Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν στα 92 του κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση


Αντιμέτωπος με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Ειδικότερα, Γερμανίδα δημοσιογράφος κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας ότι της έπιασε τα οπίσθια, κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους, στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2018, όταν ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν ήταν 92 ετών.

Όπως μεταδίδουν η γαλλική Le Monde και η γερμανική Süddeutsche Zeitung, η υπόθεση βρίσκεται στη γαλλική δικαιοσύνη από τις 10 Μαρτίου 2019.

Το περιστατικό, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, σημειώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2018. Εκείνη την ημέρα η 37χρονη Αν-Κατρίν Στράκε είχε ραντεβού με τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν, στο γραφείο του, στο Μπουλβάρ Σεν Ζερμέν του Παρισιού. Σκοπός της συνάντησης τους ήταν μια συνέντευξη για το δημόσιο γερμανικό κανάλι WDR, με αφορμή την επέτειο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος κατείχε το αξίωμα όταν ο Ζισκάρ ήταν πρόεδρος της Γαλλίας.

Μετά το τέλος της συνέντευξης, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η δημοσιογράφος ζήτησε από τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν να ποζάρει για μια φωτογραφία, με την ίδια και τους τεχνικούς του καναλιού που βρίσκονταν εκεί για τη συνέντευξη. Εκείνος δέχθηκε, την αγκάλιασε και εκείνη τη στιγμή, όπως καταγγέλλει η Αν-Κατρίν Στράκε, την έπιασε από τη μέση και έβαλε το χέρι του στα οπίσθιά της. «Έκπληκτη και αρνούμενη να δεχτώ αυτές τις χειρονομίες που με έφεραν σε εξαιρετικά αμήχανη θέση, προσπάθησε να απωθήσω το χέρι του κ. Ζισκάρ ντ’Εστέν, αλλά δεν τα κατάφερα», δήλωσε η δημοσιογράφος.

Η ειρωνεία ήταν πως η φωτογραφία δεν ήταν καλής ποιότητας και πόζαραν ξανά για μια δεύτερη λήψη. Η γραμματέας του πρώην προέδρου, όπως και την πρώτη φορά, κρατούσε τη φωτογραφική μηχανή. Ξανά, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν την άγγιξε στα οπίσθια και στη μέση. «Είχα μάλιστα την εντύπωση ότι επέμενε», είπε η δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το συμβάν δεν έληξε εκεί. Πριν αποχωρήσει η ομάδα της δημοσιογράφου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κράτησε την κ. Στράκε για να της δείξει κάποιες φωτογραφίες που ήταν κρεμασμένες στον τοίχο του γραφείου του, όπου εμφανιζόταν με ηγέτες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την δημοσιογράφο, ο Ζισκάρ ντΈστέν της άγγιξε ξανά τα οπίσθια και εκείνη προσπαθούσε να απωθήσει το χέρι του «πολλές φορές και με όλες μου τις δυνάμεις».

Προκειμένου να την βγάλει από την δύσκολη θέση, ο καμεραμάν έκανε τάχα πως έριξε ένα πορτατίφ που βρισκόταν σε ένα μπουφέ και τοποθέτησε μια καρέκλα ανάμεσα σε εκείνη και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας. Όταν ήρθε τελικά η στιγμή να αποχωρήσουν, σύμφωνα με την δημοσιογράφο, ο Ζισκάρ της είπε au revoir δίνοντάς της έντονα φιλιά στα μάγουλα και μουρμουρίζοντάς της στο αυτί, στα γερμανικά: «träumen sie süss » («να κάνετε γλυκά όνειρα»). «Τι να πω, πραγματικά τον γοητεύσατε», της είπε, μάλιστα, η γραμματέας του, επίσης στα γερμανικά, την ώρα που έκλεινε η πόρτα.

Η αντίδραση του καναλιού

Η Αν-Κατρίν Στράκε, μόλις επέστρεψε με την ομάδα της στην Κολωνία, αποκάλυψε τα γεγονότα στην διεύθυνση του καναλιού.Ο διευθυντής του WDR, εκτιμώντας ότι αυτές οι καταγγελίες είναι σοβαρές, όρισε ένα δικηγορικό γραφείο για να πάρει κατάθεση από την δημοσιογράφο. Κατέθεσε και ο καμεραμάν, ο οποίος επιβεβαίωσε τα λεγόμενα της συναδέλφου του, προσθέτοντας ότι η κατάσταση του είχε φανεί «περίεργη» και ο τρόπος που είχε συμπεριφερθεί ο Ζισκάρ ντ’Εστέν στην κ. Στράκε ήταν τουλάχιστον «ακατάλληλος για πρώην πρόεδρο Δημοκρατίας». Η ηχολήπτρια από την πλευρά της αρνήθηκε να καταθέσει, χωρίς να εξηγήσει το λόγο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την κατάθεση 13 σελίδων, το κανάλι WDR έστειλε μια επιστολή στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας και ανέφερε: «Η κ. Στράκε σοκαρίστηκε από την συμπεριφορά σας. (…) Δεν ανεχόμαστε οι συνεργάτες μας να βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις και ελπίζουμε παρόμοια συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά στο μέλλον». Το γραφείο του πρώην προέδρου απάντησε αναφέροντας απλά ότι έλαβε την επιστολή.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ