Tσελίκ σε Ελλάδα: Μην κάνετε αστεία με την Τουρκία – Είμαστε πανίσχυροι


Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Να μην κάνει «τέτοια άσχημα αστεία» κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, σχολιάζοντας τα περί στρατιωτικής λύσης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ομέρ Τσελίκ επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητά της χώρας του η νόμιμη προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας προχώρησε ένα βήμα ακόμα, απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό και προειδοποιώντας τον να μην κάνει «τέτοια αστεία» περί στρατιωτικής σύγκρουσης, «γιατί θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Ελλάδα».

«Ο Έλληνας υπουργός είπε είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Μόνο αυτό θα του πω: “Τέτοιου είδους άσχημα αστεία μην κάνετε” Τέτοιου είδους άσχημα αστεία, σας χαρακτηρίζουν. Άλλωστε κανείς δεν τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη, είπε ο Ομέρ Τσελίκ, φτάνοντας να υποτιμήσει ακόμη και τη νοημοσύνη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. «Με τέτοια άσχημα αστεία δείχνετε ότι δεν διαθέτετε το απαραίτητο επίπεδο νοημοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι δηλώσεις που γίνονται από την Ελλάδα αυξάνουν συνεχώς την ένταση. Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας δήλωσε ότι είναι έτοιμοι για πόλεμο με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι κράτος φυλάρχων, είναι κράτος δικαίου. Προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η προστασία των δικαιωμάτων της μέσω του δικαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, εξαίροντας μάλιστα απέναντι στην Ελλάδα την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας.

«Όλοι γνωρίζουν ότι ο τουρκικός στρατός είναι ένας από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο και ότι είναι αναμφισβήτητη η ισχύς και η αποφασιστικότητά του», είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

Σχετικά με τη συζήτηση περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας παρέπεμψε για την όποια δήλωση επί του θέματος στον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα «επομένως ο νοών νοείτω». Η δήλωση είχε έρθει ως σχόλιο στην πρόσφατη τοποθέτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου, πως «είμαστε έτοιμοι ακόμη και για στρατιωτική λύση».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε αναφέρει συγκεκριμένα: «Ακριβώς. Είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή».

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος μιλώντας στο Open και ερωτηθείς ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις έξι ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές ελληνικών νησιών, απάντησε πως «δεν νομίζω ότι θα το κάνει, αλλά αν το κάνει, θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως το πιο πιθανό είναι πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ