Ένταλμα σύλληψης για τον αντιπρόεδρο της Samsung – Κατηγορείται για απάτη


Ένταλμα σύλληψης για τον αντιπρόεδρο της Samsung, Τζέι Γ. Λι, εξέδωσαν οι συναρμόδιες διωκτικές αρχές οικονομικού εγκλήματος στην Νότια Κορέα, καθώς ο 51χρονος πανίσχυρος επιχειρηματίας κατηγορείται για απάτη.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο 51χρονος επιχειρηματίας αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο 12ετους φυλάκισης και επί της ουσίας είναι ο άνθρωπος που διοικεί τον νοτιοκορεατικό κολοσσό, καθώς από το 2014 αντικαθιστά τον ασθενή πατέρα του και πρόεδρο της Samsung Λι Κουν-χι.

Το ποινικό μητρώο του αντιπρόεδρου της Samsung δεν είναι λευκό, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο Τζέι Γ. Λι το 2017 είχε καταδικαστεί σε 5ετη φυλάκιση, ως ένοχος για δωροδοκία, ψευδορκία και υπεξαίρεση. Εν τέλει ο πανίσχυρος επιχειρηματίας εξέτισε μόνο το ήμισυ της ποινής του, ενώ οι εισαγγελικές αρχές δεν έκλεισαν ποτέ το σχετικό φάκελο.

Η υπόθεση αφορά σε μια συγχώνευση στην οποίαν προχώρησε ο όμιλος Samsung το 2015 και, όπως αποδείχθηκε, βασίστηκε σε ένα περιποιημένο λογιστικό «μαγείρεμα». Ο Τζέι Γ. Λι κατηγορείται ότι σχεδίασε την απάτη προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα είναι αυτός ο διάδοχος του πατρός του στη θέση του επικεφαλής της Samsung.

Ο 51χρονος πανίσχυρος επιχειρηματίας φέρεται να ενορχήστρωσε την υπερδιόγκωση της αξίας -κατά 3,7 δισ. δολάρια- της φαρμακοβιομηχανίας Samsung Biologics, η οποία ενσωματώθηκε ως θυγατρική στον όμιλο. Όμως, όταν έγινε η εξαγορά και η μετονομασία της, η αμέσως ωφελούμενη ήταν η ιδιοκτήτριά της, μια άλλη εταιρεία με την ονομασία η Cheil Industries. Σε αυτήν ο κυριότερος μέτοχος είναι ο Τζέι Γ. Λι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τζέι Γ. Λι δωροδόκησε πολιτικά στελέχη προκειμένου να εξασφαλίσει την συγκατάθεση της κυβέρνησης στη συγχώνευση δύο από τους πιο προσοδοφόρους κλάδους του γκρουπ Samsung, του κατασκευαστικού και του εμπορικού, με τη δική του εταιρεία, τη Cheil Industries. Συμμετοχή στην όλη υπόθεση -και το ενδεχόμενο σκάνδαλο διαφθοράς- φέρεται να έχει ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χάι.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ