Κηδεία Τζορτζ Φλόιντ:Το ύστατο χαίρε – Χιλιάδες κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα


Σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο θα πραγματοποιηθεί σήμερα (09/06) στο Χιούστον των ΗΠΑ, η κηδεία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ που δολοφονήθηκε στις 25 Μαΐου από αστυνομικούς, στη Μινεάπολη.

Τη Δευτέρα (08/06), χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τη ζέστη και πήγαν στην εκκλησία του Χιούστον στην οποία τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Φλόιντ, ενώ συνεχίστηκαν οι μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο Χιούστον, την πόλη όπου μεγάλωσε ο Φλόιντ, αμερικανικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία Κρήνη της Δοξολογίας. Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν στο φέρετρό του. Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια «I can’t breathe» (σ.σ. Δεν μπορώ να αναπνεύσω), τα τελευταία λόγια του 46χρονου πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στον δρόμο, ακινητοποιημένος κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.

Περισσότεροι από 6.300 άνθρωποι πήγαιναν στην εκκλησία επί περισσότερες από έξι ώρες για να αποχαιρετίσουν τον Φλόιντ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αρκετοί άνθρωποι χρειάστηκε να διακομιστούν στα νοσοκομεία λόγω θερμοπληξίας.

Η περίπτωση του 46χρονου Φλόιντ θυμίζει τον φόνο το 2014 ενός άλλου Αφροαμερικανού, του Έρικ Γκάρνερ, ο οποίος επίσης πέθανε αφού αστυνομικός του έκανε κεφαλοκλείδωμα κατά τη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη.

Οι τελευταίες λέξεις και των δύο ανδρών ήταν «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών, με τις κινητοποιήσεις σήμερα να εισέρχονται στην τρίτη εβδομάδα τους.

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι τιμούσαν τον Φλόιντ στο Χιούστον, ο 44χρονος Ντέρεκ Σόβιν, ο αστυνομικός που γονάτισε πάνω στον λαιμό του Φλόιντ για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα και κατηγορείται για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση, εμφανιζόταν μέσω βίντεο ενώπιον δικαστή στη Μινεάπολη.

kideia-floyd2.jpg
Αρκετοί άνθρωποι χρειάστηκε να διακομιστούν στα νοσοκομεία λόγω θερμοπληξίας.AP

Η δικαστής Τζάνις Ρέντινγκ αύξησε το ποσό της εγγύησης για την αποφυλάκιση χωρίς όρους του Σόβιν στο 1,25 εκατομμύριο δολάρια και στο 1 εκατομμύριο με όρους.

Μεταξύ των όρων για τη μείωση του ποσού, σύμφωνα με το CNNi, είναι – μεταξύ άλλων, να μην έχει καμία επαφή με την οικογένεια του θύματος, να μην φύγει από τη Μινεσότα και να παραδώσει στις Αρχές όπλα που τυχόν έχει στην κατοχή του αλλά και άδειες οπλοφορίας. Ο συνήγορος του Σόβιν δεν προέβαλε αντιρρήσεις στο ποσό αυτό.

Η εγγύηση για κάθε έναν από τους άλλους τρεις αστυνομικούς που ήταν παρόντες, στο περιστατικό και κατηγορούνται για συνέργεια στον φόνο του Φλόιντ έχει οριστεί στο ένα εκατομμύριο δολάρια με 750.000. Και οι τέσσερις έχουν αποπεμφθεί από το σώμα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ