Δώρο Πάσχα 2020: Πώς θα πληρωθεί η κρατική επιδότηση για όσους είναι σε αναστολή


Δώρο Πάσχα 2020: Στους εργοδότες η κρατική επιδότηση για τις ημέρες της αναστολής – Μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ θα καταβληθεί το ποσό για το Δώρο Πάσχα που θα δοθεί με κρατική επιδότηση και εκκρεμεί για πολλούς εργαζόμενους μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταβάλλει το δώρο Πάσχα στους εργοδότες οι οποίοι στην συνέχεια θα το καταβάλλουν στους εργαζόμενους. Να σημειωθεί ότι αρχικά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε αποφασίσει να δοθεί στους εργαζόμενους απευθείας όμως η διαδικασία αυτή είναι περίπλοκη όπως μας εξήγησαν καθώς θα έχουν πιο εύκολα τα στοιχεία από τους εργοδότες για το ποσό του δώρου Πάσχα που θα καταβάλλουν και θα φανεί στην ΑΠΔ που θα υποβάλλουν.

Ειδικότερα η διαδικασία της πληρωμής της από το κράτος κρατικής συνεισφοράς απαιτεί να δηλωθεί από τις επιχειρήσεις στην ΑΠΔ και στην «Εργάνη» η πληρωμή του Δώρου Πάσχα ώστε στη συνέχεια να καταβληθεί στους εργοδότες για τις μέρες που διήρκεσε η αναστολή των συμβάσεων και μετά να πιστωθεί στους λογαριασμούς των εργαζομένων.

Το ποσό του δώρου που υπολείπεται και θα καταβληθεί απευθείας στους λογαριασμούς των εργοδοτών

Οι εργοδότες υποχρεούται μέχρι τις 30 Ιουνίου να καταβάλλουν το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως την στιγμή της αναστολής – είτε με κρατική εντολή είτε με απόφαση του εργοδότη – ενώ το κράτος θα συμπληρώσει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Παράδειγμα:

Μισθωτός που τέθηκε σε αναστολή στις 20 Μαρτίου ο εργοδότης θα καταβάλλει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί από 1η Ιανουαρίου έως 20 Μαρτίου. Το κράτος θα καταβάλλει το τμήμα που αντιστοιχεί από 20 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Δώρο Πάσχα.

Υπολογίστε ΕΔΩ με ένα κλικ πόσα χρήματα δικαιούστε

Με την νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα που δικαιούνται, πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

Υπολογισμός του Δώρου

Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666 π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγούμενη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Σε θέατρα, κινηματογράφους η λειτουργία των οποίων ανεστάλη υποχρεωτικά από 12 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός κατά την 11η Μαρτίου.
Σε εστιατόρια και άλλα επισιτιστικά καταστήματα που ανέστειλαν την λειτουργία τους από τις 14 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός κατά την 13η Μαρτίου.
Σε επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που έκλεισαν αναγκαστικά από 18 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός ή το ημερομίσθιο της 17ης Μαρτίου.
Σε τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας που ανέστειλαν την λειτουργία τους υποχρεωτικά από 23 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός της 22ης Μαρτίου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ