ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου: Ήρθε η ώρα να μιλήσει η «Σφίγγα» – Στο Κάιρο ο Δένδιας


Πώς η Αθήνα θα προσπαθήσει να «πείσει» την κυβέρνηση Σίσι – Το παζάρι, τα «αγκάθια» και οι παράγοντες που θα «ξεκλειδώσουν» τη συμφωνία και θα… διώξουν τον Ερντογάν από τη Μεσόγειο.

Με την ξεκάθαρη επιδίωξη να βάλει φρένο στην τουρκική επιθετικότητα, η Ελλάδα αναζητά ισχυρές συμμαχίες στη Μεσόγειο που θα «γκρεμίσουν τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο διπλωματικός οργασμός της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζεται σε καθημερινή βάση, επιδιώκοντας πλέον να προλάβει τις εξελίξεις και να ανατρέψει το αρνητικό τετελεσμένο του τουρκολυβικού μνημονίου. Μετά την ιστορική συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία, την επισημοποίηση της συνεργασίας με το Ισραήλ και τη σύμπνοια απόψεων με τη Γαλλία, η Αθήνα επιδιώκει να δώσει τα χέρια και με την Αίγυπτο για το θέμα της ΑΟΖ, με την… εξίσωση ωστόσο να είναι ιδιαίτερα περίπλοκη αυτή τη φορά.

Πρωταρχικός στόχος της Αθήνας είναι να ξεμπλοκάρουν οι συνομιλίες με το Κάιρο και με ευελιξία να αναζητηθεί συμφωνία που θα αποτελούσε ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση στο τουρκολυβικό μνημόνιο. Άλλωστε, η Αθήνα χαρακτηρίζει τη συμφωνία με την Αίγυπτο ζωτικής σημασίας και όπως τονίζεται σαφώς από την ελληνική κυβέρνηση, θα κρίνει τις ίδιες τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις.

Στο τραπέζι η τμηματική οριοθέτηση

Σήμερα, Πέμπτη (18/06), ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στο Κάιρο με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΞ ώστε να επαναληφθούν οι συνομιλίες για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και νέα επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Αλ Σίσι καθώς, σε μεγάλο βαθμό πρόκειται πλέον περί πολιτικής απόφασης.

Η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ έχει πέσει και επίσημα στο τραπέζι των συνομιλιών Αθήνας και Καΐρου, με τη χώρα μας να είναι διατεθειμένη για σημαντικές υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Υπό την πίεση που ασκεί η ύπαρξη του τουρκολιβυκού συμφώνου, στην Αθήνα διαμορφώνεται ένα ρεύμα από πολιτικούς αλλά και διπλωματικούς αναλυτές που υποστηρίζει ότι προκειμένου να παρακαμφθεί η διαφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, μπορούν οι δύο χώρες να προχωρήσουν σε μια μερική ανακήρυξη των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών.

Για τη μερική οριοθέτηση που ζητούσαν στο παρελθόν οι Αιγύπτιοι (να φθάσει προς ανατολικά μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό) υπάρχει ευρεία συναίνεση στην Αθήνα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πως στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο. Στόχος, να γίνουν οι αναγκαίες ευέλικτες προσαρμογές (σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση της μέσης γραμμής με υπολογισμό μη πλήρους επήρειας των νησιών νότια της Ιεράπετρας, Χρυσή, Γαϊδουρονήσι) στην ελληνική διαπραγματευτική θέση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Ευαίσθητο σημείο παραμένει το γεγονός ότι σε μια τμηματική ή μερική οριοθέτηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο 28ος Μεσημβρινός, καθώς διατέμνει τη Ρόδο και άρα αυτή θα εμφανιζόταν… διχοτομημένη, με το μισό νησί να έχει επήρεια που θα καταγράφεται στη συμφωνία και το άλλο μισό να μένει εκτός συμφωνίας.

Η κόκκινη γραμμή δείχνει τα όρια της «γαλάζιας πατρίδας» που διεκδικεί προς συνεκμετάλλευση η Τουρκία. Με κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται οι περιοχές που η Τουρκία εκχώρησε το 2012 στην ΤΡΑΟ (28ος-32ος μεσημβρινός) και εξαιρεί από τη συνεκμετάλλευση.«Καθημερινή»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ουσιαστικά προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς πως επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η μερική οριοθέτηση.

«Υπάρχουν προσδοκίες για να καταλήξουμε σε συμφωνία για ΑΟΖ και με την Αίγυπτο» τόνισε ο κ. Δένδιας, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι». Ο κ. Δένδιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι «όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος είναι κάτι που μπορείς να συζητήσεις. Σημασία έχει να κανείς μια αρχή».

Τυχόν συμφωνία με το Κάιρο, τόνισε ο κ. Δένδιας, θα προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα και λογικής ύπαρξης στο τουρκολιβυκή σύμφωνο, γιατί ήδη έχει πρόβλημα νομικής ύπαρξης, αποκαλύπτοντας ότι γι’ αυτό η Τουρκία πλειοδοτεί προς την Αίγυπτο «σας δίνουμε 30 με 40% παραπάνω απ’ ό,τι οι Έλληνες».

Πώς η Ελλάδα θα πείσει την Αίγυπτο

Στο ιδεατό σενάριο, μια οριοθέτηση με την Αίγυπτο που δίνει πλήρη επήρεια στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, θα είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να μη διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, ωστόσο παρά τις κακές σχέσεις Ερντογάν – Σίσι η πρόθεση του Καΐρου είναι σαφής: δεν επιθυμείς να εμπλακεί στις ελληνοτουρκικές διαφορές, καθώς δεν έχει κανένα συμφέρον, μιας και όπως είπαμε η δική της θαλάσσια περιοχή δεν αμφισβητείται.

Πώς λοιπόν η Αθήνα θα… δελεάσει το Κάιρο; Όπως επισημαίνουν έμπειροι διπλωμάτες, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλύσει στην κυβέρνηση Σίσι την προκλητική νεοοθωμανική συμπεριφορά του Ερντογάν, που θέλει να γίνει η ανατολική Μεσόγειος τουρκική λίμνη και παράλληλα να επηρεάζει καθοριστικά τον αραβικό κόσμο. Θυμίζουμε άλλωστε πως οι σχέσεις και οι επαφές του Ερντογάν με τη «Μουσουλμανική αδελφότητα» της Αιγύπτου είναι άριστες και δρουν εναντίον της κυβέρνησης Σίσι.

Οι διακηρύξεις της Άγκυρας για γεωτρήσεις ακόμα και ανοιχτά της Λιβύης, η παρουσία σχεδόν του μισού τουρκικού στόλου στην περιοχή που «σπάει» προκλητικά το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ αγνοώντας την ευρωπαϊκή επιχείρηση «IRINI, η ενίσχυση του Σάρατζ με οπλισμό και σχεδόν 10.000 τζιχαντιστές και Τούρκους μισθοφόρους, αλλά και η πρόθεση του καθεστώτος Ερντογάν να εγκαταστήςει στρατιωτικές βάσεις (γίνεται συζήτηση για τη ναυτική βάση της Μισράτα και την αεροπορική βάση της Αλ Οουατίγια) στη «γειτονιά» της Αιγύπτου φαίνεται πως έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση Σίσι και ξυπνά μνήμες οθωμανικής κυριαρχίας στον αραβικό κόσμο γενικότερα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο το Κάιρο είχε επισημάνει για το τουρκολιβυκό σύμφωνο ότι είναι παράνομο, ενώ στο ζήτημα της Λιβύης, η κυβέρνηση Σίσι τάσσεται υπέρ της του στρατάρχη Χαφτάρ, που στηρίζει και η Ελλάδα.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

Η… εξίσωση της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και δύσκολη. Είναι δεδομένο πως θα γίνει παζάρι αλλά, η Αθήνα δίνει μάχη με το χρόνο και δεν θέλει να εμπλακεί στα γρανάζια των τεχνικών διαπραγματεύσεων. Πρέπει να προλάβει να δημιουργήσει ένα τέτοιο διεθνοδικαιϊκό δεδομένο, το οποίο θα απομονώσει και θα απογυμνώσει την τουρκική επιχειρηματολογία.

Διεθνολόγοι επισημαίνουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, με την Ελλάδα και την Αίγυπτο να προχωρούν στην οριοθέτηση με συγκεκριμένους όρους που να ικανοποιούν τη θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν επήρεια, δικαιούνται υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων ζωνών και παράλληλα θα καθησυχάζει και θα ικανοποιεί τις ανησυχίες της Αιγύπτου, η οποία θα δει το τουρκικό-λιβυκό σύμφωνο να μην έχει καμία νομική ισχύ και τον Ερντογάν να απομακρύνεται από τη γειτονιά της και τον αραβικό κόσμο.

Εάν υπογραφεί η συμφωνία με την Αίγυπτο θα μπορεί να υπάρξει συμφωνία και με την Κύπρο λένε οι αναλυτές, όποτε και θα κλείσει όλη η περιοχή των ελληνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αφού μεταβεί, αύριο Πέμπτη 18 Ιουνίου, στην Αίγυπτο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (Abdel Fattah el-Sisi).

Αμέσως μετά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukri), με τον οποίον θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο κος Δένδιας, θα μεταβεί μαζί του στο Κάιρο όλη η ελληνική τεχνική ομάδα προκειμένου να ξαναπιάσει το νήμα της διαπραγμάτευσης οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ