Δολοφονία Φλόιντ – Σκληρές εικόνες: Ξυλοκοπούν πολίτη που προσπαθούσε να σώσει την περιουσία του


Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει ακόμα ένα βίντεο από τα άγρια επεισόδια που σημειώνονται στις ΗΠΑ μετά την δολοφονία ενός μαύρου πολίτη -του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ– από λευκό αστυνομικό.

Το εν λόγω βίντεο είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό καθώς δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό ενός πολίτη ο οποίος – όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ – προσπάθησε να σώσει την περιουσία του από τη λεηλασία στο Ντάλας εν μέσω των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού στη Μινεάπολις της Μινεσότα.

Ο άνδρας που δέχθηκε τον άγριο ξυλοδαρμό, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, κρατάει ένα αντικείμενο στο χέρι – πληροφορίες μιλούν για μεγάλο μαχαίρι – και καταδιώκει τους βάνδαλους.

Κάποια στιγμή, όμως, ο άνδρας, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη, χάνει την ισορροπία του και στη συνέχει πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού.

Μετά τον ξυλοδαρμό ο άνδρας μένει ακίνητος στο οδόστρωμα με ορισμένους να φωνάζουν «μην τον ακουμπάτε».

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο:

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο άνδρας έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Η έρευνα για το περιστατικό είναι σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

«Φλέγονται» οι ΗΠΑ

Το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για ακόμη μια φορά για να εκφράσουν την οργή τους για την αστυνομική βία κατά των μαύρων πολιτών ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε 25 πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφεια και η Ατλάντα.

Μέχρι στιγμής, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων, ενώ -όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ- δεκάδες πολίτες έχουν τραυματιστεί. Ο τελευταίος νεκρός καταγράφεται στην Ινδιανάπολις, στις διαδηλώσεις του Σαββάτου (30/5).

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: τα τελευταία λόγια του Φλόιντ πριν πεθάνει και ενώ ήταν ακινητοποιημένος από αστυνομικούς -ένας εκ των οποίων είχε γονατίσει πάνω στο λαιμό του- αποτελούν το βασικό σύνθημα των διαδηλώσεων, από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια μέχρι το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σικάγο.

Οι πορείες ξεκίνησαν ειρηνικά, ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας ξέσπασαν επεισόδια, με ορισμένους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να ανάβουν φωτιές και να συγκρούονται με την αστυνομία που «απαντούσε» με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν».

Πολλοί στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

Εθνική δυσαρέσκεια

Ακτιβιστές υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων εκτίμησαν ότι η σύλληψη και ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς πυροδότησε την οργή που υποβόσκει εδώ και καιρό στη Μινεάπολη και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ για τον ρατσισμό που επικρατεί στο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης.

Όμως οι ταραχές που εξαπλώθηκαν πάρα πολύ γρήγορα συμπίπτουν και με μια βαθιά αίσθηση δυσαρέσκειας για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε πολλές μεγάλες πόλεις όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσά τους η Ατλάντα, το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφια, το Ντένβερ, το Σινσινάτι, το Πόρτλαντ, το Όρεγκον, το Κεντάκι και η Λούισβιλ.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν το Σάββατο στο Ντάλας, το Σικάγο, το Σιάτλ, τη Σολτ Λέικ Σίτι και το Κλίβελαντ.

Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση το Πεντάγωνο έθεσε στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Μονάδες της Εθνοφρουράς κινητοποιήθηκαν επίσης στο Οχάιο, το Μιζούρι, το Ουισκόνσιν και το Τενεσί.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ