ΑΑΔΕ: Σε ποιους θα επιστρέψει λεφτά – Δυνατότητα συμψηφισμού ΦΠΑ με άλλους φόρους


Τα ποσά αφορούν το 25% του ΦΠΑ τον οποίο επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εξόφλησαν εμπρόθεσμα. 

Τα ποσά του ΦΠΑ τα οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να συμψηφίσουν με άλλους φόρους ή δόσεις ρυθμίσεων τους επόμενους μήνες εμφανίστηκαν στον λογαριασμό τους στο TAXISnet στην κατηγορία «προσωποποιημένη πληροφόρηση».

Οικονομική επιβράβευσή θα έχουν οι φορολογούμενοι , οι οποίοι παρότι πλήττονται από την υγειονομική κρίση, πλήρωσαν στην ώρα τους τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, χωρίς να κάνουν χρήση του δικαιώματος αναστολής των πληρωμών αυτών για το φθινόπωρο.

Πατώντας «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και επιλέγοντας «Στοιχεία Επιστροφών», θα δουν ένα ποσόν με την ένδειξη «Οίκοθεν ΑΦΕΚ Έκπτωσης μέσω Τραπεζών». Υπολογίστηκε και πιστώθηκε αυτομάτως από την ΑΑΔΕ, ως ποσοστό 25% των οφειλών Μαρτίου ή α΄ τριμήνου που πλήρωσαν μέσα στον Απρίλιο και το γενικό lockdown της οικονομίας.

Το ποσόν αυτό είναι πλέον σαν ένα ηλεκτρονικό «πορτοφόλι» με το οποίο θα μπορέσουν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις του β’ εξαμήνου, αρχής γενομένης από την επόμενη πληρωμή ΦΠΑ ή με την α΄ δόση φόρου εισοδήματος στα τέλη Ιουλίου, ή ενδεχομένως και με τις δόσεις ΕΝΦΙΑ -εάν το ποσόν της επιστροφής είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος.

Ο συμψηφισμός του ποσού με επόμενες οφειλές μπορεί να γίνει είτε οι ενδιαφερόμενοι το ζητήσουν μέσω e-mail που θα στείλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. είτε και αυτεπάγγελτα από την ΑΑΔΕ όμως, χωρίς καμία δική τους ενέργεια, από υποχρεώσεις του για τρέχοντες φόρους.

Το αίτημα μπορεί να αφορά και μελλοντικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί κατά τον χρόνο του αιτήματος. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν να συμψηφιστεί το 25% του ΦΠΑ που εξόφλησαν τον Απρίλιο με το φόρο εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσουν με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων ή με τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό του ΦΠΑ δεν συμψηφίζεται με οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής πριν από την 1η Μαΐου 2020.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ