Σταϊκούρας: Με τα σημερινά δεδομένα η χώρα δεν θα αποκτήσει ταμειακό πρόβλημα

Στην εκτίμηση ότι δεν θα απαιτηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια μέχρι το τέλος Ιουλίου προέβη στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας και υπογράμμισε ότι με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης για την εαρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έλαβε και εφάρμοσε μέτρα χωρίς να έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί εκταμίευση μέχρι το τέλος Ιουλίου», είπε και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι κρατάμε καύσιμα για τη φάση ανάταξης της οικονομίας.

Αναφερόμενος στις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, τόνισε ότι εάν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει «και με χρηστή διαχείριση», η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τα όσα είπε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, για τα όσα αναφέρει για το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση για συγκεκριμένο ύψος πλεονασμάτων το 2021», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και σημείωσε με έμφαση πως εάν η χώρα είχε δεσμευθεί σε συγκεκριμένο στόχο η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.

Επικαλούμενος δε, το κείμενο αποφάσεων της Ευρωομάδας είπε πως σε αυτό αναφέρεται πως «οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρούν ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα το 2020 και πρωτογενές πλεόνασμα το 2021» και ότι «πουθενά δεν υπάρχει αναφορά σε δέσμευση».

Ακολουθούν δε, όπως είπε, δύο προτάσεις, ότι οποιαδήποτε επίδραση στα έσοδα ή στα επιδόματα ανεργίας, προέρχεται από τον κορονοϊό εξαιρούνται από τους δημιοσιονομικούς στόχους και ότι οποιεσδήποτε δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής επίσης εξαιρούνται από τους δημιοσιονομικούς στόχους και αυτό θα γίνει για όλα τα κράτη μέλη.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας κατέληξε λέγοντας πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση, το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εν μέσω αντίξοων συνθηκών, κάτι που αναγνωρίζεται συνεχώς.

«Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν ώστε να καταφέρουμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία, θέτοντας βάσεις για ανάκαμψη, με σχέδιο, πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», ανέφερε.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ