Άρση μέτρων: Ανοίγουν το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες


Ανοίγουν το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες

Η Επιτροπή εισηγήθηκε να ανοίξουν οργανωμένα πλέον οι χώροι όπου θα μπορέσουν να βρεθούν «συντεταγμένα» και «προστατευμένα» οι πολίτες που θα επιλέξουν αυτήν την έξοδο.

Περισσότερα σε λίγο…

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν πάμε για μπάνιο

Την ανάγκη να οριστούν οι κανόνες για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες καθώς το μεγάλο πρόβλημα είναι συνωστισμός λόγω των σταγονιδίων και σε μικρότερο βαθμό οι χειραψίες και οι επιφάνειες. Δεν αποτελεί πρόβλημα, η άμμος, το νερό και ο αέρας. Επίσης, όπως είπε ο καθηγητής, θα πρέπει να υπάρχει καθαριότητα στις ντουζιέρες.

«Καλό είναι άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους να μην έρχονται σε στενή επαφή», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος και τόνισε ότι το θέμα είναι κυρίως έξω στην παραλία καθώς μέσα στη θάλασσα οι άνθρωποι κρατούν πάντα μια απόσταση.

Ερωτηθείς εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ζώνες ωρών κατά τις οποίες θα πηγαίνουν στις παραλίες οι ηλικιωμένοι, τόνισε ότι τα σενάρια είναι διάφορα για την αποφύγει του συγχρωτισμού αλλά το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι να μην υπάρχει πολύς κόσμος στην παραλία.

«Στην πισίνα είναι πιο εύκολο», εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, καθώς ήδη ισχύουν κανόνες για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν συγχρόνως και μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί η μείωση του αριθμού τους.

Οι φόβοι των ειδικών

Για τους ειδικούς το πρόβλημα δεν είναι η θάλασσα, ούτε και το κολύμπι ή άλλες δραστηριότητες σε σχέση με τον «αόρατο» εχθρό. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ο συγχρωτισμός εντός ή εκτός θάλασσας του κόσμου. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μέσω της κολύμβησης και αξιολογεί τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου COVID-19 μέσω νερού ως χαμηλό.

Για την ακρίβεια, έχει αναφερθεί πως τα μολυσματικά σταγονίδια του κορoνοϊού ενδέχεται να επιβιώνουν στο νερό και ο ιός έχει ανιχνευθεί στα λύματα, ωστόσο οι ειδικοί συμφωνούν ότι όταν ο νέος κορoνοϊός εισέρχεται σε μεγάλα υδάτινα περιβάλλοντα – όπως λίμνες, ποτάμια και ωκεανούς – η συγκέντρωση του ιού εκτιμάται ότι είναι τόσο αραιωμένη που θα ήταν δύσκολο να το κολλήσει κάποιος μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

«Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας πως «μας ενδιαφέρει ο συγχρωτισμός. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για παραλίες και ανοιχτούς χώρους είναι σε αυτό το πλαίσιο».

Ο κ. Τσίοδρας επικαλέστηκε, μάλιστα, στοιχεία μελετών που δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα – μικρότερη μεν σε σχέση με τους κλειστούς χώρους αλλά υπαρκτή – να κολλήσει κάποιος τον κορονοϊό και σε ανοιχτό χώρο, εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις. «Υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων» σημείωσε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ