Χαρίτσης: Να δοθούν απαντήσεις για την επιτροπεία του Ταμείου Ανάκαμψης


Ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση να ρίξει φως στα σκοτεινά σημεία της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε ότι: «Μας προκαλούν έντονη ανησυχία οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν για ανάγκη αυξημένης επιτροπείας και μεταρρυθμίσεων που θα συνδεθούν με την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο πρωθυπουργός πρέπει να απαιτήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το ταμείο ανάπτυξης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει το ρόλο του θεατή των εξελίξεων».

Προσέθεσε ότι: «Η πρόταση της Κομισιόν κινείται σε θετική κατεύθυνση αλλά περιμένουνε να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπούμε σε μια νέα περιπέτεια για να λάβουμε τη χρηματοδότηση που δικαιούται η χώρα μας – σε έναν νέο κύκλο λιτότητας, όπως αυτόν που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι η πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια «πρωτοβουλία που έρχεται να σπάσει ταμπού δεκαετιών στην ΕΕ», αποδίδοντας τη στη δράση «προοδευτικών δυνάμεων κυρίως από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, με τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο, που πίεσαν την Ευρώπη ώστε να καταστεί σαφές πως οι κρίσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με λιτότητα». Υπενθύμισε, δε, ότι «ήταν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους ομογάλακτους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που πίεζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για την εφαρμογή περιοριστικών πολιτικών».

Η εμπιστοσύνη

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δείχνουν εμπιστοσύνη στη χώρα μας επειδή καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας τα μνημόνια, επειδή υπάρχει ταμειακό διαθέσιμο, το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και γιατί καταφέραμε τον Ιούνιο του 2018 να ρυθμίσουμε το χρέος», είπε ο κ. Χαρίτσης. Η εμπιστοσύνη αυτή δεν είναι κατόρθωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη» η οποία «παρέλαβε την ελληνική οικονομία να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% επί ΣΥΡΙΖΑ και την προσγείωσε στο 1% μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο διακυβέρνησης».

Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε ότι «το ιστορικό όλων των κομμάτων του πάλαι ποτέ δικομματισμού στην κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων» οδήγησε το 2014 την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει «δύσκολους και γραφειοκρατικούς όρους στη χώρα μας για την για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ», κάτι που «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να το σπάσει». «Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, θα ελέγξουμε την κυβέρνηση αλλά πρέπει να υπάρξει ένας σαφές σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της εργασίας. Να μην ξαναγυρίσουμε στις παλιές αμαρτίες διασπάθισης του δημόσιου χρήματος», κατέληξε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ