Βίλα Ιόλα: Σε χώρο εκθέσεων και πολιτισμού μετατρέπεται η πολύπαθη βίλα στην Αγία Παρασκευή!


Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση της βίλας Ιόλα στην Αγία Παρασκευή, καθώς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του, ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη μετατροπής της ιστορικής βίλας σε χώρο εκθέσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η πολύπαθη βίλα έχει συνδεθεί με μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, τον συλλέκτη Αλέξανδρο Ιόλα, που προήγαγε τη σύγχρονη τέχνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κτήριο της οδού Δημοκρατίας 6, αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, καθώς φιλοξένησε μέρος από τις πιο αξιόλογες συλλογές του Ιόλα, με έργα των de Chirico, Man Ray, Modigliani, Calder, Jean Tinguely, Warhol, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Τάκι.

Ανακοίνωση Υπουργείου Πολιτισμού για την αναδιαμόρφωση της βίλας

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, βασική επιδίωξη είναι η διατήρηση της υπάρχουσας μορφής του κτηρίου, στο πνεύμα ενός μουσείου μοντέρνας τέχνης. Η διάταξη των εννέα αιθουσών στο ισόγειο επιτρέπει την κυκλική ροή των επισκεπτών. Η αίθουσα της τραπεζαρίας, με το μαρμάρινο τραπέζι, θα μετατραπεί σε αίθουσα συσκέψεων και συνεδριάσεων. Το υπνοδωμάτιο του Ιόλα, δίπλα στην κυρία είσοδο, θα φιλοξενήσει χώρους γραφείων, ενώ στην προσθήκη της ανατολικής πλευράς του κτηρίου, στο χώρο της κουζίνας και στο νεότερο υπνοδωμάτιο του Ιόλα, θα δημιουργηθεί κυλικείο που θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες.

Στον όροφο, η μεγάλη αίθουσα, όπου βρισκόταν και το έργο του Τάκι, θα μετατραπεί σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (θεάτρου, κινηματογράφου, εκδηλώσεων). Διατηρείται ο χώρος της βιβλιοθήκης με ίδια χρήση ενώ στον όροφο της προσθήκης θα δημιουργηθούν δύο μικροί ξενώνες φιλοξενίας καλλιτεχνών.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να αλλοιώσουν τις εξωτερικές όψεις του κτηρίου αλλά και του εσωτερικού διακόσμου. Μάλιστα, θα υποβληθεί στο ΥΠΠΟΑ προς έγκριση το σχέδιο της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, συμπεριλαμβανομένων των έργων τέχνης που θα τοποθετηθούν εκεί, καθώς και ο εξωτερικός φωτισμός.

Υπενθυμίζεται, ότι το θρυλικό «παλάτι» του Αλέξανδρου Ιόλα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από 1998.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ