Δένδιας στη Figaro: Δεν μπορεί η Τουρκία να επιχειρεί να εκβιάζει την Ευρώπη


Στις τουρκικές προκλήσεις, την αποφασιστικότητα της Αθήνας να μην επιτρέψει στην Άγκυρα να αμφισβητήσει και να υφαρπάξει ελληνικούς υποθαλάσσιους πόρους αλλά και την ελληνογαλλική φιλία αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στη «Le Figaro».

Στο περιθώριο των επαφών του στο Παρίσι, ο Έλληνας μίλησε στη γαλλική εφημερίδα για την «παράνομη προσπάθεια» της Άγκυρας να επεκτείνει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερωτηθείς τι περιμένει από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό είναι απαράδεκτο. Και δεν σταματά στις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων, αλλά προστίθενται οι υπερπτήσεις οπλισμένων μαχητικών πάνω από κατοικημένα νησιά, καθώς και πάνω από ελληνικό χερσαίο έδαφος στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, στα βόρεια της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, και συμπλήρωσε:

«Την ίδια στιγμή, η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία ενός άλλου μέλους της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν δίστασε να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις όχι μόνο στην ΑΟΖ, αλλά ακόμη και εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων. Αυτές οι ενέργειες έχουν επισύρει την καταδίκη της ΕΕ, η οποία επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε δε, πως οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν σταματούν εκεί.

«Τον Φεβρουάριο η Άγκυρα δεν απείλησε απλώς ότι θα παραβιάσει μαζικά τα ευρωπαϊκά χερσαία σύνορα, αλλά προσπάθησε να το επιτύχει, εργαλειοποιώντας μετανάστες που βρίσκονται σε αδυναμία, κάνοντάς τους να πιστέψουν στο άνοιγμα των συνόρων. Έτσι, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών διέδιδε ψευδώς, κάνοντας μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, ότι τα σύνορα είναι δήθεν ανοιχτά, ότι 130.000 άνθρωποι είχαν διέλθει τα σύνορα με την Ευρώπη, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά λίγες δεκάδες. Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων πλειοδότησε, μη διστάζοντας να δημοσιεύσει χάρτες για να υποδείξει λιγότερο φυλασσόμενες διόδους. Τα ανωτέρω, ήρθαν να προστεθούν στην παράνομη και άκυρη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση του Fayed el-Sarraj στη Λιβύη και στην ανάμειξή της de facto σε αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο. Στην ευρύτερη παράνομη προσπάθειά της να επεκτείνει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μεθοδεύει, χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους, την αποστολή ερευνητικών σκαφών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιχειρώντας να την αμφισβητήσει και να υφαρπάξει ελληνικούς υποθαλάσσιους πόρους. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να το επιτρέψει» είπε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα πως η Αθήνα εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεπή στάση της Γαλλίας.

«Το Παρίσι αντιλήφθηκε εξ αρχής ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν επηρεάζουν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά όλη την Ευρώπη και την Μεσόγειο. Δεν μπορεί η Τουρκία συνεχώς να επιχειρεί να εκβιάζει την Ευρώπη. Σε στρατιωτικό επίπεδο, η παρουσία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και η συμμετοχή της Γαλλίας στην επιχείρηση IRINI στην περιοχή στέλνει ένα σαφές μήνυμα: την απόρριψη της διεθνούς παρανομίας. Η γαλλική υποστήριξη προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, είναι διαχρονική και αδιάρρηκτη και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Απαντώντας σε ερώτημα για τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ αλλά και τις προσπάθειες της Αθήνας να υπάρξει αντίστοιχη συμφωνία και με την Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Αθήνα επιδιώκει επίλυση των εκκρεμοτήτων με τις γειτονικές της χώρες προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας των λαών της περιοχής.

«Αυτή η συμφωνία συνήφθη στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Επιβεβαιώνει επίσης, το δικαίωμα στα νησιά για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως ορίζει η εν λόγω Σύμβαση με το Άρθρο 121. Αυτό το δικαίωμα, που ισχύει σε όλο τον κόσμο, απορρίπτεται από την Τουρκία, η οποία θέλει να παρέμβει στην περιοχή, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή, που υπογράψαμε με την Ιταλία είναι νόμιμη και μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για άλλα κράτη» δήλωσε ο ίδιος, και συνέχισε:

«H ελληνογαλλική φιλία και συνεργασία είναι ιδιαιτέρως στενή, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσφατα, η Γαλλία συνυπέγραψε μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, κοινή διακήρυξη, στην οποία καταδικάζεται η τουρκική παραβατικότητα. Η γαλλική υποστήριξη προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, είναι διαχρονική και αδιάρρηκτη και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό. Η συνεργασία μας εκτείνεται βεβαίως και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως: η κρίση του κορωνοϊού, η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ενίσχυση του τουρισμού και στις δύο χώρες, ή ακόμα η αμυντική συνεργασία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά, σε πνεύμα ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Για το νέο ταμείο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις προσδοκίες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Ιουνίου.

Όπως είπε, το κύριο θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι η δημιουργία του νέου ταμείου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία αλλά και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συζήτηση, που αναδεικνύει το βασικό ζήτημα της έμπρακτης και ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» είπε ο κ. Δένδιας, συμπληρώνοντας:

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και η Ελλάδα την έχει χαιρετίσει. Η πρωτοβουλία, εξάλλου, του Προέδρου Macron και της Καγκελαρίου Merkel ήταν αποφασιστικής σημασίας, και ανταποκρίνεται στις ουσιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν γενναία μέτρα. Ευελπιστώ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει το σχέδιο. Είναι ζωτικής σημασίας να καταλήξουμε σε συμφωνία για την οικονομική επανεκκίνηση της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό. Η Ελλάδα, η χώρα μου, είχε μπει σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης πριν την έλευση της πανδημίας, μετά από δέκα χρόνια ύφεσης. Βεβαίως, η ανάπτυξη αυτή ανεκόπη από τις περιστάσεις, αλλά οι βάσεις και οι προϋποθέσεις επανεκκίνησής της είναι γερά θεμελιωμένες και αποτελούν ισχυρό εχέγγυο για την ανάπτυξη. Είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ