Γιορτή της Μητέρας: Νέα μητέρα στα 40 – Γιατί «ναι» και γιατί «όχι»


Γιορτή της Μητέρας: Είναι στατιστικά καταγεγραμμένο τα τελευταία χρόνια πως όλο και περισσότερες Ελληνίδες επιλέγουν να γίνουν μητέρες σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία

Λίγο η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίες που ανέτρεψε δεδομένα και τίναξε στον αέρα προγραμματισμούς και όνειρα, λίγο οι όλο και μεγαλύτερες σε διάρκεια σπουδές, λίγο οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και οι φιλοδοξίες των γυναικών που μεγάλωσαν, η μητρότητα μπήκε σε δεύτερη μοίρα και οι γυναίκες απαντούν στις σχετικές έρευνες πως θέλουν να γίνουν μητέρες μετά τα 30, μετά τα 35, ακόμα και στα 40.

Όταν θα έχουν προλάβει να «ζήσουν», να εργαστούν και να ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες, όταν θα νιώσουν έτοιμες, όταν θα έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο και θα δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.

Πέρα από το δημογραφικό ζήτημα, γιατί μια γυναίκα που γίνεται μητέρα «μεγάλη» σε ηλικία, δεν είναι πιθανό να κάνει πολλά παιδιά, υπάρχουν κι άλλοι, πιο προσωπικοί παράγοντες που συνηγορούν υπέρ ή κατά του να γίνει μια γυναίκα μητέρα στα 40 της χρόνια.

Το 40 φυσικά είναι σχηματικό, είναι ένας αριθμός και θα μπορούσε στη θέση του να είναι το 36, το 38 ή το 42.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα μια γυναίκα 40 ετών δεν θεωρείται «μεγάλη» υπό καμία έννοια πια, εν τούτοις υπάρχουν ακόμα στερεότυπα στην κοινωνία και σίγουρα η έκφραση που την ακολουθεί σε σχέση με τη μητρότητα είναι ότι «έγινε μητέρα μεγάλη».

Παρακάμπτοντας το στοιχείο αυτό και θεωρώντας πως η γνώμη των άλλων και της κοινωνίας δεν πρέπει να αφορά και πόσο μάλλον να περιορίζει τη ζωή κανενός, ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά γιατί μια γυναίκα να επιλέξει να γίνει μητέρα στα 40 της και γιατί όχι.

Τα «ναι»

Η μητρότητα αλλάζει ολοκληρωτικά τη ζωή μιας οικογένειας και ιδίως τη ζωή της μητέρας. Η εγκυμοσύνη αρχικά, αλλάζει το σώμα της γυναίκας και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει.

Ακολούθως, το νεογέννητο φέρνει τα πάνω κάτω στις μέρες και τις νύχτες της νέας μητέρας, με μια σειρά από επακόλουθα, συνήθως στον ψυχολογικό τομέα. Η μητρότητα λοιπόν έρχεται να συνταράξει συθέμελα τον κόσμο της νέας μητέρας και αν ο κόσμος αυτός δεν έχει γερά θεμέλια, κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Ένας άνθρωπος ώριμος, είναι σαφώς πολύ πιο συνειδητοποιημένος όταν αποφασίζει να κάνει παιδιά. Μια γυναίκα που στα 40 της αποφασίζει και γίνεται μητέρα, είναι ψυχή τε και σώματι εκεί για το παιδί της. Είναι αυτό που λέμε «δεν έτυχε, πέτυχε».

Ένα παιδί μπορεί να μεγαλώσει με πολλούς τρόπους. Μια γυναίκα που γίνεται μητέρα στα 40 της όμως, κατά πάσα πιθανότητα, θα το μεγαλώσει με τον σωστό τρόπο.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Γιορτή της Μητέρας: Τι γιορτάζουμε την Κυριακή 10 Μαΐου;

Γιατί έχει την εμπειρία που απαιτείται να διαχειριστεί καταστάσεις, έχει επιλέξει τον σύντροφό της με σκοπό την δημιουργία οικογένειας και έχει από πριν, θέσει τις βάσεις για να γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο.

Τίποτα δεν μπορεί να την κάνει να τα χάσει, σε τίποτα δεν θα σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν θα παραιτηθεί. Είναι έτοιμη, έχει το υπόβαθρο, ψυχολογικό και υλικό και θα τα καταφέρει.

Γιορτή της Μητέρας: Νέα μητέρα στα 40 - Γιατί «ναι» και γιατί «όχι»
Γιορτή της Μητέρας: Νέα μητέρα στα 40 – Γιατί «ναι» και γιατί «όχι»
Τα «όχι»

Γιατί να μην περιμένει μια γυναίκα μέχρι τα 40 της για να κάνει παιδί; Γιατί αν περιμένει να είναι 100% έτοιμη και βέβαιη πως μπορεί να τα καταφέρει, ποτέ δεν θα είναι. Γιατί μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα από όσα φαντάζεται.

Γιατί το παιδί που έρχεται στη ζωή της νέας μητέρας δεν έρχεται μόνο για να αλλάξει τις συνήθειες και την καθημερινότητά της. Έρχεται και της δίνει μια δύναμη πρωτόγνωρη, που δεν είχε ποτέ πριν φανταστεί.

Γιατί μια νέα μητέρα πρέπει να έχει και σωματικές αντοχές για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μωρού της και είναι πολύ περισσότερες αυτές στα 30 ή στα 35, από ό,τι στα 40…

Ας μην ξεχνάμε και τα βιολογικά δεδομένα. Η μητρότητα δεν έρχεται όποτε τη φανταζόμαστε ή όποτε την προγραμματίζουμε.

Δεν είναι ζήτημα δύο μεταβλητών που μπορούμε να «τακτοποιήσουμε», αλλά δεκάδων, που δεν περνούν από το χέρι μας. Δεν είναι κακός ο προγραμματισμός, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να είναι απόλυτος και όταν τον καταστρώνουμε, καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψιν μας όλους τους «αστάθμητους» παράγοντες.

Μητέρα, μάνα ή μαμά, είναι μια ιδιότητα που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως, σε όλο της το φάσμα και σε όλο της το μεγαλείο. Είναι ένα βίωμα που καθορίζει την κάθε γυναίκα με άλλον τρόπο, είναι ζήτημα εμπειρίας και όχι θεωρίας.

Το σίγουρο είναι πως αν δεχόμαστε τον χαρακτηρισμό «ευλογία», τότε η μητρότητα τον «κερδίζει» επακριβώς!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ