεραιότητα. Αρκεί απλώς να σημειώσουμε πως από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, προχώρησε σε εφαρμογή ειδικών μέτρων. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Απέδειξε για ακόμη μία φορά πως είναι ένα βήμα μπροστά και στα δύσκολα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Για την ακρίβεια, παρείχε στη διάθεση του υπουργείου Υγείας την Κλινική Περιστερίου για νοσηλεία ασθενών (μη covid-19), ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για περιστατικά κορονοϊού στα νοσοκομεία αναφοράς. Ταυτόχρονα, όλες οι κλινικές του Ομίλου συνέχισαν τη λειτουργία τους με βάση τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ και σήμερα μπορούν ξανά να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς που τις επισκέπτονται. Το γεγονός πως σήμερα ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, είναι ο κορυφαίος ιδιωτικός πάροχος υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, το ότι απασχολεί περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και συνεργάζεται με τα πιο επιφανή Πανεπιστήμια και Οργανισμούς του κόσμου, διαθέτοντας οκτώ υπερσύγχρονα νοσοκομεία με χωρητικότητα 1.200 κλινών, δεν είναι τυχαίο.

Όπως οι γιατροί μας, οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται κάθε ημέρα στην πρώτη γραμμή της μάχης, έτσι και εμείς, ας ελπίσουμε πως όταν βγουν οι μάσκες που φοράμε, θα φανερώσουν χαμόγελα και πως οι δρόμοι μας, θα γεμίσουν σύντομα με ζωή. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να παραμείνουμε ασφαλείς και ας αποδείξουμε πως μπορούμε και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά, ακόμη και στα δύσκολα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ