Ανοίγει αύριο η εστίαση: Αναλυτικές οδηγίες για το πώς πρέπει να λειτουργούν εστιατόρια και καφέ

Ανοίγουν και πάλι από αύριο, Δευτέρα 25 Μαΐου, τα καταστήματα εστίασης με διαφορετικά ωστόσο δεδομένα λειτουργίας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι επαγγελματίες του κλάδου, ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες έτσι όπως διαμορφώνονται υπό την σκιά του ιού COVID-19, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων υπουργείων.

Ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα οργανωτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν κρίνονται αναγκαία για την πρόληψη νόσησης και διασποράς του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εξέδωσε τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19.

Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες και χώροι απασχόλησης όπου μπορεί να υπάρξει έκθεση στον COVID-19 είναι: προμήθεια και παραλαβή πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, αποθήκευση και μεταφορά στον χώρο επεξεργασίας, επεξεργασία τροφίμων/προετοιμασία γευμάτων/κουζίνα (back of the store), λάντζα (σημεία πλύσης σκευών), αποστολή προς διανομή (delivery), πωλήσεις/service, προσέλευση και αποχώρηση προσωπικού, ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα στο προσωπικό, επίσκεψη και παραμονή εξωτερικών συνεργείων και συνεργατών / επισκεπτών/φορέων ελέγχου, γραφεία (χρήση κοινών εργαλείων, αντιμετώπιση επισκεπτών), τουαλέτες και χώροι διαλείμματος προσωπικού.

Αναλυτικότερα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

  • Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.
  • Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
  • Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
  • Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
  • Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).
  • Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.
  • Ενημέρωση οδηγών, προμηθευτών, εξωτερικών συνεργατών, πελατών, επισκεπτών με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.
  • Μέριμνα για επαρκή επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού/κλιματισμού.
  • Τα πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες και γάντια).
  • Μέριμνα για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων.
  • Λήψη μέτρων για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς επίσης και παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και γαντιών.
  • Λήψη ειδικών μέτρων για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων.
  • Αναγκαία κρίνεται η εκπαίδευση προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών σχετικά με την ατομική υγιεινή, πλύσιμο χεριών, ορθή χρήση γαντιών και μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και η καθοδήγησή του για τα συμπτώματα της νόσου ώστε να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει νωρίς και να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια και εξετάσεις.
  • Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.
  • Αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση προγραμμάτων καθαρισμού των σταθμών εργασίας επειδή οι επιφάνειες μπορεί να αποτελέσουν πηγές μετάδοσης του ιού. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλες οι επιφάνειες και οι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται συχνά, ιδανικά ανά δύο ώρες όπου αυτό είναι εφικτό. Στα σημεία καθαρισμού/απολύμανσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διακόπτες, χειρολαβές θυρών, κουπαστές σκάλας, επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τουαλέτες προσωπικού/πελατών.

15 Ιουνίου ανοίγουν και οι εσωτερικοί χώροι

Έως 15 Ιουνίου να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι στα καταστήματα εστίασης αιτείται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους επιχειρηματίες εστίασης να λειτουργήσουν. «Για να είμαστε δίκαιοι με όσους δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους εσωτερικούς χώρους», είπε ο υπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η ύφεση θα είναι μικρότερη του αναμενομένου, ενώ η ανάκαμψη ταχύτερη του αναμενομένου, τόνισε.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή είπε πως πλέον θα μπορούν να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς θα συμπεριλαμβάνεται ο τζίρος του Απριλίου.

Επίσης, ο υπουργός τόνισε πως όσοι έχουν πληγεί θα πάρουν χορήγηση στη δόση του δανείου τους.

Σχετικά με το ζήτημα αν υπήρξαν ξένες δυνάμεις σε ελληνικό έδαφος ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «ουδέποτε πάτησαν οι Τούρκοι σε ελληνικό έδαφος» και πως η δήλωση Δένδια διαστρεβλώθηκε.

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα καφέ και εστιατορίων – Πυρετώδεις προετοιμασίες

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης και την προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα, την Δευτέρα (25/05), καθώς έχουν περάσει περισσότεροι από δύο μήνες από την ημέρα που κατέβασαν ρολά λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις καθώς οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα εστίασης καλούνται να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας που έχουν οριστεί.

Στο κέντρο της Αθήνας κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες, ο ήχος από τα ηλεκτρικά τρυπάνια ενώ οι σκάλες και οι μεζούρες συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί έξω από τα καταστήματα εστίασης.

Στην Κολοκοτρώνη, στη Μητροπόλεως, στην Πλάκα, στο Ψυρρή, όπου υπάρχουν εστιατόρια, καφέ και μπαρ έχουν τοποθετηθεί ταινίες σήμανσης που καθορίζουν το χώρο όπου θα καταλάβει κάθε μαγαζί ενώ ήδη κάποια καταστήματα έχουν τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα των 2, 4 και 6 ατόμων, τηρώντας πάντα την προβλεπόμενη απόσταση, η οποία σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, θα πρέπει να είναι από 0,70 εκατ. έως 1,70 εκατ. Σημειώνεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι θα είναι τα έξι άτομα.

Η κ. Μπέττυ και η κ. Αμάντα είναι ιδιοκτήτριες καταστήματος εστίασης (καφετέρια-μπαρ) στην πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα. Όπως εξηγούν στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την αρχή της εβδομάδας έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες αραιώνοντας τα τραπεζοκαθίσματα και προσπαθώντας να υπολογίσουν πόσα τελικά θα τοποθετήσουν στο χώρο που τους έχει επιτραπεί. «Έχουμε αραιώσει τα καθίσματα σύμφωνα με τις οδηγίες δηλαδή δύο μέτρα το κάθε τραπέζι από το άλλο. Στον εσωτερικό χώρο θα είναι ανοιχτοί οι υαλοπίνακες πάντα για να εξαερίζεται το κατάστημα να μπορούν να κάτσουν οι πελάτες, ενώ στον εξωτερικό χώρο τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι πάλι στην προβλεπόμενη απόσταση», αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ προσθέτουν ότι τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν τοποθετηθεί πάνω στην πλατεία καταλαμβάνουν όσο χώρο τους έχει δοθεί. «Μας έχει δώσει ο δήμος κάποιο κομμάτι αλλά θα πρέπει να κατανεμηθεί με τα υπόλοιπα καταστήματα που υπάρχουν γύρω από την πλατεία. Ελπίζουμε ο δήμος, το τρίτο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων, να μας επιτρέψει λίγο παραπάνω χώρο», λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

estiasi.jpg
Πυρετώδεις προετοιμασίες για το άνοιγμα καφέ και εστιατορίωνIntime News

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις ιδιοκτήτριες του καταστήματος εστίασης, όλοι οι εργαζόμενοι θα φορούν μάσκες, γάντια , θα υπάρχουν αντισηπτικά για τους πελάτες κοντά στο ταμείο και στην τουαλέτα, ενώ έχει πραγματοποιηθεί γενική απολύμανση. Στο κατάστημα χωρούσαν μαζί με τους όρθιους μέχρι και 100 άτομα, τώρα, όπως επισημαίνουν, η χωρητικότητα θα μειωθεί ραγδαία. «Είναι δύσκολο για εμάς όλο αυτό διότι δεν έχουμε εισπράξεις καθόλου, δεν έχουμε χρήματα, καθώς μείναμε τόσους μήνες κλειστά με λογαριασμούς να τρέχουν», τονίζει η κ. Μπέττυ.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Κολωνάκι, περιοχή του κέντρου της Αθήνας που είναι γεμάτη με εστιατόρια, καφέ, μπαρ. Όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Τζούκας- υπεύθυνος καταστήματος εστίασης (εστιατορίου) στο Κολωνάκι, η κατάσταση που επικρατεί είναι τελείως πρωτόγνωρη και καινούρια καθώς ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να συναντήσουν από τις 25 Μαΐου. «Θα τηρήσουμε τις αποστάσεις που έχον οριστεί, δύο μέτρα δηλαδή απόσταση τα τραπέζια μεταξύ τους. Ο χώρος είναι έτσι διαμορφωμένος έτσι που έχουμε μόνο έναν χώρο έξω που θα μπορούμε να βγάλουμε κάποια τραπέζια, ενώ στον εσωτερικό χώρο έχουμε πόρτες και παντζούρια που θα ανοίγουν, οπότε θα κρατήσουμε κάποια τραπέζια μέσα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζούκας, ενώ εξηγεί ότι θα διατηρήσουν ουσιαστικά τον χώρο που διέθεταν πάνω στον πεζόδρομο με λιγότερα τραπέζια, όπως προβλέπουν τα μέτρα προστασίας. Ακόμη, οι εργαζόμενοι θα σερβίρουν φορώντας μάσκες και γάντια ενώ στην είσοδο του καταστήματος θα υπάρχουν δύο σταντ που θα έχουν αντισηπτικά πάνω, όπως επίσης και στις τουαλέτες και πάνω στο μπαρ του μαγαζιού.

Ο κ. Σταύρος διαθέτει καφέ- μπαρ κοντά στην Πλατεία Κολοκοτρώνη και όπως αναφέρει θα βγάλουν κάποια τραπεζοκαθίσματα πάνω στην πλατεία όπως έβγαζαν αλλά με μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα τους. «Δεν ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες παρά μόνο τα βασικά. Το σίγουρο είναι ότι κοιτάζουμε να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών καθώς επίσης και να φορούν οι εργαζόμενοι μάσκες και γάντια. Στο κατάστημα θα υπάρχουν αντισηπτικά και από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα κυλήσει η κατάσταση», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ .

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης από τις αρχές της εβδομάδας προετοιμάζονται συνεχώς κάνοντας ανακαινίσεις, βαφές ώστε να υποδεχτούν τους πελάτες τους, αλλά και την καινούρια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά τον κορονοϊό.

Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζονται να ανοίξουν τα καταστήματά τους τη Δευτέρα οι επιχειρηματίες εστίασης

Σαν γιορτή, αλλά και με αυξημένο άγχος, αντιμετωπίζουν την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων τους από τη Δευτέρα 25 Μαΐου, μετά το δίμηνο lockdown λόγω πανδημίας, οι επιχειρηματίες της εστίασης στη Θεσσαλονίκη. Για ορισμένους εξ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς δημιουργεί προσδοκίες για σταδιακή επάνοδο σε μια -έστω νέα- κανονικότητα, για αρκετούς υπάρχει έντονος προβληματισμός, γιατί στην «εξίσωση» της επαναλειτουργίας των εστιατορίων και ψητοπωλείων, εξακολουθούν να υπάρχουν άγνωστοι «x», όπως το πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές και πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα, ενώ για κάποιους ισχύουν και τα δύο μαζί: αισιοδοξία και άγχος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ, Γιάννης Φιλοκώστας, επισημαίνει ότι «μετά από μια καραντίνα δύο μηνών, η επαναλειτουργία των καταστημάτων μας είναι μια γιορτή, έτσι το βλέπω εγώ και αυτή τη στιγμή δεν με απασχολεί κάτι άλλο».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το πόσα εστιατόρια πιθανώς δεν θα επαναλειτουργήσουν, επισημαίνει πως είναι πολύ νωρίς για να διατυπωθούν τέτοιες εκτιμήσεις και προσθέτει ότι πιο καθαρή εικόνα πιθανώς θα υπάρχει σε έναν μήνα από σήμερα, προς το τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με τον κ.Φιλοκώστα, η Ένωση αριθμεί 1.200 επιχειρήσεις-μέλη σε σύνολο 5.000-6.000 στον νομό Θεσσαλονίκης.

estiasi2.jpg
Το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουνίου θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασηςIntime news

Πιθανώς δεν θα ανοίξει το 30%

Την εκτίμηση ότι τρία στα δέκα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη πιθανώς δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα, διατυπώνει από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Νυφούδης, εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης». Όπως επισημαίνει, αφενός μόνο περίπου 2.000 καταστήματα στον δήμο Θεσσαλονίκης έχουν άδεια για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε υπαίθριο χώρο. Αφετέρου, κάποια καταστήματα θα εξακολουθήσουν πιθανώς να λειτουργούν με take away ή οι επιχειρηματίες θα τηρήσουν στάση αναμονής, κρατώντας τα κλειστά για ένα διάστημα, μέχρις ότου γίνει εμφανές πώς λειτουργούν στην πράξη τα μέτρα σε άλλα εστιατόρια. «Οι επιχειρηματίες του χώρου», σημειώνει, «έχουν μεγάλο και ειλικρινές άγχος για το τι θα γίνει», αφενός επειδή τα εστιατόρια έχουν υψηλά και ανελαστικά κόστη λειτουργίας («είτε σερβίρεις δέκα άτομα είτε 50 έχεις το ίδιο προσωπικό πάνω-κάτω, αλλά όχι τα ίδια έσοδα») και αφετέρου επειδή δεν μπορούν να προδικάσουν πώς θα κινηθούν οι καταναλωτές, αν δηλαδή θα επιστρέψουν στα εστιατόρια ή αν αντίθετα θα προτιμήσουν να τα αποφύγουν είτε για υγειονομικούς λόγους είτε λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Κατά τον κ. Νυφούδη, ενώ οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού «δημιούργησαν θετική αύρα», ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων εστίασης. «Για παράδειγμα, για τις τουριστικές επιχειρήσεις τα μέτρα για τα ενοίκια ισχύουν ως και τον Αύγουστο, ενώ η εστίαση καλύπτεται μέχρι και τον Ιούνιο. Επιπλέον, η πρόσβαση των επιχειρήσεων εστίασης στον τραπεζικό δανεισμό δεν είναι εξίσου ευχερής, κι αυτό είναι θέμα, άσχετα από το ότι πιστεύω πως ο δανεισμός δεν είναι πάντα η σωστή λύση» επισημαίνει.

Υποστηρίζει δε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει, σε επίπεδο μηχανισμών δήμων, το τοπίο γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι με τα τραπεζοκαθίσματα. «Μέχρι προχτές δεν είχε φτάσει η νέα κανονιστική για την τροπολογία Θεοδωρικάκου για τα τραπεζοκαθίσματα και τις πεζοδρομήσεις» υποστηρίζει και διερωτάται πώς θα λειτουργήσουν στην πράξη τη Δευτέρα οι μηχανισμοί των δήμων σχετικά με τα ζητήματα αυτά. Προσθέτει πως, σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους, οι επιχειρηματίες έχουν αφαιρέσει τραπέζια και καθίσματα, ώστε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν με βάση όσα προβλέπονται για την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, αν και -σύμφωνα με τον κ.Νυφούδη- δεν έχουν μέχρι στιγμής γίνει πρόσθετες επενδύσεις, π.χ., για τοποθέτηση πλέξιγκλας ως διαχωριστικών μεταξύ τραπεζιών.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here