Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία και υγρασία τόσο μειώνεται η ικανότητα του κορωνοϊού να εισέλθει στον οργανισμό μέσω της ρινικής κοιλότητας.


Πληθώρα μελετών δημοσιεύεται στα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου σχετικά με το πως συμπεριφέρεται ο κορωνοϊός το καλοκαίρι καθώς τα περισσότερα κράτη στηρίζουν τις ελπίδες τους στην αύξηση της υγρασίας και της θερμοκρασίας- στα υγρά και ζεστά καλοκαίρια -όπως αυτό που έχουμε στην Ελλάδα για την μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού και για την πιο ήπια έκβαση των περιστατικών λοίμωξης.

Της Αλεξίας Σβώλου

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας λοιμωξιολογιας του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρελλου, επισημαίνει πως η τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε σε πολύ έγκυρο επιστημονικό περιοδικό δείχνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας καθιστά τον κορωνοϊό λιγότερο ικανό να προσκολληθεί στο βλεννογόνο της μύτης.

Δηλαδή, όσο γίνεται πιο ζεστό και υγρό το καλοκαίρι τόσο μειώνεται ικανότητα του ιού Sara Cov2 να προσκολληθεί στην βασική πύλη εισόδου για να προσβάλει τον οργανισμό.

Συνεπώς στη διάρκεια του καλοκαιριού περιμένουμε πολύ μεγάλη μείωση των κρουσμάτων και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών αλλά η καθηγήτρια παθολογίας λοιμωξιολογιας, Ελένη Γιαμαρέλλου,  επισημαίνει πως η τήρηση των μέτρων προστασίας εξακολουθεί να είναι απόλυτα επιβεβλημένη και δεν πρέπει να χαλαρώνουμε γιατί κάνει ζέστη.

Πρόταση Γιαμαρέλλου: Να γίνει υποχρεωτική η μάσκα στα μεγάλα καταστήματα

Η ομότιμη καθηγήτρια προτείνει η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική και στα μεγάλα καταστήματα, όπως στα σουπερμάρκετ και για τους πολίτες /για τους πελάτες δηλαδή, και όχι μόνο για τους εργαζόμενους, όπως είναι ήδη τώρα και να ισχύσει ότι και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και για άλλους κλειστούς χώρους ενώ τονίζει ότι στα μέτρα προστασίας έχει ξεχωριστή σημαντική θέση η τήρηση των αποστάσεων.

Η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας λοιμωξιολογιας Ελένη Γιαμαρέλλου

Και καταλήγει ότι δεν πρέπει να φορτώνουμε τα κρούσματα του κορωνοϊού που εμφανίζονται στον τουρισμό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ο τουρισμός και το άνοιγμα της τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας σαν άλλοθι,  ότι μόνο αυτά φταίνε αλλά πρέπει όλοι να παραμένουμε υπεύθυνα ασφαλείς τηρώντας σε κάθε στιγμή της  ζωής τα μέτρα που έχουμε ήδη διδαχθεί.

Πηγή:
Ereportaz.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ