Φορολογία: Έρχονται περισσότερες δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ


Φορολογικές ελαφρύνσεις προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

«Έχουν δοθεί παρατάσεις για ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές και όταν λήξουν οι παρατάσεις δεν έχουν σκοπό να στραγγαλίσουμε τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πετσας προαναγγέλοντας έτσι διευκολύνσεις στον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Η ρύθμιση φορολογικών υποχρεώσεων για «κορονόπληκτους» θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους έκαναν χρήση του δικαιώματος αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων να πληρώσουν σε 12 δόσεις άτοκες ή με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο – όλα τα βάρη που έχουν συσσωρευθεί για φέτος το Φθινόπωρο μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης .Στο τραπέζι είναι και το σχέδιο αύξησης των δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις, μέτρο που δεν επηρεάζει την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Σε οκτώ μηνιαίες δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου και ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από τα εφετινά εκκαθαριστικά σημειώματα θα πληρωθεί έως το Φεβρουάριο του 2021.

Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα λογιστών και φοροτεχνικών η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Ιουλίου.

Αλλά δεν έμεινε εκεί. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση δεν θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αλλά σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής τους στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2021.

Όσοι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, εισοδηματίες και επαγγελματίες δεν μπορέσουν να πληρώσουν ολόκληρο το φόρο μέσα στο οκτάμηνο, θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την οφειλή σε δόσεις στη βάση της νέας διευκόλυνσης οφειλών που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει δήλωση 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, ήτοι 500.000 λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι και για 700.000 από αυτούς έχουν εκδοθεί χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα.

Αντίστοιχα, σε 6 δόσεις –δηλαδή μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 μελετάται να πληρωθεί και ο ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη, φαίνεται να αποκλείεται το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι 120 δόσεις , καθώς θα προκαλούσε πολλούς τριγμούς στις σχέσεις με τους θεσμούς σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία κατά την οποία θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2021.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ