«Κίτρινη κάρτα» από Τσίπρα σε Παππά – Σε… τεντωμένο σχοινί ο πρώην υπουργός

Τσίπρας: Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του – Παππάς: Έδωσα αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας

Σε κλίμα έντονου προβληματισμού πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδοκίμασε με προσεκτικό αλλά σαφή τρόπο τον Νίκο Παππά για το ζήτημα του ηχητικού της συνομιλίας του με τον Σάμπυ Μιωνή. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε «φωτογραφίζοντας» τον τομεάρχη Οικονομίας του κόμματός του:

«Απέναντι, λοιπόν, σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε».

Στη συνεδρίαση, άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου όπως ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης άσκησαν πιο σκληρή κριτική από αυτήν του Αλέξη Τσίπρα.

Παππάς αναλαμβάνω την ευθύνη

Μετά την αποδοκιμασία του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς ζήτησε και πήρε το λόγο, δηλώνοντας:

«Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο, λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι’ αυτό την ευθύνη».

Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες είχαμε επανειλημμένως επισημάνει τη σημασία της δήλωσης του κ. Παππά ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήξερε τη συνάντησή μου με τον Σάμπυ Μιωνή».

Η «ανάληψη ευθύνης» του κ. Παππά πιθανότατα θα μεταφραστεί σε απόσυρσή του από την πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενδεχομένως του στοιχίσει τη θέση του τομεάρχη Οικονομίας όταν γίνει ο εσωτερικός ανασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα μπορούσε να λεχθεί ότι οι σημερινές εξελίξεις συνιστούν μια «κίτρινη κάρτα» στον Νίκο Παππά. Είναι προφανές ότι ενδεχόμενα νέα γεγονότα θα απαιτήσουν εκ των πραγμάτων νέες προσεγγίσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να διαβαστούν ξανά όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στους Δελφούς:

«Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά».

Τι είπε ο Τσίπρας

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφέροντας: «Έναν μόλις χρόνο μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι αδύναμη να διαχειριστεί τη κρίση αλλά και τις συνέπειες των επιλογών της. Οδήγησε την οικονομία σε ύφεση τον Οκτώβρη του 19, τέσσερις μόλις μήνες μετά την εκλογή της. Και με την αδράνεια και ατολμία της να πάρει μέτρα στήριξης μετά τον κορονοιό, έχει ήδη επιφέρει ένα εφιαλτικό υφεσιακό τέλμα. Η χώρα μπαίνει σε ένα βαθύ κοινωνικό και οικονομικό τούνελ και σε μία περίοδο θεσμικού εκφυλισμού και παρακμής που απειλεί την ίδια τη δημοκρατία.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση την οδηγεί στην επιλογή να σύρει την πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο της παραπολιτικής και της σκανδαλολογίας. Και αυτό δεν γίνεται τυχαία. Αποσκοπεί στο να κρύψει τα υπαρκτά και μεγάλα σκάνδαλα της ΝΔ, αποσκοπεί στο να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το βασικότερο: να αποπροσανατολίσει από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, από την αδικαιολόγητη αδράνεια της κυβέρνησης να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που πλέον ήδη αρχίζουν να γίνονται ορατά καθημερινά».

Σύστημα εξουσίας

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι:

«Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι απέναντί μας δεν έχουμε απλά μια κυβέρνηση, ένα αντίπαλο κόμμα, αλλά ένα σύστημα εξουσίας. Που δε διστάζει να κάνει τα πάντα και να αξιοποιήσει τα πάντα για να να εδραιωθεί. Και διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα όλοι όσοι πίστεψαν ότι η δεξιά ήρθε στην εξουσία με ένα αλλαγμένο μετριοπαθές πρόσωπο.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι παρά ένα κακέκτυπο της κυβέρνησης Σαμαρά. Επιλέγει πολιτικές καταστροφής της κοινωνικής συνοχής, επιλέγει συνειδητά ψαλίδι στη διαφάνεια και στη δημοκρατία. Επιλέγει εν τέλει τη λάσπη για να σπιλώσει πολιτικούς της αντιπάλους».

Μετά την αναφορά στον Νίκο Παππά συνέχισε ως εξής: «Από εκεί και πέρα, όμως, δε πρέπει να παραβλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι το μείζον θεσμικό ζήτημα, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, για τα οποία ευθύνεται ο ίδιος. Οι παρακρατικές πρακτικές σκοτεινών εποχών της μεταπολίτευσης που έχει όμως ανασύρει ο κ. Μητσοτάκης είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο δεν θα καλύψουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησης του αλλά θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές και κληρονόμους».

Προοδευτική Συμμαχία

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι το «Προοδευτική Συμμαχία» προστίθεται οριστικά στον τίτλο του κόμματος. Συγκεκριμένα, είπε: «Σας καλώ λοιπόν στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης μα δώσουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, συστράτευσης και επανεκκίνησης. Και ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουμε στη ΝΔ, στο κόμμα της χρεωκοπίας, της αδιαφάνειας και της ταύτισης με την ολιγαρχία, να κάνει το άσπρο μαύρο. Δεν θα τους επιτρέψουμε να αποπροσανατολίσουν από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Προτείνω να εισηγηθούμε ομόφωνα στη ΚΕΑ να υιοθετήσει και επίσημα την προσθήκη του όρου “Προοδευτική Συμμαχία” στο όνομα του κόμματος και να σχεδιάσουμε το συνέδριό μας για το φθινόπωρο. Οι οριστικές αποφάσεις και η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί στο τέλος του καλοκαιριού. Επίσης, η ΚΕΑ να πρέπει να αναθέσει στο Πολιτικό Συμβούλιο να συγκροτήσει Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου στο τέλος του καλοκαιριού. Και να αξιοποιήσουμε το χρόνο του καλοκαιριού για να γυρίσουμε όλη την Ελλάδα, να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας, δίπλα στις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της κρίσης».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here