Μάλτα: Αθώος κρίθηκε ο πρωθυπουργός Αμπέλα για τον θάνατο μεταναστών στη θάλασσα

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, που ερευνάται από τα μέσα Απριλίου από τη δικαιοσύνη της χώρας του μετά τον θάνατο μεταναστών στη θάλασσα, αθωώθηκε, ανακοίνωσε το Σάββατο η Βαλέτα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, συνολικά 420 σελίδες, παρουσιάστηκαν περιληπτικά στα αγγλικά από τις βασικές εφημερίδες της Μάλτας, αφού η έκθεση δημοσιεύθηκε πρώτα στα μαλτέζικα, διευκρινίστηκε σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

«Η έρευνα που είχε στόχο να καθορίσει αν ο πρωθυπουργός, ένας ανώτερος αξιωματικός και το πλήρωμα μιας περιπόλου των ενόπλων δυνάμεων της Μάλτας ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον πέντε μεταναστών, τους βρήκε αθώους για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας», έγραψε η εφημερίδα Times of Malta, επικαλούμενη τη δικαστική έκθεση.

«Δεν υπήρξε καμία απόδειξη ή μαρτυρία» που να στηρίξουν τις κατηγορίες εναντίον του Αμπέλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στα μέσα Απριλίου μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν κατηγορήσει τις αρχές της Μάλτας ότι δεν διέσωσαν μετανάστες που κινδύνευαν, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονταν στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, κάτι που διέψευδε η Βαλέτα, η οποία έχει πλέον κλείσει τα λιμάνια της στους μετανάστες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Καθώς δεν κατάφερε να φτάσει στις ευρωπαϊκές ακτές, ένα από τα πλοιάρια που μετέφερε μετανάστες επέστρεψε στη Λιβύη. Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, πέντε από τους επιβαίνοντες σε αυτό πέθαναν ενώ επτά ακόμη αγνοούνται.

Σε διάγγελμά του ο Αμπέλα είχε ανακοινώσει τότε ότι ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης και η ΜΚΟ Repubblika προσέφυγαν στη δικαιοσύνη «εναντίον όλου του πληρώματος ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού» της Μάλτας, ενός ανώτερου αξιωματικού και του ιδίου.

Οι ενάγοντες «ισχυρίζονται ότι ο στρατός της χώρας μας διέπραξε ανθρωποκτονία στη θάλασσα (…) καθώς δεν διέσωσε πολλούς παράτυπους μετανάστες», είχε εξηγήσει ο Μαλτέζος πρωθυπουργός.

Ο δικαστής έκρινε αθώους τον πρωθυπουργό και τον ανώτερο αξιωματικό, όμως ζήτησε από την αστυνομία να συνεχίσει την έρευνα εναντίον ενός φερόμενου διακινητή μεταναστών.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ