Υπουργός Υγείας Βρετανίας: «Δεν προβλέπονται διακοπές στο εξωτερικό το καλοκαίρι»


Οι Βρετανοί είναι μάλλον απίθανο να μπορέσουν να πάνε διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Ερωτηθείς στην τηλεοπτική εκπομπή του ITV, This Morning, αν οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό που συνηθίζουν να πηγαίνουν κατά την περίοδο των θερινών διακοπών δεν ισχύουν για φέτος ο υπουργός απάντησε: «Θεωρώ ότι έτσι έχει η κατάσταση».

Παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί σταδιακά να ανοίξει διάφορους τομείς της οικονομίας, μια μορφή κοινωνικής αποστασιοποίησης θα απαιτείται για κάποιον χρόνο.

«Το συμπέρασμα από αυτό είναι ότι πιθανότατα οι πολυήμερες, πολυτελείς διακοπές στο εξωτερικό δεν προβλέπονται για αυτό το καλοκαίρι», απάντησε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή (10/05) ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει 14ήμερη καραντίνα για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό για να αποφύγει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας προκαλώντας την οργή των αεροπορικών εταιρειών που σχεδίαζαν να ξεκινήσουν και πάλι τις πτήσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Στους 38.000 οι νεκροί – Ο χειρότερος απολογισμός της Ευρώπης

Ο αριθμός των νεκρών από COVID-19 στη Βρετανία έφθασε τις 38.000 έως τις αρχές Μαΐου, μακράν ο χειρότερος επίσημος απολογισμός μέχρι τώρα στην Ευρώπη, εγείροντας ερωτήματα για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην κρίση του κορονοϊού.

Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) για την Αγγλία και την Ουαλία αναφέρουν πως ο επίσημος απολογισμός των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 38.289 έως τις 3 Μαΐου – σχεδόν 6.000 περισσότεροι σε διάστημα μιας εβδομάδας, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters βάσει στοιχείων για τους καταγεγραμμένους θανάτους.

Αν και οι διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού καθιστούν δύσκολες τις συγκρίσεις με άλλες χώρες, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η Βρετανία ήταν από τις πιο πληγείσες χώρες από την πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 285.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Χθες ο Τζόνσον παρουσίασε ένα σχέδιο για τη σταδιακή επιστροφή της Βρετανίας στη δουλειά, περιλαμβανομένων συστάσεων για χρήση χειροποίητων καλυμμάτων προσώπου – αν και η προσπάθειά του να άρει το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού προκάλεσε σύγχυση.

Ένας τόσο υψηλός απολογισμός θανάτων στη Βρετανία αυξάνει την πίεση που ασκείται στον Τζόνσον: τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον κατηγορούν ότι άργησε πολύ να επιβάλει lockdown, να εισαγάγει μαζικά διαγνωστικά τεστ και να εξασφαλίσει επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία.

Τα στοιχεία σχηματίζουν μια δυσοίωνη εικόνα για τα γηροκομεία, που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα σκληρά από τον ιό.

«Τα γηροκομεία δείχνουν την πιο αργή μείωση, δυστυχώς», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο στατιστικολόγος της ONS Νικ Στράιπ.

«Για πρώτη φορά απ’ ό,τι μπορώ να θυμηθώ, υπήρχαν συνολικά περισσότεροι θάνατοι σε γηροκομεία απ’ ό,τι σε νοσοκομεία εκείνη την εβδομάδα».

Τα στοιχεία δείχνουν τώρα πως το ένα τρίτο όλων των θανάτων από COVID-19 στην Αγγλία και στην Ουαλία σημειώθηκε σε γηροκομεία.

Σύμφωνα με ειδική έρευνα του Reuters που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, τα γηροκομεία υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από μια πολιτική που σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τα νοσοκομεία της χώρας από την COVID-19, αφήνοντας πολλούς από τους πιο αδύναμους εκτεθειμένους.

Ο ασθενής της Ευρώπης;

Αντίθετα από τον ημερήσιο αριθμό των θανάτων που ανακοινώνει η κυβέρνηση, τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν τους πιθανούς θανάτους από COVID-19, την ασθένεια του αναπνευστικού που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Υπουργοί απεχθάνονται τις συγκρίσεις με βάση αυτό τον αριθμό που γίνεται πρώτη είδηση, διότι η επίδοση της Βρετανίας αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι δημοσιοποιήσε πιο γρήγορα από τις άλλες χώρες γενικά, περιεκτικά στοιχεία για τους θανάτους από COVID-19 απ’ ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Λένε πως οι επιπλέον θάνατοι, δηλαδή ο αριθμός των θανάτων από όλες τις αιτίες, ο οποίος υπερβαίνει τον μέσο όρο γι’ αυτή την περίοδο του χρόνου, είναι πιο σημαντικός επειδή είναι συγκρίσιμος διεθνώς.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, πως η Βρετανία έχει κακές επιδόσεις και στο μέτωπο αυτό.

Μέχρι τώρα φέτος, καταγράφηκαν περισσότεροι από 50.000 επιπλέον θάνατοι σε σύγκριση με τον μέσο όρο πέντε ετών, δήλωσε ο στατιστικολόγος του ONS Νικ Στράιπ.

Η ONS ανέφερε ότι ο αριθμός των θανάτων από όλες τις αιτίες μειώθηκε για δεύτερη εβδομάδα από την 1η Μαΐου, αλλά 8.012 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τον μέσο όρο των θανάτων απεβίωσαν τη 18η εβδομάδα του 2020.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ