Με νέα στοχευμένα τεστ από 1η Ιουλίου τα ελληνικά αεροδρόμια υποδέχονται τουρίστες από 18 ακόμα χώρες

Σε τροχιά επανεκκίνησης βρίσκονται τα ελληνικά αεροδρόμια, τα οποία από 1η Ιουλίου πρόκειται να υποδέχονται πτήσεις από 18 ακόμη προορισμούς, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κατά την άφιξη των τουριστών στα συνολικά 27 αεροδρόμια θα γίνονται νέα, στοχευμένα τεστ, ενώ παράλληλα επτά λιμάνια και επτά συνοριακοί σταθμοί βρίσκονται σε ρυθμούς προετοιμασίας, καθώς πρόκειται να πραγματοποιούν ελέγχους με «έξυπνα» barcode.

Ωστόσο, τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για πτήσεις από ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Τουρκία και οκτώ ακόμα χώρες. Καταργούνται οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, την θέση των οποίων θα πάρουν τα στοχευμένα τεστ, που θα πραγματοποιούνται βάσει ενός ειδικού λογισμικού, που θα είναι σε θέση να εντοπίσει τους επισκέπτες που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού.

Όπως είπε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, «με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία».

Ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία τους

Έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα, οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα, όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.

Τα στοιχεία που θα υποβάλλουν θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και, μέσω της ανάλυσής τους, κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό «barcode», πάνω στο οποίο θα στηρίζονται οι ελληνικές αρχές, ώστε να υπολογίσουν κατά την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.

«Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα, εάν έχουμε 1.000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος, τα 1.000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου» είπε ο κ. Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα 27 αεροδρόμια που ανοίγουν τις πύλες τους από την 1η Ιουλίου για πτήσεις από το εξωτερικό είναι εκείνο του Ηρακλείου, των Χανίων, της Κερκύρας, της Ρόδου και της Μυκόνου, ενώ τουρίστες από άλλες χώρες θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν και τα αεροδρόμια των Ιωαννίνων, της Σητείας, της Λήμνου, των Κυθήρων, της Σκύρου, της Πάρου και της Χίου.

Σε ρυθμούς προετοιμασίας και τα λιμάνια

Από την ερχόμενη Τετάρτη, Πάτρα και Ηγουμενίτσα θα ξεκινήσουν να δέχονται πλοία από Ιταλία, ενώ τα λιμάνια σε Πειραιά, Ρόδο, Κέρκυρα, Βόλο και Κατάκολο θα ανοίξουν για την κρουαζιέρα, χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν προγραματιστεί ταξίδια.

Οδικώς, εκτός από τον Προμαχώνα, θα ανοίξει από την 1η Ιουλίου και ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here