Κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν-Σάρατζ: Στο μενού τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης


Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (4/6) ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα και στην ατζέντα των συνομιλιών, πέραν από τις εξελίξεις στα πεδιά των μαχών στην Λιβύη, βρέθηκε και το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική πλευρά φαίνεται πως επιδιώκει μια νέα συμφωνία με τη Λιβύη, κατά την οποία η Τουρκία θα μπορεί να εκμεταλλευτεί ακόμα και τις θαλάσσιες περιοχές που η Λιβύη έλαβε με την πρώτη συμφωνία με την Τουρκία ο Σάρατζ.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από την δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του αιτήματος της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων TPAO προς την κυβέρνηση για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε επτά σημεία που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πάνω στη νοητή γραμμή που ξεκινά από τα βορειανατολικά της Ρόδου, συνεχίζει ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου περνάει ανατολικά της Κρήτης και καταλήγει στα νοτιοανατολικά της μεγαλονήσου.

Πληροφορίες από την Αγκυρα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να παραχωρήσει η κυβέρνηση του Αλ Σάρατζ στην Τουρκία «δικαιώματα» για σεισμικές έρευνες στην επέκταση της περιοχής αυτής, προς την πλευρά της Λιβύης και νοτίως της Κρήτης, όπως οριοθετείται από το μνημόνιο, που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Νοέμβριο.

Παρακάτω εμφανίζεται ο χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με τις περιοχές όπου ζήτησε άδεια ερευνών και εξορύξεων η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ. Η γραμμή FE στο χάρτη είναι το όριο όπου ξεκινάει η «ΑΟΖ» της Λιβύης, όπως υποστηρίζουν στο μνημόνιο που υπέγραψαν Αγκυρα και Τρίπολη, νότια του οποίου δεν αποκλείεται να προαναγγελθούν έρευνες της Τουρκίας με παραχώρηση «δικαιωμάτων», μετά στη συνάντηση Ερντογάν – Σάρατζ.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα άρχισε να στηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση του Σάρατζ τον Νοέμβριο, μετά τη σύναψη συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας και για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.

Τους τελευταίους μήνες χάρη στην υποστήριξη της Τουρκίας τα στρατεύματα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχουν καταφέρει να απωθήσουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης.

Η συνάντηση Ερντογάν- Σάρατζ στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφού ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανακατέλαβε το κεντρικό αεροδρόμιο της Τρίπολης, ενώ σήμερα ανακοίνωσε ότι πλέον ελέγχει όλη τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Από την πλευρά του ο ΛΕΣ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την περιοχή της Τρίπολης προς το προπύργιό του την Ταρχούνα.

Εξάλλου τη Δευτέρα ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και μαχητών στη Λιβύη παρά το εμπάργκο, που έχει επιβληθεί στη χώρα, απειλούν να προκαλέσουν νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάληψη του αεροδρομίου από τις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι κρίσιμη ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να χωριστεί η Λιβύη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

«Όλοι θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι χωρίς να χάσουν έδαφος, όμως το έδαφος που ελέγχεις ενισχύει τη θέση σου στο τραπέζι», επεσήμανε ο αξιωματούχος, εξηγώντας ότι Ερντογάν και Σάρατζ θα συζητήσουν τόσο την στρατηγική όσο και την κατάσταση στο πεδίο.

Η επίσκεψη του Σάρατζ στην Άγκυρα πραγματοποιείται μετά τις διάφορες διπλωματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη, όταν αξιωματούχοι τόσο από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση όσο και από τις αρχές της ανατολικής Λιβύης ταξίδεψαν στο εξωτερικό για συναντήσεις που φιλοξένησαν ξένες δυνάμεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Άχμεντ Μάιτικ και ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σιγιάλα ταξίδεψαν στη Μόσχα, η οποία στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ, ενώ αυτός μετέβη στην Αίγυπτο για να συναντηθεί με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ