Ο Τσίπρας, ο Παππάς και οι κατ΄όνομα «αριστεροί»


ΣΥΡΙΖΑ: Το χθεσινό (25/06/2020) Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ εξάγονται ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία δεν έχουν σχέση μόνο με την περίπτωση του Νίκου Παππά. Έχουν σχέση με την συνολική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και με την στροφή στη νέα εποχή η οποία αναμένεται να σφραγιστεί στο επικείμενο Συνέδριο του κόμματος. Εκεί θα επέλθει το λεγόμενο ξεκαθάρισμα λογαριασμών… Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας

Από τις επίσημες ανακοινώσεις μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ, εξάγεται το βασικό συμπέρασμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αποπέμψει το Νίκο Παππά για τα λάθη και τις αστοχίες του, όμως παρόλα αυτά δεν δίστασε να τον βγάλει στη… σέντρα. Και με αφορμή την περίπτωση Παππά άδραξε την ευκαιρία να προειδοποιήσει και άλλα στελέχη που με τη στάση τους δημιουργούν προβλήματα στη δημόσια εικόνα του κόμματος, αλλά ενισχύουν και μια καταστροφική εσωστρέφεια.

Όλα αυτά βεβαίως γίνονται με φόντο το επερχόμενο Συνέδριο του κόμματος, αλλά και την μετάβασή του σε μια νέα εποχή. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι σε αυτή τη νέα εποχή δεν θα ακολουθήσουν όλοι… Όμως ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει το τρένο πάνω στις ράγες, ακόμα κι αν χρειαστεί – κάποιοι – να πηδήξουν από το τρένο και να εγκαταλείψουν.

Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να αποπέμψει τον κ. Παππά διότι «γνωρίζει πολλά». Το επιχείρημα δεν έχει ισχυρή βάση. Και ο Βαρουφάκης ήξερε πολλά, αλλά ο Τσίπρας δεν δίστασε να του δείξει την έξοδο.

Το βασικό «ελαφρυντικό» που διασώζει τον Νίκο Παππά είναι ότι συμφωνεί με την μετάβαση/στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά και στην σοσιαλδημοκρατία.

Μέσα στην συνεδρίαση του Π.Σ. ο κ. Νίκος Παππάς δέχθηκε σφοδρή επίθεση από αρκετά στελέχη του κόμματος και ιδιαίτερα από την αποκαλούμενη «τρόικα». Χαμηλότερης έντασης κριτική δέχθηκε (όχι ευθέως, αλλά εμμέσως) και ο Αλέξης Τσίπρας, κυρίως για την στάση του να μην προβεί σε άμεση επίπληξη του Παππά.

Παρά τις όποιες δηλώσεις που έγιναν στην συνέχεια η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι «όλοι οι λογαριασμοί θα ξεκαθαριστούν στο Συνέδριο».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τα στελέχη τα οποία έχουν προκαλέσει με τις πράξεις και τη στάση τους. Και δεν είναι μόνο ο Παππάς. Η παραπάνω δήλωση ανάγκασε τον Παππά να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα λάθη ύφους… Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, αμέσως μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε το λόγο και δήλωσε:

«Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω.

Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι’ αυτό την ευθύνη».

Λίγο αργότερα ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα ακόμα εσωτερικό μήνυμα, ακόμα πιο σκληρό.

«Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη», αναφέρεται στο τέλος της γραπτής ανακοίνωσης της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όποιος δηλώνει αριστερός πρέπει να το αποδεικνύει εμπράκτως και σε καθημερινή βάση.

Τα όσα συνέβησαν χθες θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι μια προβολή του μέλλοντος…

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έρθει σε ρήξη με το σκληροπυρηνικό σύστημα της Κουμουνδούρου που διαφωνεί με την αναγκαία «μετάλλαξη» του κόμματος και την εναρμόνισή του στα νέα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα. Εκτιμούν δηλαδή ότι ο κ. Τσίπρας θα τηρήσει τις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες και θα διστάσει να «σπάσει αυγά».

Οι γνωρίζοντες τον πρώην πρωθυπουργό ξέρουν πολύ καλά ότι όχι μόνο θα σπάσει τα αυγά, αλλά θα φτιάξει και ομελέτα.

Απλά ο Τσίπρας έχει ένα μοναδικό τρόπο να σπάει τα αυγά χωρίς να λερώνει την κουζίνα.

Το κάνει πάντα με τέτοια χειρουργική ακρίβεια που στο τέλος δεν ανοίγει ρουθούνι…

Θα δούμε. «Απρίλης γρίλης κοντά το θέρος» λέει μια σοφή παροιμία…

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ