«Καταιγίδα 2020»: Αναβολή μέχρι νεωτέρας διαταγής – Όλο το χρονικό και το παρασκήνιο


Πώς και γιατί ακυρώθηκε η άσκηση; Ο πανικός της Τουρκίας και η ετοιμότητας της Ελλάδας

Το γύρο του διαδικτύου έκανε το πρωί της Τετάρτης (20/05) η είδηση ότι θα πραγματοποιηθεί τελικά η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Καταιγίδα 2020».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και τα όσα διακινούνται στο διαδίκτυο είναι ψευδή.

Στρατιωτικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι κανένα σκέλος της άσκησης δεν έχει πραγματοποιηθεί, ούτε προγραμματιστεί. Σημειώνουν εντούτοις ότι στο Μυρτώο πέλαγος εκτελείται απλώς επιχειρησιακή τεχνική εκπαίδευση ορισμένων πλοίων του Στόλου.

Όλο το χρονικό και το παρασκήνιο

Η αναβολή της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2020» του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας και των ειδικών δυνάμεων του Στρατού, προκάλεσε αντιδράσεις και δημιούργησε ερωτήματα για τους λόγους που συνέβη ενώ, έδωσε τροφή στην αντιπολίτευση να αφήσει αιχμές κατά της κυβέρνησης.

Η άσκηση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει τη Δευτέρα (11/05), με τον ελληνικό Στόλο να «κλειδώνει» το Αιγαίο απ’ άκρη σ’ άκρη πραγματοποιώντας επιχειρήσεις με πραγματικά πυρά. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με υψηλούς συμβολισμούς και ξεκάθαρο στόχο να στείλει ηχηρά μηνύματα αποτροπής προς πάσα κατεύθυνση.

Τι συνέβη ωστόσο και αναβλήθηκε τελευταία στιγμή η άσκηση;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 15 Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ τηλεφωνεί στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο ζητώντας του να αναβάλλει την άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2020», ως ένδειξη καλής θέλησης στην Άγκυρα η οποία λόγω της πανδημίας δεν θα διεξαγάγει τη διακλαδική άσκηση «Mavi Vatan ’20» (Γαλάζια Πατρίδα). Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επιφυλάσσεται να απαντήσει και ζητά από τον ομόλογό του να αλλάξει η Τουρκία τακτική στο Αιγαίο, σταματώντας κατ’ αρχάς τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Ο Ακάρ συμφωνεί και υπόσχεται στον Παναγιωτόπουλο αλλαγή στάσης.

Την επόμενη μέρα ωστόσο, 16 Απριλίου, οι Τούρκοι παραβίασαν 31 φορές το FIR Αθηνών, ενώ την Μεγάλη Παρασκευή, 17 Απριλίου πραγματοποίησαν 42 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, με 16 αεροσκάφη F-16 εκ των τα 9 ήταν οπλισμένα. Για μια ακόμη φορά είχε αποδειχθεί ότι οι Τούρκοι είναι ανήθικοι και αφερέγγυοι.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δίνει εντολή να συνεχιστεί κανονικά ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση της άσκησης «ΚΑΙΤΑΙΓΙΣ 2020». Το μόνο που αλλάζει, εις ένδειξη καλής θέλησης, είναι να «σπάσει» η άσκηση σε τρία μέρη.

Το Σάββατο, 09 Μαΐου, δύο μέρες πριν τα πλοία μας ανοίξουν πυρ στο Αιγαίο και ενώ ήδη ορισμένα βρίσκονταν εν πλω για να λάβουν θέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνο Φλώρο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ζητά να ενημερωθεί αρχικά για την κατάσταση που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον κορονοϊό, με την ηγεσία να του ξεκαθαρίζει πως η πανδημία δεν τους «άγγιξε» και πως τα κρούσματα είναι ελάχιστα.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τόσο τον υπουργό Άμυνας όσο και τον Α/ΓΕΕΘΑ, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για ενδεχόμενο ρίσκο κατά τη διάρκεια της άσκησης «Καταιγίδα». Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται να συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά ο κ. Φλώρος ζήτησε πρώτα να συσκεφθεί με τους Αρχηγούς των τριών Επιτελείων και κυρίως με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Στυλιανό Πετράκη.

Η απόφαση για μετάθεση της ημερομηνίας ελήφθη αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά από απόφαση του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, o Στρατηγός Φλώρος δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να θυσιάσει την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, ξεκαθαρίζοντας προς τους Επιτελείς πως η άσκηση δεν ακυρώνεται, αλλά αναβάλλεται, ενδεχομένως και για τον επόμενο μήνα.

Πηγές του Πενταγώνου επισημαίνουν πως οι αντιδράσεις και η πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρούν ορισμένοι, ήταν αναμενόμενες. Διαμηνύουν ωστόσο ότι ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν προσφέρεται για… πειράματα και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης. Η πεποίθηση που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταφέρει να βγουν αλώβητες από την κρίση του κορονοϊού, γεγονός που αποτελεί αναμφισβήτητα πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας που μαστίζεται. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει και υγιέστατο προσωπικό και μονάδες ετοιμοπόλεμες για να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε άσκηση και να αντεπεξέλθει σε κάθε συνθήκη.

Η Τουρκία από την άλλη, το μόνο που κάνει είναι να επιδίδεται σε… χαρτοπόλεμο με NAVTEX και να στέλνει άπειρους πιλότους πάνω από το Αιγαίο, «βούτυρο στο ψωμί» των Ελλήνων χειριστών.

Όσο για αυτούς που πολιτικά επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ματαίωση της άσκησης και μιλούν για «συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες», «προδοσίες» και άλλα παρόμοια, πηγές του ΥΕΘΑ επισημαίνουν πως θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί και πως τέτοια ζητήματα δεν ενδείκνυνται για μικροπολιτικούς σκοπούς.

Όσο για τις απειλές του Ερντογάν… αφού η Τουρκία είναι έτοιμη για όλα, γιατί κρατάει το Στόλο του καθηλωμένο στους ναυστάθμους, αδυνατώντας να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε άσκηση;

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ