Τουρισμός: Σήμερα η λίστα – Οι τελευταίες πινελιές στο υπουργικό συμβούλιο


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία της λίστας για τις χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες. Οι διεργασίες στα υπουργεία είναι πυρετώδεις.

Ήδη, άλλωστε από χθες επανεκκίνησαν μια σειρά από επιχειρηματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες «ακουμπούν» και στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, δηλαδή:

  • οι παιδικές κατασκηνώσεις,
  • οι κινηματογράφοι δωδεκάμηνης λειτουργίας,
  • τα κυλικεία στα θέατρα και τους κινηματογράφους,
  • τα καζίνο και τα τελεφερίκ,
  • οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα σωματεία

και επιτρέπεται στο εξής η διεξαγωγή συνεδρίων, εμπορικών εκθέσεων, συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Τα αρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με τις Βρυξέλλες προκειμένου να καθοριστεί η τελική λίστα των τρίτων χωρών, εκτός Ε.Ε. και Σένγκεν, από τις οποίες θα δεχόμαστε επισκέπτες.

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο είναι σε… αναμμένα κάρβουνα για την επόμενη ημέρα του ανοίγματος του τουρισμού και τις επιπτώσεις που θα έχει τόσο για την Υγεία όσο και την Οικονομία της χώρας.

Τονίζεται ότι, απαγορευτικό θα ισχύσει μέχρι τις 15 Ιουλίου για τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία ενώ για τις τρίτες χώρες (εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης) η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την προετοιμασία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών μας. Φαινόμενα χαλάρωσης -όπως αυτά που παρατηρούνται ιδίως στις μεταφορές και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος- δεν επιτρέπονται. Ο κορονοϊός -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ – δεν έχει εξαφανιστεί. Ας μην χαλαρώσουμε, για να μην το πληρώσουμε», δήλωσε χθες επί του θέματος ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν πως οι διευκρινίσεις που θα δοθούν θα είναι σαφείς έτσι ώστε ο τουρισμός να επανεκκινήσει χωρίς αμφιβολίες. «Η όλη διαδικασία», όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων». «Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε».

Αναμένουμε πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο να μην δούμε στην εν λόγω λίστα την Αλβανία και την Τουρκία, δύο χώρες που θα «εξεταστούν» σε δεύτερο χρόνο.

Οι τελευταίες «πινελιές» πάντως θα μπουν στο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα γίνει το τελευταίο «cross checking» με την έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι, η δημοσιοποίησή της δεν αναμένεται πριν το πέρας της συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ποιοι θα συμπληρώνουν τη νέα φόρμα

Ο έλεγχος στους τουρίστες που θα έρχονται στα αεροδρόμια της Ελλάδας, θα γίνεται με ειδικό λογισμικό και στοχευμένα τεστ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα νέα πρωτόκολλα όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο υποχρεούνται να συμπληρώνουν, μια ειδική φόρμα 48 ώρες πριν από το check in.

Έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν σε υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο μια φόρμα με τα στοιχεία τους όπως την χώρα προέλευσής τους, ποιες άλλες χώρες πέρασαν (πτήσεις transit), αλλά και πού βρίσκονταν το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Συγκεκριμένα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) στο travel.gov.gr.

Οι τουρίστες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες, συμπληρώνοντας το μέσο με το οποίο εισέρχονται στη χώρα μας και στη συνέχεια τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας. Το πρωί της Κυριακής έφτασαν στην Αθήνα οι πρώτοι επιβάτες που χρησιμοποίησαν το ηλεκτρονικό «αποτύπωμα», όμως από την 1η Ιουλίου η διαδικασία θα είναι υποχρεωτική.

Οι πληροφορίες θα συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode βάση του οποίου οι Αρχές στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του επισκέπτη, εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ