ΑΟΖ: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας – Τι σημαίνει η οριοθέτηση


Υπεγράφη στο υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ των αρμοδίων υπουργών Νίκου Δένδια και Λουίτζι Ντι Μάιο, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στα δυτικά του Ιονίου Πελάγους. 

Οι λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν τελικά περίπου στις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας 8 Ιουνίου. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι πολύ σημαντική με δεδομένες τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση των δύο υπουργών ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αθήνα και οι κοινές δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 13:20.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται έπειτα από την επίλυση των προβλημάτων που πήγαζαν κυρίως από τις ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος, οι κ. Δένδιας και ντι Μάιο κατέληξαν στην υπογραφή μιας συμφωνίας η οποία ολοκληρώνει ένα μακρύ και πολυετή κύκλο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη.

Πρακτικά, πρόκειται για καθ’ ύψος (από τον βυθό προς την επιφάνεια) επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας για οριοθέτηση και με την συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.

Η ελληνική διπλωματία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο επιχειρώντας να προχωρήσει σε κινήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Τουρκία στη διεθνή σκακιέρα και να αναβαθμίσουν την επιρροή της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία με την Ρώμη αποτελεί σημαντικό βήμα.

Γιατί δεν είχαμε συμφωνία από το 1977

Η βασική από τις πάρα πολλές λεπτομέρειες που δεν επέτρεπε τη μετατροπή της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 1977 για οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας σε συμφωνία για προσδιορισμό της ΑΟΖ των δύο χωρών στο Ιόνιο πέλαγος ήταν οι μεγάλες κόκκινες γαρίδες!

Τα οστρακόδερμα που πωλούνται πανάκριβα στις ιχθυαγορές, με τιμή που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 40 ευρώ το κιλό είναι ο βασικός στόχος των ιταλικών αλιευτικών που μέχρι σήμερα κινούνται ανεξέλεγκτα στο Ιόνιο πέλαγος.

Πελώνη: Πολύ θετική εξέλιξη για τη χώρα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, τόνισε ότι η συμφωνία είναι μια «πολύ σημαντική εξέλιξη που είναι πολύ θετική για τη χώρα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αυτή η συμφωνία που θα ανακοινωθεί σήμερα ενθαρρύνει και μία επόμενη», αφήνοντας, έτσι, ανοικτό το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τις συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Συρίγος: Οριοθέτηση σημαίνει ανακήρυξη

Οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σημαίνει και ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της ΝΔ, και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική τη συμφωνία με την Ιταλία.

«Η υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ σημαίνει ότι παράλληλα κηρύσσουμε και ΑΟΖ, για να την οριοθετήσεις πρέπει και την κηρύξεις. Αρά έχουμε κατ’ ουσίαν και κήρυξη ελληνικής ΑΟΖ με την υπογραφή της συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι σημαίνει η συμφωνία

Βάσει της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών η Ιταλία αποδέχεται και αναγνωρίζει την ελληνική κυριαρχία στο ελληνικό τμήμα της ΑΟΖ όπου και επιβάλλονται συγκεκριμένοι όροι για την κίνηση και δραστηριοποίηση των ιταλικών αλιευτικών.

Για παράδειγμα, τίθεται συγκεκριμένη οροφή στον αριθμό των αλιευτικών μέσων από την Ιταλία που μπορούν να ψαρεύουν εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ, ενώ μέχρι σήμερα ούτε περιορισμός στον αριθμό των αλιευτικών προβλεπόταν ούτε και όρια στις περιοχές όπου εντόπιζαν τα αλιεύματά τους οι Ιταλοί.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ