Καισαρική: Όταν δεν είναι προγραμματισμένη αυξάνει τον κίνδυνο μεταγεννητικής κατάθλιψης


Η καισαρική έχει τα τελευταία χρόνια διχάσει τόσο τις μητέρες όσο και τους ίδιους τους γιατρούς. Είναι πραγματικά τόσο κακό να καταφεύγει μια γυναίκα σε καισαρική; Πρέπει να την αποφεύγει πάση θυσία ή έχει δαιμονοποιηθεί χωρίς λόγο; Νέα έρυνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως οι μητέρες που γεννούν για πρώτη φορά με μη προγραμματισμένη καισαρική είναι κατά 15% πιο πιθανό να εμφανίσουν μεταγεννητική κατάθλιψη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του York στην Βρετανία εξέτασαν στοιχεία από 5.000 μητέρες για πρώτη φορά από τη βρετανική μελέτη Millennium Cohort Study, μια αντιπροσωπευτική μελέτη του βρετανικού πληθυσμού.
Η επικεφαλής της έρευας Dr Valentina Tonei και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως τα τμήματα έκτακτης ανάγκης όπου εκτελούνται παγκοσμίως έκτακτες καισαρικές αυξήθηκε δραματικά σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες.

Από τις 165.000 γεννήσεις στην Αγγλία κάθε χρόνο, σήμερα γίνονται περίπου 25.000 μη προγραμματισμένες καισαρικές τομές.

Η συγγραφέας της μελέτης τόνισε πως τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι εντυπωσιακά επειδή παρέχουν στοιχεία για την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των καισαρικών τομών έκτακτης ανάγκης και της μεταγεννητικής κατάθλιψης.

Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για την πολιτική δημόσιας υγείας, για τις νέες μητέρες που γεννούν αυτόν τον τρόπο και που χρειάζονται αυξημένη υποστήριξη, όπως είπε.

Όπως αναφέρει η Tonei είναι αναγκαία η υποστήριξη για την ψυχική υγεία των γυναικών των οποίων τα μωρά γεννιούνται με έκτακτη καισαρική τομή, μια χειρουργική επέμβαση που συνήθως πραγματοποιείται λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της γέννας.
Η Δρ Τόνεϊ πρόσθεσε: «Οι μη προγραμματισμένες καισαρικές μπορεί να έχουν ιδιαίτερα αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στις μητέρες επειδή είναι απροσδόκητες, συνήθως διανοητικά και σωματικά αγχωτικές και συνδέονται με απώλεια ελέγχου και αξεπέραστες προσδοκίες».
«Ενώ το οικονομικό κόστος που συνδέεται με αυτή τη χειρουργική επέμβαση είναι γνωστό καθώς ενέχει ένα κρυμμένο κόστος υγείας που βαρύνει τις μητέρες και τις οικογένειές τους».

Όπως είπε κλείνοντας, οι ελπίζει αυτό το νέο αποδεικτικό στοιχείο να φέρει τις επιπτώσεις για την ψυχική υγεία των μητέρων στο προσκήνιο ώστε να ληφθούν μέτρα για το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι γυναίκες αυτές.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ