ΑΟΖ: Ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας! Υπογράφουν Δένδιας και Ντι Μάιο


Την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. 

Την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία θα υπογράψει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται έπειτα από την επίλυση των προβλημάτων που πήγαζαν κυρίως από τις ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος, οι κ. Δένδιας και ντι Μάιο κατέληξαν στην υπογραφή μιας συμφωνίας η οποία ολοκληρώνει ένα μακρύ και πολυετή κύκλο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη.

Πρακτικά, πρόκειται για καθ’ ύψος (από τον βυθό προς την επιφάνεια) επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας για οριοθέτηση και με την συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.

Η ελληνική διπλωματία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο επιχειρώντας να προχωρήσει σε κινήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Τουρκία στη διεθνή σκακιέρα και να αναβαθμίσουν την επιρροή της Ελλάδας. Στο οκαλθσθι αυτό, η συμφωνία με την Ρώμη αποτελεί σημαντικό βήμα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ