Πανελλήνιες 2020: Η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού

Πανελλήνιες 2020: Από τη Δευτέρα (29/06), οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο – Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για όσου επιθυμούν να πάρουν μετεγγραφή

Τα περισσότερα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν στην επαρχία δεν έχουν αντιστοιχηθεί με κάποιο κεντρικού ΑΕΙ κι έτσι εμφανίζονται τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων, τόσο όσο προς τις μετεγγραφές όσο και ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή (26/06), οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών και των σπουδών υγείας εξετάστηκαν στη Χημεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα θέματα χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη έκταση και είχαν πολλές πληροφορίες που ο μαθητής έπρεπε να διαχειριστεί και να συνδυάσει. Ωστόσο, πέρυσι τα θέματα στη Χημεία ήταν πολύ δύσκολα, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι φέτος οι άριστοι που διεκδικούν τις θέσεις των ιατρικών σχολών θα έχουν καλύτερες επιδόσεις ωθώντας σε άνοδο τις βάσεις.

Οι υποψήφιοι για τις σχολές οικονομίας εξετάστηκαν στην Οικονομία. Τα θέματα κρίθηκαν ότι παρουσιάζουν χαμηλότερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά» όπως ανέφεραν εκπαιδευτικοί στην εφημερίδα και πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού των αριστούχων, με συνέπεια να αυξηθούν και οι βάσεις στις οικονομικές σχολές.

Το μηχανογραφικό και η υποβολή του

Από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό δελτίο. Κατ’ αρχάς, πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση, να μελετούν το μηχανογραφικό και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) έως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Μετά την οριστικοποίηση, καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Την Παρασκευή, πάντως, ανακοινώθηκαν οι αντιστοιχίσεις των τμημάτων ΑΕΙ, ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν εάν θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή από το τμήμα στο οποίο θα εισαχθούν προς κάποιο άλλο, συνήθως κεντρικό. Από την υπουργική απόφαση προκύπτει ότι συνολικά 87 τμήματα από τα 430 δεν έχουν αντιστοίχιση, και μεταξύ αυτών πολλά είναι καινούργια. Οι αντιστοιχίσεις αποφασίστηκαν ύστερα από εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με κριτήρια της συνάφεια των προγραμμάτων σπουδών (π.χ. ύπαρξη κοινών μαθημάτων, ύπαρξη ελάχιστου αριθμού καθηγητών με συναφές αντικείμενο), την ενδεχόμενη απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων και προγενέστερη απόφαση της ΑΔΙΠ.

Τα νέα τμήματα θα λειτουργήσουν χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και πιστοποίηση και άρα από την ηγεσία της ΕΘΑΑΕ θεωρείται εύλογη –με ακαδημαϊκά κριτήρια– η απόφαση για μη αντιστοίχισή τους με κάποιο τμήμα ιστορικού ΑΕΙ.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ