Κορονοϊός – Βατόπουλος: Στην Ελλάδα από πάρτι θα την πάθουμε

Κορονοϊός: Την ανησυχία του από την εμφάνιση κρουσμάτων σε περιοχές που ήταν εκτός του χάρτη της πανδημίας, όπως την Θεσπρωτία, και τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι εξέφρασε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας.

«Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε», είπε χαρακτηριστικά στο ΣΚΑΪ.

Όπως επεσήμανε, είναι δύσκολο οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα και αυτό που τουλάχιστον μπορεί να γίνει είναι να μην υπάρχουν συναθροίσεις όταν δεν χρειάζονται, όπως τα πάρτι.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου το R0 έχει πάει πάνω από 2 επειδή υπάρχουν πολλές μικροεστίες.

Σχετικά με τον αν η Παραμυθιά είναι ο νέος Εχίνος εξηγεί πως υπάρχει η λογική του παγόβουνου δηλαδή έχεις ενδεχόμενα λίγα κρούσματα και ενδεχόμενα πολλά κρούσματα από κάτω.

«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Θεσπρωτία δεν ήταν στον χάρτη της πανδημίας όμως ξαφνικά βρέθηκε. Γι’ αυτό αν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να είναι άρρωστος ας αποταθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη ας πούμε ότι έχει κορονοιό μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το παιχνίδι παίζεται στην γρήγορη διάγνωση» τονίζει ο καθηγητής.

Σχετικά με το δεύτερο κύμα του κορονοιού, ο ίδιος επισημαίνει πως οι ασυμπτωματικοί μπορεί να είναι αυτοί που θα το φέρουν, ενώ επεξηγεί πως η διαφορά του covid-19 με το SARS είναι πως το SARS μεταδιδόταν μόνο από τους συμπτωματικούς άρα ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Αναφορικά με το αν είναι πιθανό το 2ο κύμα να έρθει μέσα στο καλοκαίρι ο ίδιος τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ σημειώνει πως στα μέσα Ιουλίου θα φανεί αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των συνόρων.

Τέλος, ο καθηγητής τόνισε πως αν ο ιός εγκατασταθεί σε μια περιοχή (σημαίνει να έχεις τοπικά RO πάνω από την μονάδα), τότε, δύσκολα εκριζώνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here