Γιατί τα Volvo δεν θα πηγαίνουν πλέον με πάνω από 180 χλμ/ώρα;


Όσο και να προσπαθήσει κανείς δεν θα μπορεί να ξεπεράσει αυτό το όριο ταχύτητας, ενώ με το Care Key θα μπορεί να το μειώσει κι άλλο.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Volvo υλοποιεί την εξαγγελία που είχε κάνει πέρυσι και έτσι από εδώ και στο εξής κάθε νέο αυτοκίνητό της θα έχει ανώτατο όριο ταχύτητας 180 χλμ/ ώρα. Επίσης θα υπάρχει και το Care Key, που θα επιτρέπει επιπλέον περιορισμούς στην ανώτατη ταχύτητα του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα όταν αυτό οδηγείται από νεότερους και άπειρους οδηγούς.

Τόσο το όριο των 180 χλμ/ώρα όσο και το Care Key σύμφωνα με τη Σουηδική εταιρεία στέλνουν ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για τους κινδύνους της υπερβολικής ταχύτητας. Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν την ηγετική θέση της Volvo στον τομέα της ασφάλειας και υποδεικνύουν τρόπους με τους οποίους οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μπορούν να παρέμβουν ενεργά και υπεύθυνα, ώστε με τη βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς να επιτευχθούν μηδενικές απώλειες ζωής στο δρόμο.

Ένα επιπλέον πρόβλημα με τις υψηλές ταχύτητες είναι ότι μετά την υπέρβαση συγκεκριμένων ορίων οι in-car τεχνολογία ασφαλείας και οι έξυπνες υποδομές δεν επαρκούν πλέον για να αποφευχθούν σοβαροί τραυματισμοί και απώλειες ζωής σε περίπτωση ατυχήματος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν θέσει όρια ταχύτητας. Ωστόσο, η υπέρβαση των ορίων είναι συχνή και αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτων στο δρόμο, ενώ εκατομμύρια οδηγών εξακολουθούν να λαμβάνουν πρόστιμα ταχύτητας κάθε χρόνο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν συνήθως περιορισμένη κατανόηση των κινδύνων που σχετίζονται με την υπερβολική ταχύτητα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι συχνά οδηγούν υπερβολικά γρήγορα και αποτυγχάνουν να προσαρμόσουν αποτελεσματικά την ταχύτητά τους στις κυκλοφοριακές συνθήκες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ