Κρίσιμο πεντάμηνο προετοιμασίας για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης


Τον Οκτώβριο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και στόχων για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Μια επιτροπή οικονομολόγων υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη και αναπληρωτή τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, η οποία είχε συσταθεί προ πανδημίας θα παρουσιάσει προτάσεις το καλοκαίρι τις οποίες στη συνέχεια η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κατά τη συγκρότηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα κονδύλια ύψους 32 δισ. ευρώ που προορίζονται να διατεθούν κυρίως στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη ανάπτυξη και την αγροτική πολιτική.

Η ενεργοποίηση του «Next Generation EU» συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, προϋποθέτει εγκρίσεις από τους ηγέτες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά Κοινοβούλια, καθώς και μια σειρά νομικών διαδικασιών προκειμένου να δανειστεί η Κομισιόν από τις αγορές και να διοχετεύσει στη συνέχεια τα κεφάλαια στα κράτη-μέλη.

Το βασικό σενάριο της Κομισιόν προβλέπει πως όλες αυτές οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και την 1η Ιανουαρίου 2021, το νέο εργαλείο θα είναι σε λειτουργία.

Παρότι με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται δύσκολο, ορισμένοι παράγοντες υποστηρίζουν πως θα μπορούσαν να διοχετευτούν τα πρώτα κεφάλαια στις χώρες και εντός του έτους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ