Πανελλήνιες 2020: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να νικήσει το άγχος των εξετάσεων


Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και μαθητές.

Η περίοδος των πανελλαδικών εξετάσεων είναι χωρίς αμφιβολία από τις πιο δύσκολες για τους μαθητές αλλά και τους γονείς τους.

Τα νεύρα και οι αντοχές της οικογένειας δοκιμάζονται ενώ το άγχος κυριαρχεί.

Και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις το άγχος να είναι δημιουργικό, τις περισσότερες όμως φορές, επιδρά αρνητικά καθώς επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία του παιδιού.

Πότε το παιδί έχει πολύ άγχος

  • είναι συνεχώς ανήσυχο
  • νιώθω ένταση
  • έχει πονοκεφάλους και πόνους στο στομάχι
  • δεν κοιμάται καλά
  • δεν έχει διάθεση για φαγητό ή τρώει περισσότερο από το κανονικό
  • δεν απολαμβάνει δραστηριότητες που του άρεσαν μέχρι πρότινος
  • δεν έχει διάθεση
  • νιώθει απελπισία

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το άγχος

Βεβαιωθείτε ότι τρώει καλά

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του παιδιού σας και μπορεί να το βοηθήσει να αισθανθεί καλά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και καφεΐνη, όπως ενεργειακά ποτά, κόλα, γλυκά, σοκολάτες, καθώς κάνουν τα παιδιά υπερκινητικά, ευερέθιστα και ευμετάβλητα.

Βοηθήστε το να κοιμηθεί αρκετά

Ο καλός ύπνος βελτιώνει τη σκέψη και τη συγκέντρωση. Οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται 8 έως 10 ώρες ύπνου τη νύχτα. Όταν το παιδί σταματήσει το διάβασμα χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα για να χαλαρώσει πριν πάει για ύπνο. Ο ύπνος θα το ωφελήσει πολύ περισσότερο από μερικές ώρες μελέτης της τελευταίας στιγμής.

Να είστε ευέλικτοι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Όταν το παιδί σας διαβάζει όλη την ημέρα, μην ανησυχείτε για τις δουλειές του σπιτιού. Θυμηθείτε, οι εξετάσεις δεν διαρκούν για πάντα οπότε το σημαντικότερο είναι να επικρατεί ηρεμία στο σπίτι.

Μιλήστε για τα νεύρα των εξετάσεων

Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεται άγχος στις εξετάσεις. Εστιάστε στην προσπάθεια που έχει καταβάλει όλη τη χρονιά και τονίστε ότι μόνο με ηρεμία και καθαρό μυαλό θα καταφέρει το στόχο του.

Ενθαρρύνετε την άσκηση κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας, να καθαρίσει το μυαλό και να ανακουφίσει το άγχος. Δεν έχει σημασία τι είδους άσκηση θα κάνει – περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι, ποδόσφαιρο – σημασία έχει να βγει έξω για να αποφορτιστεί.

Μην το αγχώνετε

Ακούστε το παιδί σας, στηρίξτε το και αποφύγετε την κριτική. Πρέπει να γνωρίζει ότι η αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου. Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, μπορεί να επαναλάβει τις εξετάσεις.

Μετά από κάθε εξέταση, ενθαρρύνετε το παιδί να συζητήσει μαζί σας όχι μόνο για τα σημεία που απέτυχε αλλά και για εκείνα που τα πήγε πολύ καλά. Επικεντρωθείτε στο επόμενο μάθημα που θα εξεταστεί, αντί να συζητάτε για πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ