ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας: Η ιστορική ευκαιρία, οι ψαράδες και τα «αγκάθια»


Αθήνα και Ρώμη επιχειρούν για μια ακόμη φορά να συμφωνήσουν στο αυτονόητο, στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Έντονη διπλωματική δραστηριότητα στο παρασκήνιο αναπτύσσει η Ελλάδα προσπαθώντας να έρθει σε συνεννόηση με Ιταλία και Αίγυπτο για oριοθέτηση ΑΟΖ, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, ενώ υπάρχουν διεργασίες και με την Αλβανία.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εστιάζει στην Ιταλία, ως το πλέον εφικτό σενάριο για επίτευξη συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών εδώ και μήνες επεξεργάζονται σχετικά σχεδία.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη (09/06), θα φτάσει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί το θέμα.

Το κάλο σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία με τη Ρώμη. Από το 1977 υπάρχει μια συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, η οποία παραμένει στο συρτάρι.

Το πλέον «ακανθώδες» θέμα που παρεμποδίζει τη συμφωνία είναι η αλιεία. Εφόσον υπάρξει πολίτικη δήλωση που θα καλύπτει την Ιταλία, δηλαδή ότι κάποιες πάγιες πρακτικές αλιείας των Ιταλών ψαράδων μπορούν να συνεχιστούν στην ελληνική ΑΟΖ, μπορεί να έχουμε και υπογραφή σύντομα.

Στο κακό σενάριο η Ρώμη δεν θα κάνει αποδεκτές της ελληνικές προτάσεις και τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να εργάζονται για συμφωνία.

Η Αίγυπτος είναι πιο σύνθετη περίπτωση, καθώς στην περιοχή υπάρχουν Τουρκία, Κύπρος και Ισραήλ. Και εκεί υπάρχουν συνομιλίες που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο. Σε περίπτωση που υπάρξει πρόοδος, θα έχουμε τμηματική οριοθέτηση, αλλά και αυτό θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στο Star είχε τονίσει ότι «η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο είναι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η χώρα έχει καθυστερήσει να ρυθμίσει αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι είναι ο καιρός τώρα να βρούμε λύσεις με τις όμορες χώρες μας, ιδίως με τις όμορες φιλικές χώρες μας», είχε επισημάνει αλλά ταυτόχρονα είχε αποφύγει να προβλέψει πότε και πώς θα ολοκληρωθεί η συζήτηση με την ιταλική κυβέρνηση «διότι υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες», όπως είχε δηλώσει.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ