«Εμφύλιος» στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ: Νεκροί, άγρια επεισόδια και ξυλοδαρμοί(vids)


«Καζάνι που βράζει» θυμίζουν οι ΗΠΑ, καθώς οι ταραχές μετά την δολοφονία ενός μαύρου πολίτη -του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ– επεκτείνονται σε πολλές πόλεις της χώρας και μέχρι στιγμής τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων.

Ο τελευταίος νεκρός καταγράφεται στην Ινδιανάπολις, στις διαδηλώσεις του Σαββάτου (30/5). Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από πυρά. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο, έγινε γνωστό πως ένας 21χρονος έπεσε νεκρός από πυρά στο Ντιτρόιτ ενώ σκοτώθηκε και ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

Το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για ακόμη μια φορά για να εκφράσουν την οργή τους για την αστυνομική βία κατά των μαύρων πολιτών ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε 25 πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφεια και η Ατλάντα.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: τα τελευταία λόγια του Φλόιντ πριν πεθάνει και ενώ ήταν ακινητοποιημένος από αστυνομικούς -ένας εκ των οποίων είχε γονατίσει πάνω στο λαιμό του- αποτελούν το βασικό σύνθημα των διαδηλώσεων, από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια μέχρι το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σικάγο.

Οι πορείες ξεκίνησαν ειρηνικά, ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας ξέσπασαν επεισόδια, με ορισμένους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να ανάβουν φωτιές και να συγκρούονται με την αστυνομία που «απαντούσε» με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν».

Πολλοί στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει χθες (30/05) ότι αν οι διαδηλωτές, που την προηγουμένη είχαν συγκεντρωθεί στην Λαφαγιέρ Σκουέρ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, παραβίαζαν τον φράκτη, θα τους είχαν υποδεχθεί «τα αγριότερα σκυλιά και τα απειλητικότερα όπλα που έχει δει ποτέ».

Αργότερα, κατά την επίσκεψή του στο το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα, ο Τραμπ επεσήμανε ότι: «Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στους δρόμους της Μινεάπολης είναι μεγάλη τραγωδία». Πρόσθεσε, όμως, ότι η μνήμη του Φλόιντ «ατιμάζεται από τους ταραχοποιούς, τους πλιατσικολόγους και τους αναρχικούς» και απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «συμφιλίωση, όχι μίσος» και να αποδοθεί «δικαιοσύνη», αντί να επικρατεί «χάος».

Δείτε βίντεο από τις διαδηλώσεις:

Το απόλυτο χάος στη Μινεάπολη

Οι πλήρεις δυνάμεις της Εθνοφρουράς της Μινεσότα κινητοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα από τέσσερις νύκτες ταραχών στη Μινεάπολη και στη γειτονική Σεντ Πολ.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του Σαββάτου θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.

«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη (…) Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλοσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις.

Όταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ κατηγόρησε επίσης «ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να υπηρετήσουν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα».

Δείτε βίντεο από τις διαδηλώσεις:

Εθνική δυσαρέσκεια

Ακτιβιστές υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων εκτίμησαν ότι η σύλληψη και ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς πυροδότησε την οργή που υποβόσκει εδώ και καιρό στη Μινεάπολη και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ για τον ρατσισμό που επικρατεί στο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης.

Όμως οι ταραχές που εξαπλώθηκαν πάρα πολύ γρήγορα συμπίπτουν και με μια βαθιά αίσθηση δυσαρέσκειας για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε πολλές μεγάλες πόλεις όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσά τους η Ατλάντα, το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφια, το Ντένβερ, το Σινσινάτι, το Πόρτλαντ, το Όρεγκον, το Κεντάκι και η Λούισβιλ.

Δείτε βίντεο από τις διαδηλώσεις:

Διαδηλώσεις ξέσπασαν το Σάββατο στο Ντάλας, το Σικάγο, το Σιάτλ, τη Σολτ Λέικ Σίτι και το Κλίβελαντ.

Η οργή για τον φόνο του Φλόιντ είναι εκτεταμένη. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους του Σικάγο για δεύτερη ημέρα. Εικόνες που τραβήχτηκαν από κινητό δείχνουν διαδηλωτές να ανατρέπουν ένα SUV, να πυρπολούν ένα περιπολικό, έναν άνθρωπο να καίει την αμερικανική σημαία και κάποια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Δείτε βίντεο από τις διαδηλώσεις:

Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση το Πεντάγωνο έθεσε στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Μονάδες της Εθνοφρουράς κινητοποιήθηκαν επίσης στο Οχάιο, το Μιζούρι, το Ουισκόνσιν και το Τενεσί.

Δείτε βίντεο από τις διαδηλώσεις:

Στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης περιπολικό πέρασε μέσα από το πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, που είχαν βγει στους δρόμους για δεύτερη ημέρα, αφού την Παρασκευή έγιναν περισσότερες από 200 συλλήψεις.

Δείτε βίντεο:

«Θα μπορούσαν να τους έχουν σκοτώσει και δεν γνωρίζουμε πόσοι τραυματίστηκαν», κατήγγειλε η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάζιο- Κόρτες στο Twitter, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι εν λόγω αστυνομικοί.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη συνοικία Φέρφαξ, όπου πλήθος ανθρώπων προσπάθησε να εισβάλει στο στούντιο CBS Television City, όμως απωθήθηκαν από την αστυνομία.

Μέλη του Reuters τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες

Δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από σφαίρες καλυμμένες από καουτσούκ στη Μινεάπολις των ΗΠΑ το βράδυ του Σαββάτου (30/05), την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην αμερικανική πόλη μετά την δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα) όταν τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μινεάπολις. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει ένα πλήθος περίπου 500 ανθρώπων στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.

Βίντεο-σοκ: Αστυνομικοί ξυλοκοπούν άγρια άνδρα κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων

Βίντεο από τα επεισόδια που σημειώνονται ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενώ σ’ ένα ακόμη βίντεο που δημοσίευσε το RT φαίνεται ένας άνδρας πάνω στο καπό ενός περιπολικού, ο οποίος κατεβαίνει βίαια από την αστυνομία και στη συνέχεια αρχίζουν να τον χτυπούν.

Δείτε το βίντεο:

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει ακόμα ένα ιδιαίτερα σοκαριστικό βίντεο που δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό ενός πολίτη, ο οποίος – όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ – προσπάθησε να σώσει την περιουσία του από τη λεηλασία στο Ντάλας εν μέσω των διαδηλώσεων.

Ο άνδρας που δέχθηκε τον άγριο ξυλοδαρμό, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, κρατάει ένα αντικείμενο στο χέρι – πληροφορίες μιλούν για μεγάλο μαχαίρι – και καταδιώκει τους βάνδαλους.

Κάποια στιγμή, όμως, ο άνδρας, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη, χάνει την ισορροπία του και στη συνέχει πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού.

Μετά τον ξυλοδαρμό ο άνδρας μένει ακίνητος στο οδόστρωμα με ορισμένους να φωνάζουν «μην τον ακουμπάτε».

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο:

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο άνδρας έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Η έρευνα για το περιστατικό είναι σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ