Χαμί Ακσόι για το κυπριακό αεροπλάνο: Δεν ζήτησαν εγκαίρως άδεια


Απάντηση στο γιατί δεν δόθηκε άδεια στο κυπριακό αεροπλάνο που μετέφερε ιατρικό υλικό για τον κορωνοϊό από την Κίνα στην Κύπρο να εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκίας την περασμένη Τετάρτη έδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, επιρρίπτει την ευθύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι δεν υπέβαλε εγκαίρως τη σχετική αίτηση για να πετάξει το αεροσκάφος πάνω από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, αποδίδοντάς της πολιτική σκοπιμότητα ενάντια στην Τουρκία.

«Σύμφωνα με την καθιερωμένη πολιτική μας σχετικά με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (GCA), οι άδειες για υπερπτήσεις μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου δεν χορηγούνται σε αεροσκάφη εγγεγραμμένα στην GCA ή αεροσκάφη που μεταφέρουν φορτία από και προς την GCA», αναφέρει η ανακοίνωση και σημειώνει πως σε αυτό υπάρχουν εξαιρέσεις:

«Ωστόσο, χορηγούνται κατ εξαίρεση άδειες, εάν υποβληθεί αίτημα, για ασθενοφόρα-αεροσκάφη που μεταφέρουν ασθενείς, σε διασωστικά αεροσκάφη και σε εκείνα που μεταφέρουν ιατρικά εφόδια, για ανθρωπιστικούς λόγους. Τα αεροσκάφη που ζητούν άδεια για τεχνική ή έκτακτη προσγείωση περιλαμβάνονται επίσης στις εξαιρέσεις, ανεξαρτήτως σημαίας».

«Στις 13 Μαΐου, δημοσιεύματα στον Τύπο ανέφεραν ότι δεν επετράπη να πετάξει ένα αεροπλάνο που μετέφερε ιατρικό υλικό από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κίνας στην Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου. Το αεροπλάνο, το οποίο απογειώθηκε από τη ΛΔΚ, δεν υπέβαλε αίτηση για άδεια πτήσης πριν από την αναχώρησή του. Το εν λόγω αεροσκάφος δεν υπέβαλε έγκαιρο αίτημα πριν από την απογείωση και ζήτησε άδεια πτήσης, ειδοποιώντας ότι θα προσγειωθεί στη Λάρνακα, μόνο όταν έφτασε στον τουρκικό εναέριο χώρο. Γι’ αυτό και δεν επετράπη στο αεροσκάφος να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας στο πλαίσιο των τυπικών περιορισμών που ισχύουν για τις πτήσεις της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου. Δεν εξασφαλίστηκε ο απαραίτητος χρόνος για συντονισμό, ώστε να του αναγνωριστεί το σχετικό καθεστώς εξαίρεσης».

«Εάν είχε υποβληθεί εγκαίρως η αίτηση για την εν λόγω πτήση, θα είχε δοθεί εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους. Στην πραγματικότητα, τέτοιες πτήσεις έχουν επιτραπεί στο παρελθόν και τα αεροσκάφη της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου είχαν προσγειωθεί σε αεροδρόμια της χώρας μας», συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου και καταλήγει:

«Η αποτυχία υποβολής έγκαιρης αίτησης για υπερπτήσεις και η επακόλουθη κατάχρηση της ανθρωπιστικής στάσης της Τουρκίας από την GCA, παρά την πλήρη επίγνωση της τακτικής πρακτικής, καταδεικνύει τις προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί ορισμένα ζητήματα για δικούς της πολιτικούς σκοπούς, που έρχονται σε αντίθεση προς τα συμφέροντα των ίδιων της των ανθρώπων».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ