Επιλόχειος κατάθλιψη: Οι γυναίκες που γεννούν αγόρια κινδυνεύουν περισσότερο

Εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο αντιμέτωπες με την επιλόχειο κατάθλιψη. Δυστυχώς έτσι δεν μπορούν να ευχαριστηθούν τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες μετα μωράκια τους. Η επιλόχειος κατάθλιψη έχει γίνει αντικείμενο έρευνας αρκετές φορές από ειδικούς που θέλουν να βρουν μια λύση. Τώρα, μια νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως οι γυναίκες που γενούν αγόρια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέντ στην Βρετανία, διαπίστωσαν πως όταν μια γυναίκα φέρνει στον κόσμο αγόρι, αυξάνονται τα επίπεδα φλεγμονής στο ανοσοποιητικό σύστημα τους. Αυτό, με τη σειρά του αλλάζει τις χημικές ισορροπίες του εγκεφάλου.
Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια μελέτη, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν επιπλοκές στον τοκετό διατρέχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη. Όπως συμπέραναν οι ειδικοί, οι επιπλοκές στον τοκετό, όπως η λάθος θέση του μωρού, και το φύλο του εμβρύου αυξάνουν το μέγεθος της φλεγμονής, η οποία συνδέεται με τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία αρκετά συνηθισμένη ψυχική νόσος. Επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει αισθήματα λύπης, κούρασης και αδυναμίας συναισθηματικής σύνδεσης με το μωρό. Οι γυναίκες που έχουν ήδη κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας βέβαια κινδυνεύουν λιγότερο. Πιθανώς επειδή ήδη λαμβάνουν βοήθεια από ειδικό.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Σάρα Τζονς μας καθησυχάζει ενημερώνοντάς μας ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία κατάσταση που μπορεί να αποφευχθεί. Αυτό το νέο εύρημα της έρευνας βοηθά περισσότερο τους ειδικούς ως προς τη στήριξη της γυναίκας, από το πρώτο κιόλας διάστημα της εγκυμοσύνης.

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ