Μέρκελ – Ερντογάν: H διαδικασία του ΟΗΕ για τη Λιβύη πρέπει να ενισχυθεί


Η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα, Τρίτη, τη σύγκρουση στη Λιβύη και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα δηλώσεις εκπροσώπου της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη στη σύγκρουσή της με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο. H Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη χώρα και να θέσει τις βάσεις για διαρκή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη σχετική δήλωση, Μέρκελ και Ερντογάν συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, μεταδίδει το Reuters.

Η Γαλλία, ο πλησιέστερος Ευρωπαίος σύμμαχος της Γερμανίας, τη Δευτέρα επέκρινε τον ολοένα και πιο «επιθετικό» ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη. Το Παρίσι κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτο» παρεμβατισμό σε ό,τι αφορά την ανάμιξη της Άγκυρας στην Τρίπολη, ενώ προσανατολίζεται στο να θέσει το ζήτημα σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Έκκληση Μπορέλ για ενίσχυση της επιχείρησης «Ειρήνη»

«Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν ανεπαρκή στρατιωτικό εξοπλισμό για τη ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Ειρήνη” προκειμένου να τηρηθεί το συμφωνημένο εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης»: Αυτό γράφει στη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα «Die Welt», επικαλούμενη υψηλά ιστάμενους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «παρά τις ανάγκες που ορίζονται συγκεκριμένα από τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες στο σχέδιο επιχειρήσεων «Ειρήνη» και μετά τις δύο “στρατιωτικές επιχειρησιακές διασκέψεις” λείπουν ακόμη ένα υποβρύχιο, ένα δεξαμενόπλοιο, πολλές φρεγάτες, αναγνωριστικά αεροσκάφη, καθώς επίσης και ελικόπτερα με μεγάλο ραντάρ (τύπου AEW), ακόμη και έπειτα από δύο λεγόμενες διασκέψεις επιχειρήσεων στρατευμάτων».

Ως εκ τούτο, ο «επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ θα επιμείνει κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ να συμμετάσχουν ενεργότερα και να στείλουν επιτέλους περισσότερα πλοία και αεροπλάνα».

Μέχρι στιγμής, η γερμανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να παράσχει ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος για την επιχείρηση «Ειρήνη», η οποία αποφασίστηκε στα τέλη Μαρτίου, ενώ η έναρξή της αποφασίστηκε από τις αρχές Μαΐου.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει την επιβολή του εμπάργκο όπλων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ