ΗΠΑ: Απαγγέλθηκε κατηγορία στους αστυνομικούς που έσπρωξαν τον 75χρονο στο Μπάφαλο

Αθώοι δήλωσαν οι δύο αστυνομικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, οι οποίοι εμφανίζονται σε ένα βίντεο να σπρώχνουν έναν 75χρονο άνδρα στο έδαφος, τραυματίζοντας τον σοβαρά.

Και στους δύο απαγγέλθηκε κατηγορία για επίθεση δευτέρου βαθμού και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς εγγύηση. Η απαγγελία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ η επόμενη προγραμματισμένη παρουσία τους ενώπιον του δικαστηρίου είναι στις 20 Ιουλίου. Οι δύο αστυνομικοί εκπροσωπούνται από τον ίδιο δικηγόρο.

Το βίντεο, το οποίο τράβηξε ένας δημοσιογράφος του τοπικού δημόσιου ραδιοσταθμού WBFO και το ανήρτησε στον ιστότοπό του και στον λογαριασμό του στο Twitter, δείχνει έναν άνδρα με λευκά μαλλιά να πλησιάζει γραμμή αστυνομικών με εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ταραχών. Ένας από αυτούς τον σπρώχνει με ένα γκλομπ και ένας δεύτερος με το χέρι του. Τότε ακούγεται ο ήχος σπασίματος και αίμα τρέχει από το κεφάλι του 75χρονου. Όπως φαίνεται έπειτα οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς προσπερνούν τον άνδρα, μολονότι ο αστυνομικός που τον έσπρωξε με το γκλομπ αρχίζει να σκύβει πάνω του προτού τον απομακρύνει ένας άλλος αστυνομικός. Κάποιος ακούγεται να καλεί ιατρική βοήθεια.

Μετά την ανακοίνωση ότι οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όλα τα 57 μέλη μιας αστυνομικής μονάδας στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης παραιτήθηκαν από την μονάδα τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας της κομητείας Τζον Φλιν, ήταν έτοιμος να απαγγείλει κατηγορίες στους δύο αστυνομικούς την Παρασκευή, όμως δεν ήθελε «να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά».

Ο Φλιν είπε ότι φοβήθηκε για την ασφάλεια της πόλης, σε περίπτωση που απήγγειλε τις κατηγορίες χθες, καθώς δεν υπήρχε αρκετή αστυνομική προστασία.

Τα σχόλια του Φλιν έγιναν αφότου ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε την Παρασκευή ότι οι εν λόγω αστυνομικοί θα έπρεπε να απολυθούν και ότι οι εισαγγελείς θα έπρεπε να κινηθούν «δίκαια αλλά γρήγορα».

«Όταν είδα το βίντεο, αρρώστησα», είπε ο Κουόμο και πρόσθεσε: «Θα προέτρεπα τον εισαγγελέα να μην κάνει αυτό που συνέβη στην Μινεάπολη όπου η ίδια η καθυστέρηση προκάλεσε προβλήματα. Οι άνθρωποι δεν θέλουν ασάφεια. Είναι αναστατωμένοι και θέλουν απαντήσεις».

Ο δήμαρχος του Μπάφαλο Μπάιρον Μπράουν είπε ότι το περιστατικό εκτυλίχθηκε έπειτα από μια διαμάχη μεταξύ δύο ομάδων διαδηλωτών, που συμμετείχαν σε κινητοποίηση για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, αν και ο Γκουτζίνο διακρίνεται να είναι μόνος, καθώς προσεγγίζει τους αστυνομικούς στο βίντεο.

Ο Μπράουν τόνισε πως πιστεύει ότι η αστυνομική ένωση άσκησε πίεση στους αξιωματικούς της μονάδας απειλώντας να αποσύρει την υποστήριξη προς αυτούς εάν δεν παραιτηθούν από αυτήν την μονάδα.

«Δεν νομίζω ότι τα συνδικάτα πρέπει να συμπεριφέρονται έτσι», δήλωσε ο Μπράουν στο CNNI. «Αυτό δεν ήταν ενέργεια προστασίας του εργαζομένου. Ήταν μια πράξη εκφοβισμού των αστυνομικών και όχι προστασίας των κατοίκων της κοινότητάς μας».

Χρόνια ακτιβιστής το θύμα

Σύμφωνα με έναν διοργανωτή της κοινότητας που γνωρίζει τον Γκουτζίνο εδώ και μια δεκαετία, ο 75χρονος είναι από χρόνια ακτιβιστής, υπέρμαχος της οικονομικά προσιτής στέγασης, της δικαιοσύνης για το κλίμα και της λογοδοσίας της αστυνομίας και διαμαρτύρεται τακτικά έξω από το Erie County Holding Center, μια φυλακή του Μπάφαλο που υπόκειται σε έλεγχο για σειρά θανάτων κρατουμένων.

«Κάνω αυτή τη δουλειά για περίπου 10 χρόνια και δεν θυμάμαι μια διαμαρτυρία που δεν συμμετείχε ο Μάρτιν», δήλωσε ο Τζον Ουάσινγκτον, διοργανωτής στο People’s Action στο Μπάφαλο. «Όποια κι αν ήταν τα ζητήματα δικαιοσύνης, ήταν πάντα εκεί».

Ο Ουάσινγκτον είπε ότι ο Γκουτζίνο πήγε στη διαδήλωση για να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βία, αλλά «ξεκάθαρα» δεν έθετε κανέναν κίνδυνο για τους αστυνομικούς.

Η υγεία του 75χρονου είναι σε σταθερή κατάσταση.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here