Βρετανία: 52 νεκροί από κορονοϊό – 40.597 στο σύνολο


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Άλλοι 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες 24 ώρες, στον χαμηλότερο έως τώρα ημερήσιο απολογισμό για τη χώρα από τις 22 Μαρτίου, την παραμονή της λήψης έκτακτων περιοριστικών μέτρων.

Συνολικά, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας, οι νεκροί από τον νέο κορονοϊό ανέρχονται στους 40.597. Τα κρούσματα φτάνουν συνολικά τα 287.399, αφού σήμερα αναφέρθηκαν άλλα 1.205.

Στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος επί δύο συνεχόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε ότι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού (R) είναι κάτω από το 1, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων θα συνεχίσει να μειώνεται. «Ο κορονοϊός υποχωρεί σε όλη τη χώρα», είπε.

Ο Χάνκοκ πρόσθεσε ότι η επιδημία τίθεται υπό έλεγχο και στους οίκους ευγηρίας και στα άλλα προνοιακά ιδρύματα για ενηλίκους, χάρη στα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.

Εξετάζεται η δημιουργία «αερογεφυρών» με χώρες της ΕΕ

Η πιθανότητα να δημιουργηθούν οι λεγόμενες «αεροφέγυρες» με συγκεκριμένες χώρες χαμηλού ρίσκου για την πανδημία του κορονοϊού είναι περισσότερο πιθανή από το ενδεχόμενο να υπάρξει μία συνολική εξαίρεση από την καραντίνα για όλες τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

Σε ενημέρωση, ο εκπρόσωπος τόνισε για την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου στις εισόδους της χώρας ότι το επίπεδο συμμόρφωσης ήταν καλό, αλλά απέρριψε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μία αμοιβαία ταξιδιωτική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα με το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών για την αποφυγή της καραντίνας.

«Οι “αερογέφυρες” είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε ακόμη, αλλά τίποτε περισσότερο πέρα από αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Αρνήθηκε να σχολιάσει τις νομικές διαδικασίες που κίνησαν κατά του μέτρου καραντίνας της κυβέρνησης τρεις αεροπορικές εταιρίες, αλλά είπε: «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Εάν περιορίσουμε τον κίνδυνο νέων περιστατικών να εισέλθει στην χώρα από το εξωτερικό, μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση της πιθανότητας ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού».

Το δημοσίευμα των FT για τις «αερογέφυρες»

Να υπενθυμίσουμε πως προ ημερών οι Financial Times είχαν δημοσιεύει άρθρο επί του εν λόγω θέματα, αναφέροντας πως το Λονδίνο ετοιμάζει «αερογέφυρες» με ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Τουρκίας, που θα επέτρεπαν στους Βρετανούς τουρίστες να επισκεφθούν μεσογειακά θέρετρα χωρίς καραντίνα για 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το αυστηρό νέο σύστημα καραντίνας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι περισσότεροι επισκέπτες πρέπει να απομονωθούν για δύο εβδομάδες μόλις επιστρέψουν.

Ωστόσο, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν εγχώριες διακοπές, πρόσθεσε ότι οι υπουργοί συζητούν την υιοθέτηση «διαδρόμων μεταφορών» για να αποκλείσουν χώρες με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από τους κανόνες καραντίνας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ασφαλές να το πράξει», πρόσθεσε.

Υπήρξε σκεπτικισμός σχετικά με το αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να επιτύχουν ταξιδιωτικές συμφωνίες με τη Βρετανία, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μόλυνσης, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από κορονοϊό μεταξύ χωρών που παράγουν συγκρίσιμα δεδομένα, σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times. Ωστόσο, αξιωματούχοι σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δήλωσαν ότι ελπίζουν για συμφωνίες πριν από την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών αντικατοπτρίζοντας την οικονομική σημασία να κάνουν διακοπές Βρετανοί τουρίστες σε μεσογειακά θέρετρα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ