Τσαβούσογλου: Η Γαλλία ξεπερνάει τα όρια – Οι ενέργειές της προκαλούν αναστάτωση

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι ειδικά χάρη στην Τουρκία, έχει επιτευχθεί η ισορροπία στη Λιβύη, ωστόσο χώρες όπως η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) προκαλούν αναστάτωση στην περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Δεν είμαστε αποικιοκράτες, όταν κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, στις περιοχές που περιλαμβάνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε ραδιόφωνο στην Κωνσταντινούπολη αναρωτήθηκε παράλληλα γιατί η προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων αποτελεί αποικιοκρατική κίνηση.

«Είναι αποικιοκρατία το να συνεργάζεται η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) με την αντίστοιχη εταιρεία της Λιβύης εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας και εκείνων στην ανατ. Μεσόγειο, να συνάπτουμε συμφωνίες, να πραγματοποιούμε από κοινού έρευνες και γεωτρήσεις και να επωφελούνται και οι δύο πλευρές;», διερωτήθηκε.

Οι αναφορές του Μεβλούτ τσαβούσογλου περί αποκιοκρατίας στόχευαν κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευσης και το ακροδεξιό Καλό Κόμμα, που εγκαλούν συνεχώς την κυβέρνηση για το τί δουλειά έχει στη Λιβύη. «Είναι γελοίο να αποκαλείται η Τουρκία αποικιοκρατική χώρα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι το λάθος θα ήταν η Άγκυρα να αγνοήσει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο. «Δεν πάμε με το ζόρι εκεί ούτε οι εταιρείες μας παίρνουν έργα με το ζόρι», επισήμανε ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ.

Η Γαλλία παίζει επικίνδυνα – Ξεπερνάει τα όρια

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η ισορροπία στη Λιβύη έχει επιτευχθεί χάρη στην Τουρκία, ωστόσο υπάρχουν χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Γαλλία προκαλούν αναστάτωση στην περιοχή.

«Βασικά η παρουσία της Γαλλίας εδώ και οι ενέργειές της είναι εκείνες που προκαλούν αναστάτωση», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ συνέχισε να βάλει κατά της Γαλλίας υποστηρίζοντας ότι «όπου υπάρχει ταραξίας και πραξικοπηματίας η Γαλλία τον υποστηρίζει. Το 2011 βομβάρδισαν τη Λιβύη και μετά αποσύρθηκαν, έφυγαν. Και τώρα έρχονται πάλι και υποστηρίζουν έναν πραξικοπηματία».

«Όλοι βλέπουν ότι η Γαλλία είναι εκείνη που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια εδώ. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος έκανε λόγο για «διπροσωπία» της Γαλλίας. «Προσπαθεί να αντισταθμίσει τις αντιδράσεις και τη σύγχυση που επικρατεί μέσα στη Γαλλία, εξάγοντας τα προβλήματα στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειές του πέφτουν στο κενό», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ αποδίδοντας την αντι-τουρκική στάση του Παρισιού σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα.

Ο Μακρόν υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου

Η προκλητικότητα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δεν σταμάτησε εκεί καθώς στη συνέχεια κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Μακρός ακόμη και για εγκληματία πολέμου! Όπως δήλωσε, για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λιβύη πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν. «Ποιος βρίσκεται από πίσω τους; Ο Μακρόν. Ο Μακρόν κατάφερε μήπως πρώτα να κυβερνήσει τη δική του χώρα και παρεμβαίνει τώρα και σε άλλες χώρες;», αναρωτήθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στη συνέχεια εξαπέλυσε βολές και κατά της Αιγύπτου.

Τσαβούσογλου προς Κάιρο: Από πού κι ως πού κόκκινη γραμμή η Σύρτη;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσαβούσογλου επέκρινε σφόδρα τη δήλωση του Καίρου περί επέμβασης στη Λιβύη αν «πειραχτεί» η πόλη Σύρτη. «Πόσο κοντά είναι η Τζούφρα και η Σύρτη στα σύνορα της Αιγύπτου; Οι περιοχές αυτές βρίσκονται ακριβώς στη μέση της Λιβύης. Από πού κι ως πού είναι κόκκινη γραμμή σας; Γιατί το λέτε αυτό, πώς αποτελεί κόκκινη γραμμή; Εκτός αν κάνετε τους υπεργολάβους άλλων, ή εποφθαλμιάτε τις πετρελαιοπηγές και τα αποθέματα εκεί. Γιατί είναι κόκκινη γραμμή για εσάς το κέντρο της Λιβύης; Να μας το εξηγήσετε» κάλεσε το Κάιρο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υποβαθμίζοντας μάλιστα την απειλή του, λέγοντας ότι μια ενδεχόμενη επέμβαση στη Λιβύη δεν θα έχει καν την υποστήριξη των δικών του ανθρώπων στην Αίγυπτο.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here