Ήρθαν τα πάνω-κάτω στα ενοίκια: Πτώση του Airbnb, αύξηση μόνιμων μισθώσεων

Στα «κόκκινα» είναι οι πλατφόρμες του Taxis, με τους ιδιοκτήτες να επικεντρώνονται στο πώς θα δηλώσουν τη «ζημιά» που έχει κάνει μέχρι τώρα η πανδημία στο εισόδημά τους, προκειμένου να «ανασάνουν» μέσω της επιστροφής φόρου – Την ίδια ώρα οι εξελίξεις στην αγορά των ενοικίων φαίνεται να είναι ταχύτατες

Οι ενοικιαστές κυρίως στις επαγγελματικές μισθώσεις, καταγράφουν μείωση τζίρου σε σχέση με πέρυσι και ήδη θέτουν ανοικτά ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων και μετά τη λήξη της περιόδου του υποχρεωτικού κουρέματος. Η εκτίμηση για μειωμένη προσέλευση τουριστικών έχει ήδη οδηγήσει σε ταχύτατη «απόσυρση» ακινήτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων με τον σχετικό αριθμό μόνο στην Αθήνα να έχει μειωθεί κατά περισσότερα από 2.000 κτίσματα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.

Αύξηση της προσφοράς καταγράφεται στις μόνιμες μισθώσεις γεγονός που επίσης μπορεί να πιέσει το ύψος των ενοικίων. Οι πρώτοι που μπορούν να έχουν κάποιο όφελος από αυτή την τάση, είναι οι οικογένειες των φοιτητών καθώς θα αναζητήσουν φοιτητική στέγη υπό πρωτόγνωρες συνθήκες.

Ειδικότερα

1. Έχει μειωθεί ο αριθμός των κατοικιών που διατίθενται προς ενοικίαση μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της πλατφόρμας Airdna που «παρακολουθεί» τη συγκεκριμένη αγορά δείχνουν ότι τα διαθέσιμα ακίνητα έχουν μειωθεί –μόνο στην περιοχή της Αθήνας- από τουλάχιστον 11.800 που ήταν πριν από τον κορονοϊό σε περίπου 9.200. Ακόμη και το μέσο εισόδημα που απέφεραν αυτά τα ακίνητα έχει υποχωρήσει δραματικά αν και μετά τις 15 Ιουνίου που άνοιξε επίσημα η τουριστική σεζόν έχουν φανεί σημάδια ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση, η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και για το επόμενο 12μηνο, ήδη προκαλεί «στροφή» των ιδιοκτητών στις «μόνιμες» μισθώσεις.

2. Όσο θα «απελευθερώνονται» ακίνητα από τις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τόσο θα αυξάνεται η προσφορά για μόνιμου χαρακτήρα ενοίκια κάτι που θα οδηγήσει και σε χαμηλότερες τιμές. Οι πρώτοι που έχουν πιθανότητες να βγουν κερδισμένοι από αυτή την ιστορία είναι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους καθώς η αναζήτηση φοιτητικής στέγης φέτος θα γίνει υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Ο ιδιοκτήτης, υπό την αμφιβολία του αν θα λειτουργήσουν ή όχι τα πανεπιστήμια και με ποιο τρόπο κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, θα σκεφτεί πάρα πολύ να σηκώσει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών του.

3. Ήδη δημιουργείται «πίεση» στα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής περιόδου «κουρέματος» των ενοικίων –αρκετές δεκάδες χιλιάδες ενοικιαστές εξακολουθούν να διατηρούν δικαίωμα στο -40% και για τον Ιούνιο- αναμένεται «κύμα» επαναδιαπραγμάτευσης των μισθώσεων το οποίο θα μεγαλώνει όσο θα μεγαλώνει και η ύφεση. Οι ενοικιαστές ήδη αξιώνουν για «μόνιμες» μειώσεις βλέποντας ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στα έσοδά τους, έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από το lockdown. Οι επαγγελματικές μειώσεις αναμένεται να πιεστούν αρκετά το επόμενο διάστημα καθώς όσο κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει από το φθινόπωρο, θα αναστέλλονται και τα νέα επενδυτικά σχέδια που οδηγούν σε νέες μισθώσεις.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ